Kada je u pitanju doručak, nove ideje i recepti uvijek su dobrodošli. Dobro je poznato da je ovo najvažniji obrok u danu. No, za mnoge je doručak samo još jedan monoton jutarnji scenarij u hladnjaku koji uključuje jaja, zobene kaše, voćne žitarice i jogurt, pa ga mnogi jednostavno preskoče.
Uz malo mašte i eksperimentiranja s namirnicama, jutarnji zalogaj postaje razlog zbog kojeg ćete voljeti buđenje.
Quinoa je super ‘žitarica’!
Quinoa je super ‘žitarica’ koju lako možete ubaciti u dnevni jelovnik, a obožavat će ju i djeca. Idealna je za kašice, popečke, palačinke, muffine i salate. Quinoa je ujedno i pravo nutritivno blago jer je bogata proteinima, bjelančevinama, vlaknima i ostalim nutrijentima koji će vas okrijepiti i osnažiti za početak dana. S obzirom na to da joj je okus poprilično neutralan na raspolaganju su vam brojne kombinacije s kojima ćete stvoriti slatke okuse za zdrave doručke. Quinoa se kuha 15-ak minuta što ju čini idealnom za užurbana jutra.
U nastavku vam nudimo tri ideje za slatki doručak.
Kremasta čokoladna quinoa zdjelica
https://www.instagram.com/p/BnsqxhLnJ_n/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_script
Sastojci:
- 1 šalica quinoe
- 1 šalica vode
- 1 šalica kokosovog mlijeka
- 2 žlice kakaa za kolače
- 1 žlica čokolade za kuhanje
- 1 žlica meda
- 1 žlica maslaca od kikirikija
- 2 žličice chia sjemenki
- 1/2 žličice cimeta
- 1/2 šalice sjeckanih badema i pekan oraha
Priprema:
Skuhajte quinou u vodi i kokosovom mlijeku 15-ak minuta na srednje jakoj vatri. Kad quinoa upije tekućinu maknite lončić s vatre te dodajte med, cimet, chia sjemenke i kakao uz lagano miješanje. Ostavite 5 minuta. Potom servirajte u zdjelice, ukrasite sjeckanom čokoladom, žlicom maslaca od kikirikija i orašastim plodovima.
Povrtne polpete
https://www.instagram.com/p/BiXieEahAsk/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_script
Sastojci:
- 1 šalica quinoe
- 2 šalice vode
- 3 jaja
- 3 bjelanjka
- 50g feta sira
- 1 šalica svježeg špinata
- 12 žlice svježeg peršina
- 1/2 tikvice
- 1/2 žutog luka
- 1 avokado
- prstohvat soli i papra
Priprema:
U vodi skuhajte quinou 15-ak minuta dok tekućina ne ispari, a potom promiješajte vilicom kako bi se zrnca razdvojila. Uključite pećnicu na 190 stupnjeva, a kalupe za muffine premažite s par kapi maslinovog ulja. Tikvicu naribajte, a luk na sitno nasjeckajte. U zdjeli vilicom sjedinite jaja i bjelanjke te dodajte sve ostale sastojke. Na poslijetku ubacite quinou, a feta sir nadrobite prstima. Ulijte smjesu u kalupe do pola te pecite 20-ak minuta dok se polpete ne zarumene. Ohladite 5 minuta prije vađenja, a u hladnjaku ih možete čuvati do 5 dana.
Energetske pločice s bananom
https://www.instagram.com/p/BbqBdAcHAZf/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_script
Sastojci:
- 2 šalice quinoe
- 1 šalica vode
- 1 šalica mlijeka po izboru
- 2 velike zrele banane
- 2 žlice maslaca od badema
- 1 žličica cimeta
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice suhih brusnica
- 1/2 šalice sjeckane čokolade za kuhanje
- prstohvat soli
Upute:
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva, a kalup obložite papirom za pečenje. Quinou skuhajte u vodi i mlijeku dok sva tekućina ne ispari. Banane i maslac od kikirikija izmiksajte u multipraktiku. U zdjeli izmiješajte sve sastojke te smjesu utisnite drvenom kuhačom na dno kalupa. Pecite 30-ak minuta, potom isključite pećnicu, ali ostavite kalup na toplom još barem 20 minuta. Smjesu potom ohladite i narežite na pločice željene veličine. Ako ih ostavite preko noći još su sočnije.
Pečene jabuke s cimetom – zdravija verzija doručka