Fini zalogaji od quinoe zbog kojih ćete zavoljeti jutarnje buđenje

Kada je u pitanju doručak, nove ideje i recepti uvijek su dobrodošli. Dobro je poznato da je ovo najvažniji obrok u danu. No, za mnoge je doručak samo još jedan monoton jutarnji scenarij u hladnjaku koji uključuje jaja, zobene kaše, voćne žitarice i jogurt, pa ga mnogi jednostavno preskoče.

Uz malo mašte i eksperimentiranja s namirnicama, jutarnji zalogaj postaje razlog zbog kojeg ćete voljeti buđenje.

Quinoa je super ‘žitarica’!

Quinoa je super ‘žitarica’ koju lako možete ubaciti u dnevni jelovnik, a obožavat će ju i djeca. Idealna je za kašice, popečke, palačinke, muffine i salate. Quinoa je ujedno i pravo nutritivno blago jer je bogata proteinima, bjelančevinama, vlaknima i ostalim nutrijentima koji će vas okrijepiti i osnažiti za početak dana. S obzirom na to da joj je okus poprilično neutralan na raspolaganju su vam brojne kombinacije s kojima ćete stvoriti slatke okuse za zdrave doručke. Quinoa se kuha 15-ak minuta što ju čini idealnom za užurbana jutra.

U nastavku vam nudimo tri ideje za slatki doručak.

Kremasta čokoladna quinoa zdjelica

https://www.instagram.com/p/BnsqxhLnJ_n/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_script

Sastojci:
  • 1 šalica quinoe
  • 1 šalica vode
  • 1 šalica kokosovog mlijeka
  • 2 žlice kakaa za kolače
  • 1 žlica čokolade za kuhanje
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica maslaca od kikirikija
  • 2 žličice chia sjemenki
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/2 šalice sjeckanih badema i pekan oraha
Priprema:

Skuhajte quinou u vodi i kokosovom mlijeku 15-ak minuta na srednje jakoj vatri. Kad quinoa upije tekućinu maknite lončić s vatre te dodajte med, cimet, chia sjemenke i kakao uz lagano miješanje. Ostavite 5 minuta. Potom servirajte u zdjelice, ukrasite sjeckanom čokoladom, žlicom maslaca od kikirikija i orašastim plodovima.

Povrtne polpete

https://www.instagram.com/p/BiXieEahAsk/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_script

Sastojci:
  • 1 šalica quinoe
  • 2 šalice vode
  • 3 jaja
  • 3 bjelanjka
  • 50g feta sira
  • 1 šalica svježeg špinata
  • 12 žlice svježeg peršina
  • 1/2 tikvice
  • 1/2 žutog luka
  • 1 avokado
  • prstohvat soli i papra
Priprema:

U vodi skuhajte quinou 15-ak minuta dok tekućina ne ispari, a potom promiješajte vilicom kako bi se zrnca razdvojila. Uključite pećnicu na 190 stupnjeva, a kalupe za muffine premažite s par kapi maslinovog ulja. Tikvicu naribajte, a luk na sitno nasjeckajte. U zdjeli vilicom sjedinite jaja i bjelanjke te dodajte sve ostale sastojke. Na poslijetku ubacite quinou, a feta sir nadrobite prstima. Ulijte smjesu u kalupe do pola te pecite 20-ak minuta dok se polpete ne zarumene. Ohladite 5 minuta prije vađenja, a u hladnjaku ih možete čuvati do 5 dana.

Energetske pločice s bananom

https://www.instagram.com/p/BbqBdAcHAZf/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_script

Sastojci:
  • 2 šalice quinoe
  • 1 šalica vode
  • 1 šalica mlijeka po izboru
  • 2 velike zrele banane
  • 2 žlice maslaca od badema
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1/2 šalice suhih brusnica
  • 1/2 šalice sjeckane čokolade za kuhanje
  • prstohvat soli
Upute:

Upalite pećnicu na 180 stupnjeva, a kalup obložite papirom za pečenje. Quinou skuhajte u vodi i mlijeku dok sva tekućina ne ispari. Banane i maslac od kikirikija izmiksajte u multipraktiku. U zdjeli izmiješajte sve sastojke te smjesu utisnite drvenom kuhačom na dno kalupa. Pecite 30-ak minuta, potom isključite pećnicu, ali ostavite kalup na toplom još barem 20 minuta. Smjesu potom ohladite i narežite na pločice željene veličine. Ako ih ostavite preko noći još su sočnije.

Pečene jabuke s cimetom – zdravija verzija doručka 

Voćni “crisp” – doručak koji ćete obožavati 

5 zdravih doručaka koji nisu – smoothie

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads