Blagdanska čokoladna torta bez brašna i šećera
Sastojci
Za podlogu:
- 2 šalice badema
- 3 žlice kakaa u prahu
- 5 žlica agavinog sirupa
Za kremu s jagodama:
- 200g kokos kreme
- 4 žlica jagoda u prahu
- korica i sok 1 organskog limuna
- malo vode
Za čoko kremu:
- 3 šalice indijskih oraščića
- 4 žlice kakaa u prahu
- 3-4 žlice ekstra djevičanskog kokosovog ulja
- 1 žličica cimeta u prahu
- 1 žličica zimskih začina (kardamom, korica naranče, anis, vanilija)
- 2 žlice kokosovog šećera
- 2 šalice napitka od badema
Za ukrašavanje:
Priprema
- U multipraktiku ili električnoj sjeckalici sameljite bademe, dodajte kakao i agavin sirup i pomiješajte ih zajedno.
- Dobivenu smjesu utisnite u kalup za tortu prekriven papirom za pečenje. Količina namirnica predviđena je za kalup promjera 26 cm, ali ako koristite manji kalup, količinu svega smanjite upola.
- U blender dodajte sve za kremu s jagodama. Izmiksajte i po potrebi dodajte malo vode dok smjesa ne bude kremasta. Kremu prelijte preko kore u kalupu i nastavite s pripremom čokoladne kreme.
- U blender dodajte sve suhe sastojke, dodajte bademov napitak tako da pokrije indijske oraščiće. Po želji dodajte još zaslađivača (agavin ili neki drugi sirup). Miksajte malo duže da se sve dobro usitni i poveže.
- Čokoladnu kremu dodajte u kalup preko kreme od jagoda, izravnajte i ukrasite kakao nibsima, jagodama u prahu, cimetom u štapiću i zvjezdastim anisom. Ostavite da se hladi u zamrzivaču 3-4 sata ili preko noći u hladnjaku. Nakon toga tortu možete čuvati u hladnjaku 7-10 dana.
Recept: Mihaela Brijak Gutierrez, raw sweets chef