Ljubitelj ste sladoleda, no izbjegavate one kupovne jer gotovo nikad nisu po vašem ukusu? Čak i ako ne sadrže mlijeko i jaja, u njima osjetite umjetne okuse i dodatke? Superukusne i osvježavajuće sladolede jednostavno i lako možete izraditi i sami, a za to vam neće trebati niti aparat za sladoled.
Kako bismo vam u tome pomogli, donosimo vam 2 recepta za kremaste, veganske sladolede koji će vas osvojiti svojim okusom i svježinom. Za ova neodoljiva ledena osvježenja trebat će vam svega nekoliko sastojaka i malo slobodnog vremena.
Baza ovih ljetnih poslastica je kokosovo mlijeko (krema), mirisna i zdrava veganska zamjena za kravlje mlijeko. Ako ste u mogućnosti, birajte punomasno kokosovo mlijeko ili gustu kokosovu kremu jer će u tom slučaju vaš sladoled biti ukusniji i kremastiji, jednom riječju – neodoljiv!
Kokosovo mlijeko ili krema od kokosa?
Neizostavan sastojak ovih sladoleda je kokosova krema, koju možete kupiti gotovu ili je pak dobiti iz dobro ohlađenog kokosova mlijeka (punomasnog).
Evo kako:
Kokosovo mlijeko ostavite preko noći u hladnjaku da se dobro ohladi. Sutradan ga otvorite pa izlijte tekućinu. Preostat će vrhnje ili krema koju potom možete iskoristiti za izradu sladoleda.
2 ideje za izradu domaćeg vege sladoleda
1. Čoko sladoled s kokosom i avokadom
Ovaj sladoled fantastično je kremast zahvaljujući avokadu, koji usto sadrži zdrave masnoće. Prednost avokada je i u tome što je neutralna okusa pa s njime možete kombinirati razne okuse.
Sastojci:
- 1 limenka (400 ml) punomasnog kokosova mlijeka
- 1 avokado srednje veličine, oguljen i bez koštice
- ½ šalice kvalitetnog kakaa u prahu, nezaslađenog
- ½ šalice + 2 žlice javorova sirupa
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- ½ šalice vode
- po želji, drobljena zrna kakaa ili kokosove pahuljice
Priprema:
1. Ubacite narezani avokado u multipraktik ili blender, ulijte kokosovo mlijeko pa izmiksajte.
2. Dodajte preostale sastojke pa miksajte oko 2 minute dok se sve lijepo ne poveže. Jednom malo promiješajte i ostružite stijenke blendera.
3. Smjesu za sladoled stavite u posudu pa prebacite u zamrzivač i ostavite da odstoji oko 1 sat. Svakih 20 minuta izvadite te izmiješajte kako se ne bi stvorilo previše leda. Ostavite ga da odstoji 3-4 sata. Svaki put prilikom miješanja sladoled bi trebao biti gušći.
4. Sladoled izvadite iz zamrzivača 5-10 minuta prije konzumacije. Po želji, pospite ga drobljenim zrnima kakaa, kokosovim pahuljicama i sl.
Savjet: ovaj se sladoled izvrsno slaže s čokoladnim browniejem.
2. Sladoled od jagode i kokosa
U ovom kremastom sladoledu prevladava okus jagode, a fina slatkoća postignuta je dodatkom javorova sirupa.
Sastojci:
- 4 šalice zaleđenih jagoda (ili nekog drugog bobičastog voća)
- 2 limenke (800 ml) kokosova mlijeka
- 1 žlica ekstrakta vanilije ili srž mahune vanilije
- ½ šalice javorova sirupa
Priprema:
1. Nakon što je kokosovo mlijeko odstajalo preko noći u hladnjaku, iz limenki izvadite kokosovu kremu. Prebacite je u multipraktik ili blender pa miksajte 1-2 minute.
2. U multipraktik ili blender dodajte zamrznute jagode (ili drugo voće), ekstrakt vanilije i javorov sirup. Miksajte dok se sve lijepo ne zagusti i postane kremasto.
3. Smjesu za sladoled prebacite u posudu, poklopite te ostavite u zamrzivaču oko 1 sat.
4. Izvadite iz zamrzivača svakih 20 minuta pa izmiješajte vilicom kako se ne bi stvorilo puno leda tijekom 3-4 sata. Kod svakog novog miješanja sladoled bi trebao biti gušći i kremastiji.
5. Izvadite iz zamrzivača 5-10 minuta prije konzumacije.