Ako ne planirate izlazak u fini restoran ili doček na nekom od gradskih trgova, možete i doček kod kuće malo začiniti svečanošću. U tome može sudjelovati cijela ekipa koju ste pozvali u goste. Možete zajedno sjeckati sastojke i pijuckati omiljeno vam piće. A ono što ćete s lakoćom pripremiti je fondue od sira.
Fondue od sira
Fondue od sira, izuzetno popularan u Švicarskoj, jedno je od omiljenih jela kada treba pripremiti nešto jednostavno za društvo, tulum ili proslavu Nove godine, ako planirate doček kod kuće.
Postoji zaista jako puno recepata, ali zapravo ono što je najvažnije je da kupite kvalitetan sir koje god on vrste bio. Osim sira potrebna vam je posebna posuda za fondue. Ako je nemate možete improvizirati. Koristite bilo koju keramičku posudu i grijače za stol na koje ćete kasnije staviti posudu kako bi fondue stalno bio pod odgovarajućom temperaturom i zadržao potrebnu konzistenciju.
MOITÉ MOITÉ FONDUE (4-6 OSOBA):
Sastojci:
400 g gruyère sira (naribati)
400 g vacherin sira (naribati)
350 ml bijelog suhog vina
1 režanj luka
4 žlice krumpirovog brašna (škroba)
20 ml rakije
1 žlica cijeđenog limunovog soka
Prstohvat cayenne papra
Priprema:
Posudu za fondue (caquelon) dobro premažite lukom. Zatim dodajte vino, gruyère sir, brašno i limun te na laganoj vatri konstatno miješajte radeći osmice. Kada se smjesa ujednači dodajte vacherin sir te nastavite miješati u osmicama dok se sir ne otopi. Začinite s cayenne paprom i rakijom.
TALIJANSKI FONDUE (4 OSOBE):
Sastojci:
300 g ementalera (naribati)
300 g gaude (naribati)
1 žlica kukuruznog škroba
1 crvena paprika (sitno nasjeckati)
1 mala limenka rajčica
1/8 l bijelog suhog vina
100 ml vrhnja za šlag
1 žličica maslaca
Sol i papar
Prstohvat origana
Priprema:
Umak od rajčica možete najprije smiksati u blenderu, ali nije obvezno. Prije nego krenete kuhati, pomiješajte oba sira.
Na laganoj vatri otopite maslac te dodajte papriku, pirjajte 1 minutu. Pojačajte vatru, dodajte vino te ga ostavite da se reducira. Zatim dodajte rajčicu, ostavite da se kuha 2 minute. Na laganoj vatri, polako dodajte mješavinu sireva, pazeći da vam ne zagori. Najprije dodajte koliko vam stane u šaku, miješajte u osmicama, kada se otopi nastavite dodavati jednaku količinu dok ne potrošite sav sir. Prava konzistencija je postignuta kada se sir u potpunosti otopi i nema više grudica. Na kraju dodajte začine, vrhnje i brašno. Miješajte u osmicama dok se smjesa ne ujednači.
Fondue je spreman i možete ga poslužiti uz baguette, kruške, cherry rajčice, grožđe, kuhanu mrkvu, papriku, kuhani krumpir itd.
Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog.