Čokoladni truffles, omiljena je slastica nastala sasvim slučajno u Francuskoj (naravno!), a danas je podjednako popularna u cijelom svijetu. Tradicionalno se izrađuje od čokoladnog ganacha, obloženog s kakao prahom, čokoladom ili sjeckanim lješnjacima, orasima, bademima ili kokosom.
Ganache je, ustvari, krema pripremljena od čokolade i slatkog vrhnja i koja se, ovisno o gustoći, koristi kao glazura, preljev ili punjenje.
Postoji puno različitih varijanti trufflesa, ali svima je zajedničko to da su neodoljivi i čarobno topivi u ustima.
Naziv truffles proizlazi iz njihovog tradicionalnog oblika, koji nalikuje gljivi, odnosno tartufu.
Varijacije na temu truffles
Recepti
Truffles od čokolade by Eno gastro mama
Sastojci za 30 kom:
- 80 g marmelade od breskve
- 250 g sušenih marelica
- 200 g crne čokolade
- 150 ml vrhnja za kuhanje (može i sojino vrhnje)
- 200 g naribane crne čokolade
Priprema:
Sušene marelice nasjeckate na sitne komadiće (oko 3 mm). Prilikom kupnje birajte one sočnije koje nećete trebati posebno namakati. U nasjeckane marelice umješajte marmeladu od breskve. Zagrijte tamnu čokoladu na pari. Zagrijte vrhnje za kuhanje (ali ne da zakuha). Kad se čokolada otopi, dodajte je u zagrijano vrhnje za kuhanje i sve dobro promiješajte. Smjesu pomiješajte s usitnjenim sušenim marelicama i marmeladom i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu, barem tri do četiri minute. Stavite u hladnjak da se dobro ohladi i stvrdne (najmanje 2 do 3 sata). Naribajte tamnu čokoladu na ribež i dok pravite kuglice držite je u hladnjaku. Izvadite smjesu od čokolade i marelica iz hladnjaka i uz pomoć dvije žlice oblikujte kuglice. Valjajte ih sredinom dlana i radite to brzo, kako se čokolada ne bi topila. Kada napravite sve kuglice, izvadite naribanu čokoladu iz hladnjaka i umačite u nju (sa svih strana) jednu po jednu kuglicu (truffles). Čuvajte ih na hladnom mjestu da se ne rastope.
Truffles od bijele čokolade by Eno gastro mama
Sastojci za 30 kom:
- 250 g sušenih marelica
- 300 g bijele čokolade s vanilijom
- 150 ml vrhnja za kuhanje (može i sojino vrhnje)
- 150 g naribane bijele čokolade
Priprema:
Sušene marelice nasjeckate na sitne komadiće (oko 3 mm). Prilikom kupnje birajte one sočnije koje nećete trebati posebno namakati. Zagrijte bijelu na pari. Zagrijte vrhnje za kuhanje (ali ne da zakuha). Kad se bijela čokolada otopi, dodajte je u zagrijano vrhnje za kuhanje i sve dobro promiješajte. Smjesu pomiješajte s usitnjenim sušenim marelicama i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Stavite u hladnjak da se dobro ohladi i stvrdne (najmanje 2 do 3 sata).
Naribajte bijelu čokoladu na ribež i dok pravite kuglice držite je u hladnjaku. Izvadite smjesu od bijele čokolade i marelica iz hladnjaka i uz pomoć dvije žlice oblikujte kuglice. Valjajte ih sredinom dlana i radite to brzo, kako se čokolada ne bi topila. Kada napravite sve kuglice, izvadite naribanu bijelu čokoladu iz hladnjaka i umačite u nju (sa svih strana) jednu po jednu kuglicu (truffles). Čuvajte ih na hladnom mjestu da se ne rastope.