Domaći sladoled od kokosa

Ljubitelj ste sladoleda, no izbjegavate one kupovne jer gotovo nikad nisu po vašem ukusu? Čak i ako ne sadrže mlijeko i jaja, u njima osjetite umjetne okuse i dodatke? Superukusne i osvježavajuće sladolede jednostavno i lako možete izraditi i sami, a za to vam neće trebati niti aparat za sladoled.

Kako bismo vam u tome pomogli, donosimo vam 2 recepta za kremaste, veganske sladolede koji će vas osvojiti svojim okusom i svježinom. Za ova neodoljiva ledena osvježenja trebat će vam svega nekoliko sastojaka i malo slobodnog vremena.

Baza ovih ljetnih poslastica je kokosovo mlijeko (krema), mirisna i zdrava veganska zamjena za kravlje mlijeko. Ako ste u mogućnosti, birajte punomasno kokosovo mlijeko ili gustu kokosovu kremu jer će u tom slučaju vaš sladoled biti ukusniji i kremastiji, jednom riječju – neodoljiv!

Kokosovo mlijeko ili krema od kokosa?

Neizostavan sastojak ovih sladoleda je kokosova krema, koju možete kupiti gotovu ili je pak dobiti iz dobro ohlađenog kokosova mlijeka (punomasnog).

Evo kako:

Kokosovo mlijeko ostavite preko noći u hladnjaku da se dobro ohladi. Sutradan ga otvorite pa izlijte tekućinu. Preostat će vrhnje ili krema koju potom možete iskoristiti za izradu sladoleda.

2 ideje za izradu domaćeg vege sladoleda

1. Čoko sladoled s kokosom i avokadom

Ovaj sladoled fantastično je kremast zahvaljujući avokadu, koji usto sadrži zdrave masnoće. Prednost avokada je i u tome što je neutralna okusa pa s njime možete kombinirati razne okuse.

Sastojci:
  • 1 limenka (400 ml) punomasnog kokosova mlijeka
  • 1 avokado srednje veličine, oguljen i bez koštice
  • ½ šalice kvalitetnog kakaa u prahu, nezaslađenog
  • ½ šalice + 2 žlice javorova sirupa
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • ½ šalice vode
  • po želji, drobljena zrna kakaa ili kokosove pahuljice
Priprema:

1. Ubacite narezani avokado u multipraktik ili blender, ulijte kokosovo mlijeko pa izmiksajte.

2. Dodajte preostale sastojke pa miksajte oko 2 minute dok se sve lijepo ne poveže. Jednom malo promiješajte i ostružite stijenke blendera.

3. Smjesu za sladoled stavite u posudu pa prebacite u zamrzivač i ostavite da odstoji oko 1 sat. Svakih 20 minuta izvadite te izmiješajte kako se ne bi stvorilo previše leda. Ostavite ga da odstoji 3-4 sata. Svaki put prilikom miješanja sladoled bi trebao biti gušći.

4. Sladoled izvadite iz zamrzivača 5-10 minuta prije konzumacije.  Po želji, pospite ga drobljenim zrnima kakaa, kokosovim pahuljicama i sl.

Savjet: ovaj se sladoled izvrsno slaže s čokoladnim browniejem.

2. Sladoled od jagode i kokosa

U ovom kremastom sladoledu prevladava okus jagode, a fina slatkoća postignuta je dodatkom javorova sirupa.

Sastojci:
  • 4 šalice zaleđenih jagoda (ili nekog drugog bobičastog voća)
  • 2 limenke (800 ml) kokosova mlijeka
  • 1 žlica ekstrakta vanilije ili srž mahune vanilije
  • ½ šalice javorova sirupa
Priprema:

1. Nakon što je kokosovo mlijeko odstajalo preko noći u hladnjaku, iz limenki izvadite kokosovu kremu. Prebacite je u multipraktik ili blender pa miksajte 1-2 minute.

2. U multipraktik ili blender dodajte zamrznute jagode (ili drugo voće), ekstrakt vanilije i javorov sirup. Miksajte dok se sve lijepo ne zagusti i postane kremasto.

3.  Smjesu za sladoled prebacite u posudu, poklopite te ostavite u zamrzivaču oko 1 sat.

4. Izvadite iz zamrzivača svakih 20 minuta pa izmiješajte vilicom kako se ne bi stvorilo puno leda tijekom 3-4 sata. Kod svakog novog miješanja sladoled bi trebao biti gušći i kremastiji.

5. Izvadite iz zamrzivača 5-10 minuta prije konzumacije.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads