Sirutka od kefira ili jogurta
Kvas od cikle
Priprema:
Cikla je istrošena kada počne blijediti i tada ponovite cijeli postupak..
Kvas od ostalog voća i povrća
Kvas možete napraviti od bilo koje kombinacije voća, bobičastog voća i povrća, zato slobodno eksperimentirajte.
Kvas od jabuke, đumbira i malina
Narežite cijelu jabuku zajedno s njezinom sredinom, naribajte korijen đumbira (otprilike jednu žličicu) i dodajte šaku svježih malina. Stavite sve u jednolitrenu staklenku, dodajte 1/2 šalice sirutke i dolijte vode do vrha. Pustite da vrije nekoliko dana na sobnoj temperaturi, a zatim ga držite u hladnjaku. Pijte kvas razrijeđen vodom. Stalno nadolijevajte vodu u kvas, sve dok se voće ne istroši, a zatim ponovite cijeli postupak.
Probiotički sok od rajčice
Dobro izmješajte 1 šalicu sirutke, 1 žlicu koncentrata rajčice, 1 šalicu vode i malo soli po želji.
Jogurt, kefir ili mileram
Upute za pripremu kefira i jogurta
Pasterizirano mlijeko
Kefirni ili jogurt starter u prahu
Mileram (kiselo vrhnje)
Mileram ili kiselo vrhnje možete napraviti koristeći vrhnje umjesto mlijeka. Za 1 litru vrhnja upotrijebite jednu vrećicu kupovnog startera ili 1/2 šalice kefira ili jogurta sa živim kulturama.
Vodeni kefir
Vodeni kefir koji nastaje od vodenih kefirnih zrnaca (poznatih i kao Tibicos, Tibi, šećerna kefirna zrnca, Kalifornijske pčele ili Japanski vodeni kristali) visoko je potentan, probiotički fermentirani napitak i snažan čuvar imuniteta.
Neobično je bogat mikronutrijentima, prijateljskim bakterijama i enzimima. Tibicosi su mala zrnca prozirne želatinozne strukture simbiotskih kultura bakterija i gljivica, uključujući lactobacillus hilgardii koja tibicosima daje njihov karakterističan kristalični izgled.
Ovaj savršeni, osvježavajući probiotički napitak možete uz malo vremena i troška vrlo jednostavno pripremati kod kuće i imati uvijek spremnog pri ruci.
drvena ili plastična žlica
plastično cjedilo
veća staklenka ili staklena flaša
Sastojci:
1/3 šalice vodenih kefirnih zrnaca
1/2 šalice rapadura smeđeg šećera
1/2 organskog limuna
1 – 1 1/2 l prirodne izvorske vode (bez klora, može filtrirana)
Po želji:
3 žlice organskih grožđica ili druge vrste organskog suhog voća
1 tanka kriška svježeg oguljenog đumbira
Postupak:
Pripremite čistu staklenku, napunite je čistom izvorskom vodom, ali ne skroz do vrha (bez klora, može i filtrirana).
U nju dodajte smeđi rapadura šećer koji služi samo kao hrana vodenim kefirnim zrncima. Ona ga metaboliziraju i pretvaraju u laktičnu kiselinu. Plastičnom žlicom dodajte 1/3 šalice vodenih kefirnih zrnaca. Iscjedite u to sok od polovice organskog limuna.
Ovo je najjednostavnija varijanta za pripremu.
Po želji, možete dodavati i suho organsko voće (važno da nije sumporirano!) poput grožđica, smokvi, suhih višanja ili tanku krišku svježeg oguljenog đumbira… Sve to poklopite npr. filterom za pripremu instant kave i zavežite gumicom, kako bi bilo zaštićeno, a uz pristup zraka.
Ostavite na toplom da odstoji 24 -72 sata ovisno o uvjetima topline (zimi će trebati duže vremena za fermentaciju).
Procjedite sve kroz plastično cjedilo u novu staklenku i procijeđeni napitak stavite u hladnjak do upotrebe.
I još nešto…
Vodena kefirna zrnca koja su ostala na cjedilu ponovno možete koristiti za izradu novog vodenog kefira. Ona će se s vremenom razmnožiti i ostati u dobroj formi ukoliko ćete im uredno osiguravati hranu u vidu šećera.
Najčešće se vodeni kefir priprema od osnovnih sastojaka (Tibicos zrnca, rapadura smeđi šećer ili domaći organski med, limunov sok, voda) kako bi se lakše procijedio sadržaj i pripremila zrnca za slijedeću upotrebu. Drugim riječima, ne morate se mučiti u odvajanju zrnaca od ostatka sadržaja suhog voća, đumbira i sl.
Ako ipak želite promijeniti okus napitku dodajući u njega i ove druge sastojke, učinite to tek nakon što procijedite napitak i odvojite zrnca. To je možda malo duži proces pripreme jer će trebati još neko vrijeme da napitak odstoji. No, svakako je bolji za sama zrnca koja će ostati čišća za sljedeću upotrebu.
Ako ćete imati prekomjeran broj Tibicosa, predlažem poklonite ih nekome kome želite dobro zdravlje i znate da će ih dalje uredno hraniti i održavati.
Učinite uslugu sebi i zdravlju svoje obitelji. Još danas donesite odluku o prestanku konzumacije višestruko štetnih gaziranih napitaka. Zamijenite ih ovim osvježavajućim, lagano mulzirajućim, probiotičkim napitkom. To je posebno preporuka za sve one koji ne podnose laktozu, kao i za djecu, koja su nažalost nevine žrtve štetnih prehrambenih navika.
Redovitom upotrebom fermentiranih/probiotičkih proizvoda na jednostavan način dajete snažnu podršku svom imunitetu i probavnom sustavu u aktivnoj borbi protiv patogenih bakterija i nepoželjnih gljivica.
Ovo je primjer jednostavnog načina kako nas priroda svakodnevno nesebično daruje svojom mudrošću i bogatstvom. Na nama je samo da puni povjerenja i otvorenog srca prihvatimo te darove i dalje ih zahvalno podijelimo s ostatkom svijeta.
POVEZANI ČLANICI:
Kefir – gljiva zdravlja s Kavkaza
Marina VK: Moja priča o kefiru i pokoji recept
Probiotici – korisni i neophodni za zdravlje