Bliži nam se Uskrs. Ove će godine taj blagdan biti znatno drugačiji, mnogi će ga provesti daleko od svojih najmilijih, neki će se virtualno povezati… Bez obzira na situaciju pokušajmo izvući najbolje iz svega ovoga. Mnogo je uskršnjih slastica koje možemo sami napraviti i pritom se zabaviti, a tu nam je i neizostavno bojanje jaja. Štošta možemo napraviti da nam tradicija Uskrsa ostane živa i da razveselimo svoje ukućane ovih dana u izolaciji.
Danas vam predstavljamo kako to izgleda u domu Sanje Mijac. Na njezinom Instagram profilu @domacica.sanja možete svakodnevno pratiti nove, neodoljive objave. Njezine bajkovite fotografije ne mogu proći nezamijećeno. Kako se ona priprema za Uskrs u svome domu, koje recepte sprema, kako ukrašava svoj dom pogledajte u nastavku.
USKRŠNJA PINCA
Sastojci:
200 ml mlijeka
1 suhi kvasac
550 g glatkog brašna
50 ml ulja
3 žumanjka
120 g šećera
2 vanilin šećera
50 g otopljenog maslaca
2 prstohvata soli
po želji korica 1 limuna
po želji korica 1 naranče
1 žlica ruma ili rakije
1 veća sitno naribana jabuka (može i bez nje, ali bude sočnija s njom, ne osjeti se u samoj pinci)
Dodatno:
1 jaje
po želji listići badema ili šećerne perle
Priprema:
1. U posudu za miješenje ili u posudu od miksera odmah dodajte sve sastojke, zamijesite tijesto, ručno ili s mikserom. Potrebno ga je mijesiti barem 5 minuta kako bi se gluten lijepo razvio i kako bi ono postalo glatko.
2. Tijesto za pincu treba ostati mekanije.
3. Zamiješeno tijesto malo pobrašnite da biste ga lakše oblikovali pa ga premjestite u blago nauljenu posudu i ostavite na toplom da se diže nekoliko sati, otprilike 3 sata.
4. Kada se je tijesto diglo, premijesite ga i podijelite na 2 jednaka dijela. Oblikujte dvije kugle.
5. Tepsiju od pećnice obložite papirom za pečenje pa svoje pince stavite u tepsiju.
6. Jaje izmutite vilicom i premažite pince, po vrhu svake pince uz pomoć noža napravite križ ili X. Po želji pospite listiće badema.
7. Pince stavite na toplo još oko sat vremena da narastu.
8. U međuvremenu pećnicu zagrijte na 180 C.
9. Pince stavite peći tek u zagrijanu pećnicu oko 45 minuta.
10. Čim pince porumene u pećnici, prekrijte ih masnim papirom kako vam nebi izgorjele.
USKRŠNJE PECIVO
Sastojci za tijesto:
400 ml toplog mlijeka
500 g glatkog brašna
3 žlice šećera
1 žličica soli
1 vrećica suhog kvasca
50 ml ulja
Dodatno:
1 jaje za premazivanje
po želji: šećerne perle ili listići badema
oko 10 tvrdo kuhanih jaja
Priprema:
1. Mlijeko malo zagrijte da bude toplo.
2. Sve sastojke skupa s toplim mlijekom stavite u posudu i zamijesite glatko, mekše tijesto.
3. Prekrijte ga krpom i ostavite na toplom dok se ne udvostruči.
4. Uzdiglo tijesto malo pobrašnite, premijesite pa ga razdijelite na otprilike 20-ak kuglica.
5. Svaku kuglicu rastanjite u valjak. Uzmite po dva valjka od kojih složite gnijezdo kao na slikama pa ga premjestite u tepsiju obloženu masnim papirom za pečenje.
6. U sredinu svakog gnijezda umetnite kuhano jaje koje može biti obojano, a i ne mora. Malo još rukama lijepo oblikujte i ostavite na toplom da se diže još otprilike pola sata dok vi zagrijete pećnicu.
7. Pećnicu stavite da se grije na 180°C.
8. Gnijezda tek prije samog pečenja premažite umućenim jajetom (mažite samo tijesto ne kuhana jaja) i po želji pospite šećernim perlama ili listićima badema.
9. Gnijezda skupa s jajima stavite peći u zagrijanu pećnicu 20 do 30 minuta, ovisno o jačini pećnice, negdje će biti gotova već za 20 minuta, u nekoj će možda trebati duže.
PASTELNA JAJA OD LJUBIČASTOG KUPUSA
Sastojci:
Tvrdo kuhana jaja sa svijetlijom ljuskom
1 glavica ljubičastog kupusa
Voda
50 ml octa (ja sam koristila jabučni)
Priprema:
1. Prvo tvrdo skuhajte jaja.
2. Zatim u poseban lonac stavite narezani ljubičasti kupus, zalijte vodom tek toliko da prekrije i dodajte ocat koji imate doma, jabučni ili alkoholni.
3. Stavite lonac na vatru, poklopite i pustite da zakuha. Kada je zakuhalo malo otklopite pa kuhajte još 30-ak minuta na laganoj vatri.
4. Zatim ocijedite kupus i sačuvajte vodu u kojoj se kuhao i to je to, dobili ste boju za bojanje.
5. U nju samo uronite prethodno kuhana jaja i ostavite ih barem pola sata da biste dobili boju sa slike, ako želite tamnija ostavite duže, a ako prenoće mogla bi postati i crna. Slobodno ih provjeravajte svako malo i kad ste zadovoljni bojom izvadite ih i izglancajte.
6. Ja sam svoja okretala vilicom pa se po njima vide tragovi, meni se sviđa to rustikalno, ali ako vama ne, samo uzmite nešto mekše.
Sanju možete pratiti na njezinom blogu, Instagramu ili Facebook stranici.
Želimo vam dobar tek i radostan Uskrs!