Frittata ili fritaja je talijansko jelo koje se sastoji od jaja u koja se dodaju ostali sastojci, poput mesa, povrća ili sira. Za razliku od omleta i kajgane, fritatta se ne miješa niti presavija dok se priprema. Priprema se cijela, bez mućenja, u jednom velikom komadu.
*
Fritaja s porilukom i špekom
Sastojci:
- 500 g krumpira
- sol
- 1 poriluk
- 6 jaja
- 100 g sira Gaude
- 4 kriške špeka
- mrvljeni čili
- češnjak u prahu
- papar
- suncokretovo ulje
Priprema:
3. Na zagrijanoj tavi ispržite špek, pa ga izvadite iz tave. Na masnoću od špeka dodajte poriluk (prema potrebi ulijte još malo suncokretovog ulja). Pirjajte poriluk dok ne omekša, pa izvadite i njega iz tave.
4. U tavu ubacite krumpir, kratko ga prepecite, pa dodajte poriluk i špek koji ste natrgali na komadiće.
5. Začinite mrvljenim čilijem i češnjakom u prahu i promiješajte.
6. Sastojke u tavi prelijte smjesom jaja i sira. Nemojte više miješati. Ostavite na vatri oko 4 minute i prema želji popaprite.
*