Bio&bio ambasadorica Maja Brekalo donosi recept za tortu s raw podlogom od lješnjaka, ukusnom kremom od kakaa i nadjevom od mandarina.
Torta čoko-mandarina
Sastojci za biskvit:
- 2 šalice lješnjaka
- 1 ½ šalica datulja
- 2 žlice kakaa u prahu
- 1 žlica tahinija
- 2 žlice javorovog sirupa
- ¼ žličice bourbon vanilije
- ½ žličice tamarija
Sastojci za pekmez:
- 320 g oguljenih mandarina
- 1 žličica agar agara
Sastojci za kremu:
- 1 šalica indijskih oraščića (namočenih 4 sata ili duže)
- ½ šalice kakaa u prahu
- ½ šalice datulja
- 3 žlice rastopljenog kakao maslaca
- 1 šalica napitka od badema
- 4 žlice javorovog slada
- 1 žličica bourbon vanilije
- 1 žličica tamarija
Priprema:
Pripremite kalup za tortu promjera 17 cm i obložite ga papirom za pečenje.
U multipraktiku sameljite lješnjake, dodajte im kakao u prahu i datulje pa sve dobro promiješajte i izblendajte. Potom dodajte i sve ostale sastojke za biskvit i blendajte dok dobijete cjelovitu smjesu.
Smjesu utisnite u dno kalupa za torte, poravajte i skinite obruč kalupa. Nakon što uklonite obruč, nožem, koncem ili rezačem za biskvit ga prerežite na pola. Jednu polovicu ostavite na dnu i vratite obruč kalupa, a drugu odložite sa strane dok pripremate pekmez.
Mandarine ogulite i blendajte dok ne dobijete 300 ml tekuće smjese, a potom ih premjestite u lončić, dodajte agar agar u prahu i kratko kuhajte uz neprekidno miješanje. Tekući pekmez prelijte preko biskvita i pažljivo poklopite drugim dijelom biskvita. Odložite sa strane dok pripremate kremu.
Sve sastojke za kremu stavite u blender i blendajte dok dobijete svilenkastu kremu. Kad je krema gotova, prelijte je preko biskvita.
Tortu prije konzumiranja rashladite 24 sata u hladnjaku.