Posljednji mjesec u godini donosi pregršt razloga za veselje. Jedan od njih su svakako blagdani, simbol opuštanja s najdražima i uživanja u dobroj hrani. Opojni mirisi već se odavno šire gradskim ulicama, a i u domovima su pripreme za Božić u završnoj fazi. U mnoštvu ideja za suhe kolačiće, kekse i slatka peciva, torta je ostala pri vrhu omiljenih slastica na blagdanskom stolu. Ispod staklenog zvona u blagdanskoj varijanti, fina torta krišku po krišku nestat će za čas. Od onih najdelikatnijih za koje je potrebno izdvojiti sate umijeća do onih jednostavnih koje će svima ispasti dobro. Torta je gurmanski klasik za koji se uvijek traži tanjur više. Raskošni recepti s toplim notama vanilije, pečenih lješnjaka, naranče i Nutelle čekaju vas u nastavku.
U mnoštvu ideja za suhe kolačiće, kekse i slatka peciva, torta je ostala pri vrhu omiljenih slastica na blagdanskom stolu.
TORTA S NUTELLOM I LJEŠNJACIMA
Sastojci za biskvit:
- 20 bjelanjaka
- 100g smeđeg šećera
- 500g pečenih, sjeckanih lješnjaka
- 6 žlice petit beurre keksa
- prstohvat soli
Sastojci za kremu:
- 20 žumanjaka
- 50g šećera
- 1 vanilin šećer
- 400g Nutelle
- 300g tamne čokolade za kuhanje
- 400g maslaca
- 2 žlice vanilije
Upute:
Ova torta najljepše izgleda u okruglom limu, promjera do 25 centimetara. Uključite pećnicu na 180 stupnjeva, lješnjake stavite na lim obložen papirom i pecite 40ak minuta, povremeno ih miješajući. Nakon što su gotovi, ohladite ih te nasjeckajte ili ubacite u blender na krupne komade.
Bjelanjke sobne temperature s malo soli umutite u snijeg, pa dodajte šećer neprestano miksajući. U smjesu zatim umiješajte lješnjake i mljevene kekse, a zatim je podijelite u četiri zdjelice jednake količine. Biskvit stavite u lim te pecite 30 minuta. Ponovite s ostalima dok sav biskvit ne bude gotov.
Za kremu umutite žumanjke na pari sa šećerom, pa dodajte čokoladu. Dodati Nutellu, pa još malo miksajte da se sve poveže. Maslac također umiksajte pjenasto i ostavite da se krema hladi. Slažite kore i tanko ih premažite smjesom, a barem jednu šalicu kreme ostavite za gornju glazuru torte. Posipajte sjeckanim lješnjacima.
CITRUSNA RAPSODIJA
Sastojci za crust:
- 1 šalica badema
- 10 datulja (namočenih)
- 1/3 šalice kokosa
- 2 žlice kokosovog ulja
- 1 žlica cimeta
- prstohvat soli
Sastojci za ganache:
- 2 čaše indijskih oraščića
- 1/2 šalice meda
- 2 žlice kokosovog ulja
- 1 žlica tekuće vanilije
- 2 korice naranče
- 1/3 šalice soka naranče
Priprema:
Veganska torta od citrusa gotova je u trenu i za nju vam nije potrebna pećnica. Za crust sve sastojke ubacite u multipraktik, datulje namočite u toploj vodi kako bi omekšale. Smjesu izvadite i utisnite na dno keramičkog lima. Isperite blender i ubacite sastojke za kremu, prelijte ganache preko kore. Torta se mora ohladiti barem 3 sata prije posluživanja.
NAJFINIJI GINGERBREAD KOLAČ
Sastojci za biskvit:
- 150g čokolade
- 2,5 žlice maslaca od kikirikija
- 1 šalica mlijeka
- 1 žlica jabučnog octa
- 300ml brašna
- 100g šećera
- 1 paketić praška za pecivo
- prstohvat soli
Sastojci za gingerbread caramel kremu:
- 8 datulja
- 1/2 šalice mlijeka
- 2 žlice maslaca kikirikija
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice kardamoma
- 1/4 žličice đumbira u prahu
- prstohvat soli
Za dekoraciju:
- 1 tetrapak vrhnja za šlag
- 1 vanilin šećer
- šipak ili neko drugo bobičasto voće
Upute:
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Čokoladu i maslac otopite na srednjoj vatri, dodajte mlijeko i jabučni ocat. U zdjeli izmiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i začine. Sve skupa izmiješajte i izlijte u lim i pecite 30 minuta. Za gingerbread caramel u multipraktiku miksajte sve sastojke do kremaste teksture. Biskvit izrežite na dva djela, jedan premažite kremom te poklopite drugim. Vrhnje za šlag istucite s vanilin šećerom u snijeg. Ukrasite gornji sloj torte šlagom i posipajte voćem.
Foto: Instagram