Kada ste pod stresom, uvijek rado posegnete za namirnicama bogatim bijelim šećerom, koje najčešće dolaze u kombinaciji s nezdravim masnoćama? Premda takva hrana, poput kolača, peciva i slatkiša, trenutačno snižava razine hormona stresa kortizola, ona dugoročno jako škodi organizmu. Ona se zapravo čak i ne može nazvati hranom. Naime, bijeli šećer ne pruža organizmu nikakve hranjive tvari i nutrijente, samo prazne kalorije. Dugotrajna svakodnevna konzumacija bijelog šećera siguran je put do raznih oboljenja, poput pretilosti, dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, hipertenzije i nekih oblika karcinoma.
Hormonski disbalans i stres također igraju veliku ulogu u povećanju žudnje za lošom hranom. Stoga biste i na tome svakako trebali poraditi.
Kako uopće dolazi do nezdrave žudnje za slatkim?
Kada razine šećera u krvi padnu prenisko, primjerice zato što ste preskočili obrok ili ste dehidrirali, automatski se javlja ta snažna želja za slatkim. Primarno gorivo potrebno našem mozgu za rad upravo je glukoza, vrsta šećera. Ako mozak ne dobiva dovoljne količine glukoze, on šalje signal tijelu da posegne za nečim slatkim. I tako ulazite u začaran krug. Jer, što više takvih namirnica jedete, to više žudite za njima. Doznajte kako izaći iz ovog začaranog kruga jednom zauvijek.
Hrana koja suzbija žudnju za šećerom
Budući da bijeli šećer stvara ovisnost, odreći ga se u potpunosti i nije baš lak zadatak. No, dobra je vijest ta da postoji određena hrana koja vam može pomoći da smanjite, pa čak i da kompletno eliminirate žudnju za slatkim. U nastojanju da se oslobodite ove ovisnosti mogu vam pomoći čak i male promjene u životnim navikama. Primjerice više sati kvalitetnog sna, tehnike dubokog disanja i sl. Može vam pomoći već i to da prestanete razmišljati o slatkom, kao i izbacivanje slatkiša iz doma.
Zašto biste riskirali svoje zdravlje kada i dalje možete uživati u hrani i slatkim okusima, ali bez bijelog šećera? Evo koja vam hrana može pomoći da suzbijete želju za slatkim.
1. Zdrave masnoće
Osim što su jako dobre za srce i krvne žile, zdrave masnoće, poput omega-3 masnih kiselina, mogu vam pomoći da eliminirate žudnju za bijelim šećerom. Hrana bogata takvim masnoćama često je i zasitna. To smanjuje rizik za slatkim zalogajima između obroka.
Nakon što eliminirate šećer iz svog jelovnika, vaš se organizam okreće masnoćama kao izvoru energije. Zdrave masnoće također potiču apsorpciju vitamina A, D, E i K, što je bitno i za cjelokupno zdravlje. Orašasto voće, poput badema, oraha, pistacija i pekan oraha, zatim avokado, chia sjemenke te kokosovo i maslinovo ulje spadaju među namirnice koje su bogate zdravim masnim kiselinama.
2. Namirnice bogate proteinima
Konzumacijom hrane bogate proteinima možete uravnotežiti razine šećera u krvi. Nakon što pojedete takve namirnice, vaš organizam sporije apsorbira šećer. Samim tim nema rizika od naglih skokova glukoze u krvi. I to vam može pomoći u smanjenju želje za bijelim šećerom.
U takvu hranu spadaju, primjerice, mahunarke, poput leće, graha, graška i slanutka, namirnice na bazi soje, poput seitana, tofua i tempeha, te pseudožitarice, poput amaranta i kvinoje.
Svoja jela obogaćujte i konopljinim sjemenkama te prehrambenim ili jestivim kvascem.
3. Kisela hrana
Prirodno kisele namirnice također mogu smanjiti želju za šećerom. U takvu hranu, spadaju, primjerice, kiseli kupus, kimchi te druga fermentirana hrana. Fermentirana hrana već je sama po sebi bogata i probioticima. Oni su također odlični saveznici u nastojanju da se riješite slatkiša jednom zauvijek.
U nastojanju da eliminirate ili barem smanjite bijeli šećer može vam pomoći i konzumacija obične vode obogaćene svježe iscijeđenim sokom od limuna.
4. Namirnice bogate vlaknima
Osim što izvrsno potiču crijevnu peristaltiku, namirnice bogate topivim vlaknima smanjuju i nezdravu žudnju za slatkim. Tajna se krije i u tome što one pružaju dugotrajniji osjećaj sitosti te stabiliziraju razine šećera u krvi.
Što češće konzumirajte oraščiće, lanene sjemenke, mrkvu, bobičasto voće, grah, brokulu, jabuke, sušeno voće.
5. Probiotici
Probiotici su dobre bakterije koje pomažu uspostavljanju zdrave ravnoteže u crijevnoj mikroflori. Konzumacijom hrane bogate probioticima možete znatno smanjiti prisutnost gljivice Candida albicans koja se hrani upravo bijelim šećerom.
Što još izaziva žudnju za šećerom?
Osim neuravnotežen prehrane, snažnu žudnju za šećerom može izazvati dehidracija, što znači da biste trebali što više tekućine unositi u organizam. No, i tu mudro birajte. Pijte čistu strukturiranu vodu, zatim prirodno iscijeđene sokove, sok od aloe vere, kokosovu vodu, vodu s limunom i sl. Zaboravite na gazirane napitke – upravo su oni prepuni šećera!
Čak i klada osjetite želju za slatkim, popijte u malim gutljajima dvije čaše vode ili nekog drugog zdravog napitka i vaša će se žudnja smanjiti.
Hormonski disbalans i stres također igraju veliku ulogu u povećanju žudnje za lošom hranom. Stoga biste i na tome svakako trebali poraditi.
Zdrava hrana, kao i tjelesna aktivnost, mogu vam pomoći da polako izbalansirate hormone, a stres smanjite nekim od dobrih načina relaksacije poput šetnje u prirodi ili čitanja dobre knjige.