Nakon što je završila izolacija odlučila sam se malo više posvetiti zdravlju svog organizma i time konzumirati sve više zdravijih namirnica. Zbog zdravlja sam izbacila gluten i mliječne proizvode i pazim da svakodnevno unosim nutritivno bogate namirnice. Tako se i kvinoja može često naći na mom meniju, što u slanim, što u slatkim kombinacijama.
Nemojte odmah odustati od ovog pudinga čim pročitate da je od kvinoje jer je odličnog okusa i jako kremozan, a puno je zdravija opcija od konvencionalnog pudinga.
Ovaj puding je orginalno bio u verziji s prosom, ali kako bih trebala pripaziti na zdravlje štitnjače, proso nije idealna namirnica u tom slučaju. Ali kvinoja zato jest!
SASTOJCI:
(za dvije porcije)
- ½ šalice sirove bijele kvinoje (namočiti par sati ili preko noći u hladnjaku. Prije kuhanja dobro isprati kako ne bi bila gorka)
- 1 šalica kuhane kvinoje
- 1 šalica + 1/3 šalice kokosovog mlijeka/vrhnja (probajte koristiti mlijeko s većim postotkom kokosa)
- 1 žlica sirovog kakao praha
- 4 datulje (preporučam medjool)
- 1 žlica maslaca od lješnjaka ili od lješnjaka i kokosa
PRIPREMA:
- Skuhajte kvinoju u duplo većoj količini vode. Kad je kuhana pričekajte da se ohladi.
- Hladnu kvinoju stavite u blender ili food processor, dodajte kokosovo mlijeko, kakao i datulje.
- Blendajte postepeno na nižoj brzini pa nakon toga povisite brzinu.
- Dodajte maslac od lješnjaka (ili lješnjaka i kokosa) te kratko izblendajte.
- Smjesa bi vam trebala biti kremasta kao puding.
- Stavite u hladnjak na minimalno sat vremena.
- Poslužite s bobičastim voćem, orašastim plodovima ili granolom.
*Recept: Janja Benić s bloga Janjolinka. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Janja Benić