Današnji ručak: Rižoto s kobasicom

Iako u mojim receptima rijetko nailazite na meso, jer ga zaista i sama jako rijetko jedem, ponekad, kada imam kod kuće jako dobru namirnicu, ne oklijevam je spremiti.

Dobila sam izvrsnu talijansku kobasicu i naišla na još bolji recept. Inače, već godinu dana kuham po kuharici Joshue McFaddena Six Seasons i namjeravam skuhati apsolutno sva jela! Ovo jelo je iz spomenute kuharice samo sam bijelu rižu zamijenila smeđom. Ako želite koristiti bijelu rižu možete, samo je ne trebate prethodno kuhati (sve će vam biti jasno kada pročitate recept). Izabrite najbolju moguću kobasicu koja vam je dostupna i neka bude malo ljutkasta.

Ovo nije pravi rižoto, ali recimo da najviše na njega podsjeća. Čak ako vam završno jelo bude malo rjeđe nego što bi bio klasičan rižoto, it’s OK. I obećavam, muževima će se svidjeti.

Rižoto s kobasicom (2 porcije)

Sastojci:

100 g smeđe riže
100 g suhe kobasice (sitno narezati)
1 mala limenka graha (procijediti, vodu sačuvajte)
1 luk (nasjeckati)
1 šaka radiča (narežite na rezance)
1 šaka rukole
2 žlice peršina (sitno nasjeckati)
2 žlice naribanog reggiano parmezana
2 žlice naribanog peccorino sira
Maslinovo ulje
Sol
Crni krupni papar
Oko 0.5 l prokuhane vode (ili još bolje temeljca)

Priprema:

Narezani radič potopite u hladnoj vodi 30 minuta kako bi izašla gorčina. S obzirom na to da se smeđa riža poprilično dugo kuha stavite je kuhati 20 minuta, kasnije ćemo je dovršiti u rižotu. Nakon 20 minuta je procijedite i stavite sa strane.

U dovoljno veliku tavu dodajte otprilike 2 žlice maslinovog ulja. Zatim dodajte luk i prstohvat soli, vrlo kratko pirjajte, dodajte kobasicu te je također kratko pirjajte, oko minutu.

Smanjite malo vatru te dodajte 1/2 graha. Gnječilicom za krumpir napravite smjesu od luka, kobasice i graha. Ne mora biti savršeno glatka, dapače, koliko uspijete. Na ovom koraku morate biti malo spretniji da vam sve ne zagori. Ako bude potrebno, smanjite vatru skroz.

Dodajte rižu, vodu iz graha i oko 2 dcl prokuhane vode. Pojačajte vatru, a kada sve zakuha smanjite je na srednje jaku. Ostavite da se sve kuha dok riža ne bude gotova, nekih 20-ak minuta, povremeno dolijevajući ostatak vode.

Kada je riža gotova dodajte ostatak graha, sireve i obje salate. Dodatno začinite! Imajte na umu da rižoto mora imati dovoljno tekućine prije nego dodate ostale sastojke. Dobro sve promiješajte, zatim sklonite s vatre i ostavite sve poklopljeno 10-ak minuta da odstoji. Poslužite toplo uz par kapi maslinovog ulja.

 

 

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte!

 

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads