Falafel – jedan recept za dva zdrava “go to” obroka

Tijekom radnog tjedna uz sve obaveze – privatne i poslovne, često nemamo vremena razmišljati o planiranju obroka. Tako često posežemo za brzom hranom koja je jednostavan, no ne i najbolji izbor. U potrazi za brzim receptima koje možete pripremiti unaprijed pronašli smo dvije ideje s jednim sastojkom u glavnoj ulozi. Falafel je delicija koja dolazi Bliskog istoka, a sve popularnija je i u našim krajevima.

Povrtne okruglice inače se peku u dubokom ulju, no za ovaj recept ono vam neće trebati. Lako se spremaju unaprijed, pa ih možete držati u hladnjaku. Večer prije ubacite ih u pećnicu i uživajte u zdravom ručku idućeg dana. Aromatični falafel odličan je dodatak salati. Postaje malo konkretniji obrok ako ga ubacite u tortilju sa salatom i sve skupa začinite jednostavnim dresingom. Jednostavan ‘go to’ obrok možete pripremiti na dva načina, a sve sastojke u jednoj posudici možete ponijeti na posao.

Povrtne okruglice inače se peku u dubokom ulju, no za ovaj recept ono vam neće trebati.

FALAFEL: JEDAN RECEPT ZA DVA ZDRAVA OBROKA

Sastojci:

  • 1/4 šalice zobenih pahuljica
  • 1/2 šalice peršina
  • 6 češanja češnjaka
  • 1 mali luk
  • 400g slanutka
  • 2 žlice jestivog kvasca
  • 2 žlice tahinija
  • 1/2 soka limuna
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/2 žličice kumina
  • 1/2 žličice korijandera
  • 1/4 žličice kardamoma
  • 1 žličica soli
  • 1/3 žličice papra

Priprema:

Slanutak iz konzerve operite i dobro osušite. Sve sastojke ubacite u multipraktik i miksajte barem jednu minutu dok smjesa ne postane jednolična. Oblikujte okruglice i postavite na lim obložen papirom za pečenje. Poprskajte ih s još malo maslinovog ulja i pecite 20 minuta na 200 stupnjeva. Vaš falafel je gotov!
~

Zdravi sendvič i aromatična salata

Tortilje zagrijati na tavici, dodajte avokado, rikolu, matovilac, radič, sitno sjeckani crveni luk i svježi krastavac. Za dresing u blender ubacite žlicu tahinija, žlicu jogurta, 1/2 soka limete i poprskajte po povrću, dodajte falafel i smotajte tortilju. Za salatu sve sastojke izmiješajte s dresingom u zdjeli, na vrh stavite falafel i prelijte umakom. Po želji začinite svježe mljevenim paprom.
~

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads