Zbog većeg udjela masnoće, bivolje mlijeko pogodno je za izradu raznih mliječnih proizvoda poput maslaca (osobito ghee), sireva, jogurta i vrhnja. Za razliku od njega, za kolače će biti prikladnije kravlje mlijeko koje će im zbog manjeg udjela masnoće dati lakoću. Među najpoznatije proizvode od bivoljeg mlijeka ubrajaju se burrata i mozzarella.
Iako sličnog načina proizvodnje, burrata i mozzarella nisu iste. Porijeklom iz južne Italije, mozzarella se radi od razvučene skute (pasta filata). Proizvoditi se počela u 12. stoljeću, a premda smo navikli na mozzarellu od kravljeg, ona prava radi se od bivoljeg mlijeka. Za mozzarellu je karakterističan blag, mliječni okus i elastična tekstura. U odnosu na ostale sireve, ona ne dozrijeva već se jede svježa.
Naziv za burratu dolazi od riječi burro koja znači maslac, a upravo je u tome tajna njezine teksture. Sastoji se od dva sloja koji kriju pravu raskoš okusa. Vanjski sloj izrađuje se od mozzarelle, a legenda kaže da je uzrok tome višak sira koji sirari nisu htjeli baciti. Vrećice mozzarelle tako su napunili mješavinom skute i svježeg sira i rođena je burrata.
U zemljama Istoka bivolje mlijeko odavno je poznato, a u jelima Azije standardni je sastojak. U odnosu na kravlje mlijeko, bivolje je bogatije različitim nutrijentima i nešto je drugačije teksture. Od nutrijenata sadrži udjele vitamina A i E, a od minerala tu su natrij, željezo, kalcij, magnezij i fosfor. Sadrži i ugljikohidrate i proteine, a unatoč većoj količini masnoća, ima manju količinu kolesterola.
Naziv za burratu dolazi od riječi burro (maslac).
Sastojci:
- 125 g burrate
- 150 g rukole
- 25 g matovilca
- 50 g ribanog crvenog kupusa
- 2 zrele breskve
- 100 g cherry rajčica
- 2 rajčice
- 50 g klica rukole
- 50 ml maslinova ulja
- prstohvat soli, papar
- sok 1 limuna
- 20 ml aceto balsamico kreme
Priprema:
- Burratu izvadite iz hladnjaka barem pola sata prije pripremanja salate (burrata, kao i mozzarella, nikada se ne služi direktno iz hladnjaka.)
- Operite matovilac i rukolu pa ih prosušite. Dodajte i kupus.
- Operite breskve, posušite ih i narežite na tanje ploške.
- Cherry rajčice prerežite na polovice, a rajčicu na šnite.
- U staklenku stavite maslinovo ulje, sol, papar, limunov sok i dobro protresite kako biste dobili gusti preljev.
- Za bolju aromu breskve kratko prepecite na grillu.
- Kad su breskve gotove posložite salatu u zdjelu, dodajte breskve, burratu i klice rukole.
- Prelijte po vrhu s malo aceto balsamico kreme.