Čokoladni puding od kvinoje by Janjolinka

Nakon što je završila izolacija odlučila sam se malo više posvetiti zdravlju svog organizma i time konzumirati sve više zdravijih namirnica. Zbog zdravlja sam izbacila gluten i mliječne proizvode i pazim da svakodnevno unosim nutritivno bogate namirnice. Tako se i kvinoja može često naći na mom meniju, što u slanim, što u slatkim kombinacijama.

Nemojte odmah odustati od ovog pudinga čim pročitate da je od kvinoje jer je odličnog okusa i jako kremozan, a puno je zdravija opcija od konvencionalnog pudinga.

Ovaj puding je orginalno bio u verziji s prosom, ali kako bih trebala pripaziti na zdravlje štitnjače, proso nije idealna namirnica u tom slučaju. Ali kvinoja zato jest!


SASTOJCI:

(za dvije porcije)

  • ½ šalice sirove bijele kvinoje (namočiti par sati ili preko noći u hladnjaku. Prije kuhanja dobro isprati kako ne bi bila gorka)
  • 1 šalica kuhane kvinoje
  • 1 šalica + 1/3 šalice kokosovog mlijeka/vrhnja (probajte koristiti mlijeko s većim postotkom kokosa)
  • 1 žlica sirovog kakao praha
  • 4 datulje (preporučam medjool)
  • 1 žlica maslaca od lješnjaka ili od lješnjaka i kokosa


PRIPREMA:

  • Skuhajte kvinoju u duplo većoj količini vode. Kad je kuhana pričekajte da se ohladi.
  • Hladnu kvinoju stavite u blender ili food processor, dodajte kokosovo mlijeko, kakao i datulje.
  • Blendajte postepeno na nižoj brzini pa nakon toga povisite brzinu.
  • Dodajte maslac od lješnjaka (ili lješnjaka i kokosa) te kratko izblendajte.
  • Smjesa bi vam trebala biti kremasta kao puding.
  • Stavite u hladnjak na minimalno sat vremena.
  • Poslužite s bobičastim voćem, orašastim plodovima ili granolom.


*Recept: Janja Benić s bloga Janjolinka. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Janja Benić

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads