Mediteranske rolice od patlidžana punjene cvjetačom

Dosadilo vam je patlidžan i cvjetaču uvijek pripremati na jedno te isti način? Zašto ne biste, primjerice, patlidžan pretvorili u rolice punjene ukusnom „rižom“ od cvjetače? Jela od patlidžana i cvjetače ne moraju biti dosadna, sve što vam treba jest malo mašte i kreativnosti. Dodate li im mirisne mediteranske začine, uspjeh vam je zagarantiran.

Prednost ovog jela je ta da ga možete poslužiti i za ručak i za večeru. U njemu će uživati čak i oni koji nisu veliki ljubitelji cvjetače jer je ona ovdje odlično zakamuflirana mirisnim mediteranskim začinima.

Cvjetača je u nadjevu sljubljena sa sušenim rajčicama (uvijek potražite one najkvalitetnije, sušene na suncu, koje su vam dostupne u trgovinama zdrave hrane). Rolice su položene na ukusni marinara umak, koji možete sami pripremiti od svježih rajčica, bosiljka, češnjaka i luka.

Ako ste u stisci s vremenom, poslužite se nekim već gotovim umakom od rajčice i bosiljka. Donosimo vam recept za superukusne rolice od patlidžana punjene cvjetačom, baby špinatom i mediteranskim začinima. Ovo jelo će na vaš stol prizvati okuse i mirise Mediterana koji nikog neće ostaviti ravnodušnim. Jedini rizik koji vam prijeti jest taj da bi gosti mogli tražiti još.

Mediteranske rolice od patlidžana punjene cvjetačom – RECEPT

Sastojci (za patlidžan):
  • 1-2 patlidžana uzdužno narezana na tanke ploške
  • maslinovo ulje
  • sol i papar po želji
Za nadjev:
  • 1 cvjetača
  • 3 češnja češnjaka, oguljena
  • 110 g sušenih rajčica u ulju
  • 5-6 velikih listova bosiljka
  • 1 žličica maslinova ulja
  • ¼ šalice običnog humusa
  • 2 žlice veganskog parmezana
  • 2 šalice baby špinata, nasjeckanog
  • sok od polovice limuna
  • 2 žličice mješavine sušenih mediteranskih začina (mažuran, origano, timijan, bosiljak…)
  • sol i papar po želji
Dodatno:
  • 3-4 šalice marinara umaka ili umaka od rajčice i bosiljka
  • veganski parmezan za posipanje
  • svježi peršin ili bosiljak
Priprema patlidžana:

1. Natanko narežite patlidžan(e) po dužini. Narezane ploške malo posolite i popaprite.

2. Zagrijte grill tavu na srednjoj vatri. Malo je nauljite.

3. Zapecite ploške patlidžana u grill tavi tako da dobiju lagano smeđu grill koricu i malo omekšaju. Potom ih stavite sa strane.

Priprema nadjeva:

1. Otrgnite cvjetove cvjetače pa ih stavite u multipraktik. Miksajte dok se cvjetača ne usitni do veličine riže. Dodajte češnjak, sušene rajčice i bosiljak pa sve još izmiksajte.

2. Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte mješavinu s cvjetačom u tavu. Pržite oko 2 minute uz često miješanje.

3. Dodajte humus, veganski parmezan, baby špinat, sok od limuna, mediteransku mješavinu začina te sol i papar pa sve dobro izmiješajte na vatri.

4. Pržite još dodatnih 3-5 minuta, odnosno sve dok cvjetača ne omekša.

Priprema rolica + pečenje:

1. Prije punjenja rolica zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.

2. U posudu za pečenje izlijte marinaru ili umak od rajčica i bosiljka tako da ravnomjerno prekrije dno.

3. Ovisno o njihovoj veličini, na svaku plošku patlidžana stavite po 2-4 žlice nadjeva od cvjetače.

4. Nakon što ste ih napunili, zarolajte ploške pa ih rasporedite u posudu za pečenje preko marinara umaka.

5. Prebacite u pećnicu pa pecite 15-20 minuta. Zatim izvadite iz pećnice te pospite veganskim parmezanom i bosiljkom.

6. Rolice patlidžana poslužite na tanjurima zajedno s ukusnim marinara umakom.

Savjet

Želite li da vaše ploške patlidžana budu podjednako velike, upotrijebite dva veća patlidžana. Ako vam to nije važno, bit će vam dovoljan samo jedan patlidžan.

Želite li još bogatiji i hrskaviji nadjev, dodajte i nasjeckane bademe ili neko drugo orašasto voće po želji.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads