Cimet, jabuke, pekan orasi, smeđi šećer, karamela… sve su to okusi koje povezujemo s hladnijim danima, a ovaj kuglof pravi je primjer takvog deserta. Sočan i aromatičan, preliven karamelom, jednostavno je neodoljiv. Odlično paše uz čaj ili kavu, a može i za doručak uz čašu mlijeka.
Sastojci:
Kuglof:
- 180 grama maslaca, sobne temperature
- 180 grama krem sira, sobne temperature
- 200 grama smeđeg šećera, svijetli muscovado
- 50 grama šećera
- 3 velika jaja, sobne temperature
- 1 žličica ekstrakta/arome vanilije
- 280 grama glatkog brašna (odaberite zdraviju varijantu brašna)
- 1 žličica praška za pecivo (5 grama)
- 1 žličica sode bikarbone (4 grama)
- 1 žličica cimeta
- ½ žličice soli (2 grama)
- 1 velika jabuka, oguljena i nasjeckana na komadiće
- 100 grama pekan oraha (ili oraha), sjeckanih
Karamel:
- 200 grama šećera
- 90 grama maslaca izrezanog na komade
- 120 grama vrhnja za šlag s mliječnom masti, sobne temperature
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i sol zajedno izmiješajte u većoj zdjeli. Stavite sa strane.
Električnim mikserom miksajte maslac i krem sir na srednje jakoj brzini dok ne postane kremasto, oko 2 minute. Dodajte šećere i miksajte još dodatnih 2-3 minute. Pomoću špatule sastružite rubove zdjele, ako vam se maslac zalijepio. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte nakon svakog dodavanja. Dodajte ekstrakt vanilije i miksajte još oko 1 minute.
Savjeti:
- Za najbolje rezultate provjerite jesu li svi sastojci na sobnoj temperaturi prije nego što započnete pripremu.
- Nisu sve pećnice iste. Prilagodite vrijeme pečenja prema svojoj pećnici. Počnite s provjerom nakon 45 minuta pečenja i svakih 5 minuta nakon toga, dok drveni štapić umetnut u sredinu kolača ne izađe čist.
- Ja sam koristila velik kalup za kuglof 25 cm, volumena 2.5 litara, ako koristite manji od 24 cm (2 litre volumen), pazite da ga ne prenapunite. Napunite ga smjesom između 2/3 i 3/4 punog kalupa.
Savjeti za kuglof:
- Pomoću kuhinjskog kista temeljito namažite kalup za kuglof s omekšanim maslacem/margarinom/biljnom masti. Pripazite da maslac utrljate u sve pukotine i ne zaboravite na središnju cijev. Stavite malo brašna, držite ga nad sudoperom i naginjite kalup kružnim pokretima kako biste brašno ravnomjerno rasporedili. Možda ćete morati dodati nekoliko žlica brašna dok sve potpuno ne pobrašnite. Istresite višak brašna.
- Kalup za kuglof namastite i pobrašnite točno prije nego u njega stavite pripremljenu smjesu!
- Umjesto da smjesu ulijevate u kalup, koristite žlicu, tako ćete osigurati da vam smjesa ravnomjerno oblaže kalup. Nakon što je sva smjesa u kalupu, snažno udarite kalup 2-3 puta u radnu ploču/stol da se ispuste mjehuriće zraka.
- Ako vam se na pečenom kuglofu stvori kupola i jedan dio malo ispuca (a to je normalno), čim ga izvadite iz pećnice, koristeći čistu kuhinjsku krpu, nježno pritisnite taj dio kolača da ga poravnate. Često mi se dogodi da zaboravim to učiniti odmah, pa jednostavno nožem za kruh odrežem tu kupolu, jer volim da mi kuglof ravno leži – nemojte se zamarati ovim, ako vam to nije bitno!
- Kolač ostavite na sobnoj temperaturi u kalupu otprilike 10 minuta nakon što ga izvadite iz pećnice, a zatim još 5 minuta kada ga okrenete naopako. U većini slučajeva nakon toga, kuglof bi sam trebao otpustiti i iskliznuti iz kalupa.
Recept: Mihaela Kozarić Šebrek s bloga Bite It Quick. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Bite It Quick