Zvjezdice s bademima i cimetom (bez glutena i pečenja)

Božićni kolači uskoro će zamirisati svuda oko nas i donijeti nam dilemu za koje vrste se odlučiti ove godine kako bi razveselili svoje bližnje. Vremena baš previše i nemamo, zato je dobro na vrijeme se pripremiti i pribaviti sve potrebno, jer gužve u trgovinama samo što nisu počele. Bez obzira što  će nam, po svoj prilici i ovaj Božić ostati bez onoga “bijeli” jer snijega nema niti na vidiku, ne odričemo se topline doma u kojem se širi miris začina, ovoga puta cimeta. On je naime, uz bademe, glavni sastojak kolačića – zvjezdica koje vam danas predlažemo. Zvjezdice su jednostavne za pripremu jer se ne peku, nemaju glutena, odlično i dekorativno izgledaju…i prefine su!

Zvjezdice čuvajte odvojeno od ostalih keksića koje možda pripremate jer su jako aromatične, pa bi drugi kolačići mogli poprimiti njihov miris.


Zvjezdice s bademima i cimetom

Sastojci:

  • 500 g fino mljevenih badema
  • 5 bjelanjaka
  • 450 g šećera u prahu
  • 1 čajna žličica mljevenog cimeta


Priprema:

1. Prosijte šećer u prahu, a bjelanjke ulupajte u čvrst snijeg. U bjelanjke dodajte prstohvat soli jer će tako snijeg biti čvršći. Počnite s najnižom brzinom miksera, potom brzinu povećavajte. Kada je snijeg na pola ulupan, sipajući dodajte prosijani šećer u prahu i neprestano miksajte,  sve dok masa nije čvrsta i počne se sjajiti.
*
2. Dio snijega odvojite (cca 2,5 dcl) i stavite u hladnjak. Na mikseru promijenite žice za miješanje, stavite onu spiralnu i u preostali snijeg umiješajte mljevene bademe. Na kraju dodajte cimet. Kako dodajete bademe, tako masa postaje čvršća. Ne možete li miješati mikserom, masu mijesite rukama. Na podlogu stavite šećer u prahu. Šećerom u prahu malo obložimo i ruke te započnemo miješati smjesu. Ako se lijepi, dodajte još mako badema, sve dok tijesto ne postane kompaktno i ne lijepi se više na ruke i podlogu.
*

Kuglu koju ste dobili umotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na nekoliko sati. Može ostati i preko noći, pa čak i nekoliko dana.

3. Radnu površinu pospite šećerom u prahu. Masu podijelite na dva dijela kako bi je lakše izvaljali. Tijesto razvaljajte na 3-5 mm debelo i misliocima izrežite zvjezdice. Modlicu prije svakog izrezivanja utisnite u šećer u prahu jer se tako tijesto neće zalijepiti za nju.
*
4. Zvjezdice slažite na papir za pečenje ili silikonsku podlogu. Na svaku stavite malu žličicu snijega od bjelanjaka i zatim namažite svaki krak.
*
5. Zvjezdice ostavite 10 do 12 sati da se osuše na zraku. Složite ih u kutije, a između slojeva stavite papir za pečenje.
*
Zvjezdice čuvajte odvojeno od ostalih keksića koje možda pripremate jer su jako aromatične, pa bi drugi kolačići mogli poprimiti njihov miris.
*
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads