Inače, smokva je bogata brojnim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima. Kao izvanredan izvor prehrambenih vlakana, minerala i posebice polifenola, smokve se smatraju namirnicom povoljnom za zdravlje, a sve više se sagledava i njihova potencijalna pomoć u prevenciji i terapiji mnogih bolesti današnjice.
Smokva je jedna od najukusnijih i najzdravijih mediteranskih voćki.
Kuglice od suhih smokava bez glutena
Sastojci:
- 1 šalica suhih smokava
- 1/4 šalice vode
- 1 žlica chia sjemenki
- 3 žlice vode
- 3/4 šalice indijskih oraščića
- 6 žlica kokosovog brašna
- 1/4 šalice šećera kokosovog cvijeta
- 1/4 žličice organske sode bikarbone
- 1/8 žličice soli
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica praha burbon vanilije
- 1/4 šalice rastopljenog djevičanskog kokosovog ulja
Priprema:
Suhe smokve izrezane na četvrtine namočite u vodu najmanje 15 minuta prije početka pripreme kuglica. Potom kuhajte smokve u vodi na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju (15tak minuta) te ih štapnim mikserom izmiksajte u pire/džem. Smjesu stavite u hladnjak da se rashladi. U malu posudu dodajte chia sjemenke i 3 žlice vode. Pustite da se pretvori u gel.
U blenderu izmiksajte indijske oraščiće do strukture brašna. Dodajte kokosovo brašno, kokosov šećer, sodu bikarbonu, sol, cimet, vaniliju i chia gel. Izmiksajte. Dok blender radi, polagano dodajte kokosovo ulje dok se ne formira tijesto. Razvucite tijesto (pomoću valjka) na papiru za pečenje u oblik kvadrata oko 1/2 cm debelo.
Nanesite džem od smokava ravnomjerno po tijestu. Uz pomoć papira za pečenje pažljivo zarolajte kolač u roladu. Koristeći oštar nož izrežite roladice oko 1 cm debljine. Rukama dodatno oblikujte kolačiće u kuglastu formu. Stavite ih na lim za pečenje (lijepljenje smjese spriječite papirom za pečenje) i pecite u pećnici 20-25 minuta. Ohladite i uživajte!