Kelj je tamnozeleno lisnato povrće koje se može pohvaliti brojnim antioksidansima, mineralima i vitaminima.
Bezglutenska tjestenina – spas za osobe s celijakijom
Bezglutenska tjestenina obično se izrađuje od kvinoje, riže, kukuruza, amaranta ili heljde. Premda ne sadrži gluten, ona nas ne lišava uživanja u hrani. Tako da, čak i ako su vam glutenske namirnice zabranjene, i dalje možemo uživati u jelima s tjesteninom bez osjećaja odricanja.
Muškatna bundeva i kelj – kremasto, hrskavo i zdravo
Muškatna bundeva glavni je sastojak bogatog kremastog umaka kojim je prelivena tjestenina. Ovo je puno zdravija varijanta od umaka na bazi vrhnja za kuhanje koje se često dodaje tjestenini. Ujedno, ova zimska namirnica donosi brojne dobrobiti za zdravlje. Zahvaljujući bogatstvu kalija, snižava krvni tlak, njezina vlakna potiču probavu, dok vitamin A koji sadrži bundeva odličan je za zdravlje vida. Također, obiluje i manganom koji je pravi čuvar snažnih kostiju. Odličan je izvor i vitamina C, koji štiti imunitet i pomlađuje.
Kelj je tjestenini dodan popržen. Ovo tamnozeleno lisnato povrće može se pohvaliti brojnim antioksidansima, mineralima i vitaminima. Osim vitaminom A, bogat je folatima izvrsnim za zdravlje mozga i trudnice, luteinom i zeaksantinom koji čuvaju vid, te mineralima kalijem, kalcijem, fosforom i cinkom.
Tjestenina s muškatnom bundevom i keljom
Sastojci:
- 1 muškatna bundeva, oguljena i narezana na kockice
- 1 pakiranje bezglutenske tjestenine po izboru
- 3-4 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 šalice povrtnog temeljca
- 1 žlica prehrambenog kvasca
- ¼ šalice bademova mlijeka (po želji)
- 1-2 prstohvata kajenskog papra
- 2 šalice narezanog kelja
- papar i sol
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Rasporedite kockice bundeve na lim prekriven papirom za pečenje pa ih poprskajte s malo maslinova ulja, posolite i popaprite. Pecite ih u pećnici oko 30 minuta, dok bundeva ne omekša.
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
U tavi na malo maslinova ulja pržite nasjeckani češnjak 1-2 minute.
Kada bundeva omekša, izvadite je iz pećnice. U blender dodajte pečenu bundevu, povrtni temeljac, poprženi češnjak, prehrambeni kvasac, kajenski papar i sol pa izmiksajte. Ako je umak previše gust, dodajte i malo bademova mlijeka pa još malo izmiksajte.
U tavu u kojoj ste popržili češnjak ulijte još malo maslinova ulja pa dodajte kelj, sol i papar. Popržite kelj dok ne postane hrskav. Stavite na stranu.
Procijedite tjesteninu. Prelijte je umakom od muškatne bundeve te izmiješajte. Dodajte i poprženi kelj. Dobar tek!