BioBio mbasadorica i food blogerica Maja Brekalo, koja stoji iza Instagram profila @delicious_and_healthy_by_Maja, osmislila je recept za tjesteninu sa sezonskim povrćem. Tjestenina je omiljena hrana mnogih, ali pripazite na to koju ćete izabrati. Birajte zdravije varijante i uživajte bez grižnje savjesti.
Ljetna tjestenina s tikvicama, patlidžanima i mini rajčicama
Sastojci:
- 150g La bio Idea integralne tjestenine macaroni
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 2 manje ili 1 veća tikvica
- 1 patlidžan
- mladi češnjak
- 1 šalica mini rajčica (10ak komada)
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 žličica Shoyu-a
- 1 šalica vode od kuhanja tjestenine
- Sol
- Chilli ili svježe mljeveni papar, po želji
- Svježi bosiljak
- Naribani veganski sir ili parmezan po želji
Priprema:
Kuhajte tjesteninu u manjoj količini dobro posoljene vode. Kad je gotova, odvojite 1 šalicu vode od kuhanja jer će vamtrebati za umak. Procijedite tjesteninu.
Za umak narežite tikvice i patlidžane na kockice, prepolovite mini rajčice i sitno nasjeckajte češnjak (uključujući i podatniji dio zelene stabljike).
Na malo maslinovog ulja prepecite kockice tikvice začinjene s malo soli. Maknite i ponovite s patlidžanom.
Malo ohladite tavu, dodajte maslinovo ulje i pirjajte češnjak na laganoj vatri. Dodajte mini rajčice i još pirjajte par minuta. Dodajte polovicu sačuvane vode od kuhanja tjestenine – puna je škroba, zgusnut će umak i učiniti da bolje prijanja za tjesteninu. Dodajte koncentrat rajčice, promiješajte, dodajte shoyu, posolite i pirjajte još minutu/dvije. Dodajte još vode po potrebi. Vratite tikvice i patlidžan u umak, dodajte tjesteninu, natrgani bosiljak, naribani sir te chilli ili svježe mljeveni papar.
Vaša je tjestenina gotova, uživajte i dobar tek!
Fotografije: Maja Brekalo @delicious_and_healthy_by_Maja i Unsplash