Proljeće je godišnje doba u kojem se sva priroda budi i cvjeta. No, umjesto da uživate na svježem zraku, zatvarate se u svoja četiri zida jer tada počinju vaši simptomi alergije. Prvo što vam padne na pamet jest odlazak u ljekarnu po kapi ili sprej koji će trenutačno olakšati tegobe. No, to je zadnje što biste trebali učiniti! Antihistaminici i dekongestivi, iako trenutačno mogu olakšati simptome poput začepljenog nosa, zapravo su štetni za organizam.
Od antihistaminika se možete osjećati mamurno i pospano, a uzimanje oralnih dekongestiva može rezultirati ubrzanim radom srca, nesanicom i glavoboljom. Stoga, dugotrajno uzimanje takvih lijekova nije dobra odluka za vaše zdravlje. Pomoći si možete promjenom životnih navika i prehrane te primjenom prirodnih čajeva.
Promijenite svoje navike i odaberite prirodan način povratka organizma u ravnotežu.
Poželite alergiji dobrodošlicu
Za početak, važno je da prihvatite svoju alergiju. Koliko god vam se to činilo neobičnim i čudnim, poželite joj dobrodošlicu kao nekom dragom gostu koji je došao s ciljem da vas nečemu pouči. Jer, ako se alergiji opirete i pošto-poto želite lijekovima ugušiti njene simptome, s vremenom ćete je samo dodatno osnažiti, a organizam će biti sve slabiji.
Također, osvijestite si i to da alergija, kao i svaki drugi poremećaj, NIJE trajno stanje. Organizam je u neprestanom procesu promjene, što znači da nijedno stanje nije doživono. Promijenite svoje navike i odaberite prirodni način povratka organizma u ravnotežu. Budite strpljivi i uporni, jer rezultati ne dolaze preko noći.
Hranom spriječite ili ublažite alergiju
Jeste li primijetili da vam se od određene hrane simptomi alergije samo pogoršaju? Primjerice, ako ste osjetljivi na laktozu, nakon unosa mliječnih proizvoda vaš je nos još začepljeniji. U tom slučaju mliječne proizvode jednostavno morate izbaciti iz jelovnika. Srećom, postoje brojne zdrave namirnice koje imaju snažno antialergijsko djelovanje i koje, za razliku od lijekova, nemaju štetnih nuspojava.
U takvu hranu spada, primjerice, ananas, koji sadrži antihistaminsku tvar bromelain, te jabuke, češnjak i crveni luk, koji su bogati flavonoidom kvercetinom.
Curenje nosa i suzne oči zapravo su obrambene reakcije tijela koje iz svojeg sustava želi izbaciti neku stranu tvar. Stoga je dobro da svoj organizam malo-pomalo navikavate na tu stranu tvar, primjerice na pelud. To možete učiniti tako da konzumirate med nekog lokalnog uzgajivača. Naime, kako pčele skupljaju med, u njemu ostaju i tragovi peludi.
To znači da će se konzumacijom meda organizam polako početi adaptirati i privikavati na prisutnost peludi iz okoliša koja kod vas uzrokuje alergijsku reakciju. Uz med možete konzumirati i druge pčelinje proizvode poput propolisa.
Kada je riječ o prehrambenim navikama, svoj jelovnik obogatite sa što više:
- zelenog lisnatog povrća
- cikle i mrkve
- ananasa i jabuka
- bobičastog i citrusnog voća
- luka i češnjaka
- ružmarina
- đumbira i kajenskog papra
- domaćeg meda (od lokalnog uzgajivača)
Karotenoidi
Protiv alergije poželjno je konzumirati i hranu bogatu karotenoidima. Riječ je o snažnim antioksidansima i fitonutrijentima koji povrću i voću daju upečatljivu boju. Karotenoidima obiluju mrkva, bundeva, slatki krumpir, marelice, špinat, kelj, dalmatinska raštika…
Dakle, narančasto i tamnozeleno povrće neka dominiraju na vašem stolu!
Omega-3 masne kiseline
I omega-3 masne kiseline neizostavan su sastojak svakog antialergijskog menija. Naime, ove esencijalne zdrave kiseline smanjuju proizvodnju upalnih tvari u organizmu, poput prostaglandina E2 i citokina, koji inače uzrokuju simptome alergije. Jedno je njemačko istraživanje pokazalo da je kod onih osoba koje su u krvi imale visoke razine omega-3 masnih kiselina bio smanjen rizik od peludne hunjavice i alergije. Kada je riječ o unosu omega-3 masnih kiselina, preporučuje se konzumirati oko 7 oraha na dan ili po 1 žlicu ulja lanenih sjemenki 2-3 puta na dan.
Vitamin C
Patite li od sezonske alergije, povećajte unos vitamina C, bilo kroz prehranu (citrusno voće, šipurak, peršin, kelj, kivi, paprike) ili dodatke prehrani!
Istraživanja su pokazala da unos od 2000 mg vitamina C na dan može smanjiti razine histamina u organizmu za 40 posto!
Kurkuma
Svakako svoju prehranu obogatite kurkumom. Kurkumin što ga sadrži ovaj žuti začin ima snažna antihistaminska, antioksidativna i protuupalna svojstva. Radi bolje apsorpcije, kurkumu kombinirajte sa zdravim masnoćama poput kokosova ili maslinova ulja te s crnim paprom.
Hrana koju biste trebali izbjegavati
Važno je znati i što biste iz prehrane trebali izbaciti i koje štetne navike treba mijenjati. Želite li se riješiti alergije, zaboravite na alkohol, kavu, cigarete, čokoladu, mliječne proizvode, kikiriki, crveno meso, šećer i prerađene proizvode. No, popis nepoželjnih namirnica tu ne završava.
Nekim osobama čak i banane, tikvice, krastavci i žitarice pogoršavaju simptome alergije. Stoga ono što vrijedi za jednu osobu ne mora nužno vrijediti i za drugu. Pokušajte i sami otkriti koje vam to namirnice škode i dodatno pogoršaju simptome alergije. Kada posumnjate na neku namirnicu, izbacite je iz prehrane barem na tjedan dana, pa promatrajte što će se dogoditi. Kada budete sigurni, potpuno je eliminirajte.
Čaj od koprive – najbolji antialergijski dar iz prirode!
Kod sezonskih alergija od velike pomoći vam može biti i konzumacija čaja od koprive već mjesec-dva prije sezone alergija. Kopriva, naime, ima snažna antihistaminska i protuupalna svojstva. Time će osnažiti organizam i zaštititi ga od neugodnih alergijskih reakcija.
Ova peckava biljka, koju mnogi, nažalost, još uvijek drže korovom, riješit će vas neugodnog kihanja, svrbeža i začepljenog nosa. Ona ima prirodnu sposobnost blokiranja proizvodnje histamina u organizmu.
Redovito konzumirajte čaj od sušenih mladih listova koprive prelivenih vrućom vodom. Također, možete pomiješati malo listova koprive s listovima metvice i od toga skuhati ukusan čaj s dodatkom meda.
Osim kod alergije, kopriva se koristi kao izvrsna prirodna pomoć kod raznih respiratornih tegoba poput bronhitisa, astme i sinusitisa.
Jabučni ocat
Jabučni ocat, koji ima i antibiotska svojstva, također će pomoći u ublažavanju simptoma alergije.
Osim toga, ocat će povisiti razine kalija u organizmu. A to će pridonijeti razgradnji viška sluzi, zahvaljujući čemu će se i nos odčepiti te ćete lakše i bolje disati. Ocat svakako pijte lagano razrijeđen vodom ili pomiješan s malo soka od limuna. Također, možete u šalicu tople vode dodati 1 žlicu jabučnog octa i malo kvalitetnog meda pa to popiti.
Neti pot + slana otopina
Kako se u nosnim kanalima i sinusima zadržavaju prljavština i pelud koji vam smetaju i iritiraju dišni sustav, probajte ispirati nos i sinuse slanom otopinom uz pomoć neti pota.
U malu posudicu (neti pot) ulijte toplu prokuhanu ili destiliranu vodu te dodajte malu količinu himalajske soli (na 1 šalicu tople vode ide četvrtina ili polovina male žličice soli). Time za toplijih dana redovito ispirite nos i sinuse.
Napomena: za neti pot nemojte koristiti vodu iz slavine jer ona može sadržavati mikroorganizme koji u nosnim kanalima mogu uzrokovati infekcije. Ako je ipak koristite, obavezno je prethodno prokuhajte.