“Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!”, poznata je izreka koju su nam bake često ponavljale u djetinjstvu. To nam ujedno govori i o važnosti ove voćke za naše zdravlje. Iako ih možemo naći na tržnicama i trgovačkim lancima tijekom cijele godine, jesenske jabuke posebno su slatke. Tradicionalno se berba organizira u mjesecu listopadu, a nazivaju ih još i ‘kraljicom sezone’. Crvene, zelene, pjegave ili sjajne savršeno se kombiniraju za doručak sa zobenim kašama, jogurtom i namazom od kikirikija.
Zimski mjeseci sa sobom donose pad temperature, promjene raspoloženja i pad imuniteta dok se tijelo ne privikne na nove vremenske uvjete. Stoga je iznimno bitno u prehranu uključiti bar jednu jabuku na dan i tako si osigurati potrebnu dozu vitamina i minerala. Mirisni deserti s jabukama uvijek su rado viđeni na stolu, a za slatki kraj tjedna donosimo vam tri sočna recepta.
https://www.instagram.com/p/BoWs_SZjxox/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=ug7doa2w6rjk
CRUMBLE OD JABUKA I BRUSNICA
Sastojci:
- 2 velike jabuke
- 1/2 šalice sušenih brusnica
- 150g maslaca (omekšalog)
- 50g kokosovog šećera
- 2 jaja
- 300g brašna (bez glutena!)
- 150ml mlijeka
- 1 žličica cimeta
Nadjev:
- 50g maslaca (narezanog)
- 70g brašna (bez glutena!)
- 1 vanilin šećer
- 1 korica limuna
Priprema:
https://www.instagram.com/p/Bn6RN_Hiw54/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=ps24ivmfdc84
MUFFINI OD JABUKA
Sastojci:
- 2 velike crvene jabuke
- 115g maslaca
- 150g kokosovog šećera
- 140ml mlijeka po izboru
- 1 jaje
- 280g brašna (bez glutena!)
- 1/2 šalice sjeckanih badema
- 1 žlica praška za pečenje
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1 žličica cimeta
- prstohvat soli
** vanilin šećer i cimet za posipanje
Upute:
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. S par kapi kokosovog ulja namastite kalup za muffine. Jabuke ogulite i nasjeckajte na kockice. Sve sastojke ubacite u veliku zdjelu i dobro sjedinite. Žlicom rasporedite smjesu po kalupu tako da otvore napunite do pola. Posipajte mješavinom vanilin šećera i cimeta. Pecite 20 minuta na 180 stupnjeva i ohladite prije nego ih vadite.
https://www.instagram.com/p/BoRWHB0F9oX/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1ni91l148iyv
HRSKAVE PUNJENE JABUKE
Sastojci:
- 6 velikih jabuka
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 2 žlice meda
- 2 žličice cimeta
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- 1/2 šalice sjeckanih badema
- prstohvat soli
Nadjev:
- 1 šalica brašna
- 1/2 šalice zobi
- 1 vanilin šećer
- 1/2 žlice cimeta
- 1 žličica praška za pečenje
- 3 žlice kokosovog ulja
Priprema:
Pećnicu uključite na 180 stupnjeva. Gornje vrhove jabuka izrežite, a sredinu udubite nožem ili žlicom te meso jabuke nasjeckajte na kockice. Komadiće u zdjeli promiješajte s medom, limunom, vanilijom, cimetom, bademima, muškatnim oraščićem i soli. Smjesom napunite jabuke. Sastojke za nadjev dobro izmiješajte u zdjeli i rasporedite po vrhovima jabuka. Posložite ih u lim za pečenje i pecite 30 do 40 minuta na 180 stupnjeva. Jabuke su gotove kad se pojave mjehurići i vrhovi poprime zlatnu boju. Po želji poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije na vrhu.
https://www.instagram.com/p/BoJxNByghND/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1uludn2g3w5bz