Crumble je jelo koje se može napraviti u slatkoj ili slanoj verziji. Postao je popularan u Britaniji tijekom Drugog svjetskog rata kada je preljev bio ekonomična alternativa pitama zbog nedostatka sastojaka za pecivo kao rezultat racioniranja. Sada se smatra tradicionalnim britanskim receptom. Priprema se brzo i jednostavno, a osvaja fantastičnim okusom.
Crumble se može pripremiti s raznim sezonskim voćem kao što su šljive, jabuke, marelice, borovnice, breskve i dr.
Crumble sa šljivama
Sastojci:
*
Priprema:
Kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju.
Dodajte gustin koji ste razmutili u malo vode, promiješajte, pa kuhajte još jednu minutu.
Posip:
U zdjeli pomiješajte brašno i šećer, dodajte kockice maslaca i rukama ili vilicom zgnječite maslac i povežite ga sa suhim sastojcima u mrvice.
Kuhane šljive prebacite u posudu za pečenje, poravnajte i pospite mrvicama.
Pecite otprilike 30 minuta, dok tijesto ne porumeni.
*
Autorica: Doris Valković