Salata s burratom i breskvama

Zbog većeg udjela masnoće, bivolje mlijeko pogodno je za izradu raznih mliječnih proizvoda poput maslaca (osobito ghee), sireva, jogurta i vrhnja. Za razliku od njega, za kolače će biti prikladnije kravlje mlijeko koje će im zbog manjeg udjela masnoće dati lakoću. Među najpoznatije proizvode od bivoljeg mlijeka ubrajaju se burrata i mozzarella.

Iako sličnog načina proizvodnje, burrata i mozzarella nisu iste. Porijeklom iz južne Italije, mozzarella se radi od razvučene skute (pasta filata). Proizvoditi se počela u 12. stoljeću, a premda smo navikli na mozzarellu od kravljeg, ona prava radi se od bivoljeg mlijeka. Za mozzarellu je karakterističan blag, mliječni okus i elastična tekstura. U odnosu na ostale sireve, ona ne dozrijeva već se jede svježa.

Naziv za burratu dolazi od riječi burro koja znači maslac, a upravo je u tome tajna njezine teksture. Sastoji se od dva sloja koji kriju pravu raskoš okusa. Vanjski sloj izrađuje se od mozzarelle, a legenda kaže da je uzrok tome višak sira koji sirari nisu htjeli baciti. Vrećice mozzarelle tako su napunili mješavinom skute i svježeg sira i rođena je burrata.

U zemljama Istoka bivolje mlijeko odavno je poznato, a u jelima Azije standardni je sastojak. U odnosu na kravlje mlijeko, bivolje je bogatije različitim nutrijentima i nešto je drugačije teksture. Od nutrijenata sadrži udjele vitamina A i E, a od minerala tu su natrij, željezo, kalcij, magnezij i fosfor. Sadrži i ugljikohidrate i proteine, a unatoč većoj količini masnoća, ima manju količinu kolesterola.

Naziv za burratu dolazi od riječi burro (maslac).

 

Sastojci:

  • 125 g burrate
  • 150 g rukole
  • 25 g matovilca
  • 50 g ribanog crvenog kupusa
  • 2 zrele breskve
  • 100 g cherry rajčica
  • 2 rajčice
  • 50 g klica rukole
  • 50 ml maslinova ulja
  • prstohvat soli, papar
  • sok 1 limuna
  • 20 ml aceto balsamico kreme


Priprema:

  • Burratu izvadite iz hladnjaka barem pola sata prije pripremanja salate (burrata, kao i mozzarella, nikada se ne služi direktno iz hladnjaka.)
  • Operite matovilac i rukolu pa ih prosušite. Dodajte i kupus.
  • Operite breskve, posušite ih i narežite na tanje ploške.
  • Cherry rajčice prerežite na polovice, a rajčicu na šnite.
  • U staklenku stavite maslinovo ulje, sol, papar, limunov sok i dobro protresite kako biste dobili gusti preljev.
  • Za bolju aromu breskve kratko prepecite na grillu.
  • Kad su breskve gotove posložite salatu u zdjelu, dodajte breskve, burratu i klice rukole.
  • Prelijte po vrhu s malo aceto balsamico kreme.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads