Dobrobiti mora na respiratorni sustav

Svatko tko je imao priliku živjeti ili boraviti negdje uz more, na svojoj je koži osjetio sve njegove dobrobiti, ne samo za fizičko nego i mentalno zdravlje. Šetnja uz more, udisanje morskog zraka, šum valova izrazito su relaksirajući. Već sam boravak na moru može vas potaknuti da počnete dublje i lakše disati. Ne kažu bez razloga „vitamin sea“ ili, u prijevodu s engleskog, „vitamin more“, kao da se radi o nekom posebnom vitaminu ili moćnom antioksidansu.

More pruža istinski wellness za dušu i tijelo.

More je zapravo i puno više od toga. Ono pruža istinski wellness za dušu i tijelo. Postoji i zasebna terapija koja uključuje primjenu morske vode, morskog zraka i njegovih elemenata, a naziva se – talasoterapija.

More je zasićeno raznim mineralima, koji preko kože ulaze u vaše tijelo i koje usput malo i progutate dok ronite ispod njegove površine. Osim joda i magnezija, u velikom plavetnilu ima i natrija, kalcija, silicija, cinka, fosfora, željeza i litija.

@stitnjaca.hr

Liječi i snaži dišne organe

Morski zrak stoljećima se smatrao izvorom zdravlja i iscjeljenja, a pokazao se vrlo ljekovitim upravo kod bolesti pluća i dišnih organa. Od davnih vremena ljudi koji su bolovali od plućnih oboljenja kupali su se u oceanima i morima ili se pak izlagali slanim kupkama.

U antičko doba čak je i grčki liječnik i filozof Galen savjetovao ljudima koji su bolovali od respiratornih oboljenja da udišu morski zrak i valove dok udaraju i raspršuju se o stijene. Brojna istraživanja potvrdila su dobrobiti boravka uz more, kupanja u njemu i udisanja morskog zraka za dišni sustav.  U jednu studiju bili su uključeni pacijenti koji su bolovali od različitih plućnih oboljenja.

Pokazalo se da im je udisanje morskog zraka pomoglo na više načina:
  • stanjila se sluz i sekret u njihovim plućima
  • funkcija pluća se poboljšala
  • kašalj se smanjio
  • ublažio se i osjećaj pritiska u sinusima
@stitnjaca.hr

More i morski zrak pomažu kod…

1. Peludne groznice

Patite li od peludne groznice, već samo udisanje morskog zraka moglo bi vam donijeti olakšanje. Također, ispiranje nosnih kanala i sinusa slanom morskom otopinom znatno će ublažiti vaše tegobe te smanjiti upalu u sinusima.

2. Cistične fibroze

More je izvrstan lijek i za one koji pate od cistične fibroze, oboljenja koje pogađa i dišni sustav. Primjerice, u jedno australsko istraživanje bili su uključeni surferi koji su bolovali od spomenute bolesti. Već samo udisanje morskog zraka pročistilo je njihova pluća i dišne puteve. Neki od sudionika studije osjetili su toliko poboljšanje da su mogli i smanjiti primjenu antibiotika.

3. Astme

Morski je zrak zasićen negativnim ionima koji olakšavaju disanje i ublažavaju smetnje kod osoba koje boluju od astme. Osim što pomažu kod dišnih tegoba, negativni ioni snaže vaš imunitet, pune vas energijom te ublažavaju nesanicu, tjeskobu i depresiju. Slane čestice koje su prisutne u morskom zraku dospijevaju i do najdubljih alveola u našim plućima.

@stitnjaca.hr

4. Sinusitisa i bronhitisa

Jeste li primijetili da nakon kupanja u moru lakše dišete kroz nos i da vam nakon izlaska iz vode curi nos? To nije čudno jer more zaista čisti sinuse i nosne kanale, potiče izlučivanje viška sluzi te ublažava eventualne iritacije. Dok plivate ili ronite, morska voda ulazi u vaše sinuse te pomaže njihovu ispiranju (pritom je važno paziti da se kupate u bistroj i čistoj morskoj vodi).

Baš kao i more, i morski aerosol bogat je jodom i solima koji čiste vaš nos i sinuse. Patite li od kroničnog sinusitisa, a nemate priliku da boravite na moru, možete i kod kuće raditi inhalacije morskom solju. Udisanje morskog zraka dobra je pomoć i kod neugodnog bronhitisa.

5. Čišćenja organizma

Budući da putem kože i udisanjem morskog zraka primate u sebe minerale i morske čestice, u vašem se organizmu aktivira i mehanizam detoksa i samoiscjeljenja.

Povežite se s elementom vode, odnosno morem, i prepustite se njegovim čarobnim spa učincima.

@stitnjaca.hr

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.