Trudite se zadiviti druge, a zaboravljate da jedina osoba koju trebate zadiviti ste vi!

Živite li svoj život onako istinski, vedro i neopterećeno? Ili ga živite u strahu, skrivajući se iza kulisa, čekajući na trenutak kad ćete moći odahnuti i biti svoji? Koliko dopuštate društvu i pritisku drugih da utječu na vaše raspoloženje i izbore? Da vam unose nemir, kvare dane i truju vas svojim očekivanjima?

Trudite li se biti najbolji u svemu što radite, konstantno se uspoređujete i nadmećete s drugima i zašto? Koga slušate i zašto im dopuštate da vam govore kako niste dovoljno dobri, i da morate bolje?

Budite svoji

Naučite stati na loptu, udahnite duboko, zažmirite i zamislite da postojite samo vi. Kamo biste tad krenuli, koga biste voljeli, što biste radili? Smatrate li da bi mogli biti sretni i postići sve, da ne postoje glasovi drugih ljudi urezani u vaše sjećanje i njihovi ožiljci na vama?

Shvaćate li, svaki put kad vas netko navodi da se nadmećete, vi ste miljama daleko od sebe. S godinama, možete trošiti sebe uzalud na te ljude, ispunjavajući njihova očekivanja, toliko da ćete doći do faze gdje više neće raspoznavati gdje su granice između vas i njih. Jer, vaše linije i misli miješat će se s njihovima. Nećete više moći raspoznati svoj glas, jer dopustili ste si da utihnete pred drugima. Da ustuknete i ustupite mjesto njihovim očekivanjima i zahtjevima.

Brinite isključivo o sebi

Zašto to radite? Rade li i drugi slično ili isto za vas? Zanemaruju li svoje snove, rade li isključivo ono što im govore majke, svekrve, šefovi, premda znaju da to ne rezonira s njima? Vjerujem da ne. Oni su svoj mir namirili na vašem nemiru i lutanju dok vi udovoljavate svima oko sebe. I smiju vam se negdje sa strane, dok se vi trudite dokučiti zašto vas oni ipak ne vole, a činite sve što je potrebno da vas zavole i smatraju vrijednima.

Činjenica je, sami ste sebe obezvrijedili, dopustili ste si da povjerujete da ćete imati veću vrijednost ako zanemarite sebe kompletno. I bitno vam je, još uvijek vam je jako bitno što oni misle o vama.

Hoćete li ipak, za promjenu, jednakim tim žarom voljeti sebe i brinuti o sebi?

Ne morate uvijek svima biti na usluzi

Hoćete li si uspjeti vratiti vrijednost koju ste si sami oduzeli tako što ste se povodili za drugima? Hoćete li shvatiti da je život vrijedan življenja tek kad vi živite dostojno. Kad znate povući granicu između dobrote i iskorištavanja, kad znate granicu između ega, sebičnosti i zdravog samopouzdanja..

Ne morate uvijek svima biti na usluzi, ne morate se brinuti da ćete pasti u očima onima koji ništa ne rade za vas, a od vas očekuju sve. Ne možete rasipati sebe i gubiti se, jer nitko drugi vas neće sastaviti kroz godine.

Ne smijete izgubiti svoj glas, svoju intuiciju i svoje srce.

Upijajte život, svoj život

Trebate njegovati dobre namjere, poniznost i zahvalnost, ali ne pod svaku cijenu, ne ako ste ta cijena vi. Nemojte se truditi zadiviti druge, kad jedina osoba koju morate zadiviti ste vi sami. Učinite nešto lijepo za sebe svaki dan, posvetite se svojim hobijima, ciljevima.

Pjevajte, plešite, smijte se na sav glas, upijajte život kroz svaku poru vašeg bića, neka vaše oči govore da ste voljeni, najprije od sebe – potom od onih koji neće gasiti vaš sjaj i modelirati vas kao glinu, kako njima paše.

Volite sebe, da biste ispravno  i zdravo voljeli druge. I zadivite sebe, učinite od svog života sve ono o čemu ste potajno sanjali, jer ono što vam stoji na putu ka napretku ste samo vi, vaši zametnuti i skriveni strahovi.

Ne morate ništa, a možete sve

Najveći je dar još jedan dan života

 

Marija Lombarović

Sanjar i snažna žena. Pišem i plešem. Dijelim s vam svoja iskustva i svoje boli, rane pretvaram u pobjede. Ono sam što se većina boji biti - SVOJA sam. https://marijalombarovic.wordpress.com/ * https://www.facebook.com/MareLombarovic/?modal=admin_todo_tour