Ljudski je organizam sve izloženiji toksinima iz okoliša i hrane. Međutim, emocije, mentalna stanja i psihološki stres također stvaraju otrove u tijelu. Ti se otrovi gomilaju u tkivima i organima i opasno ugrožavaju zdravlje.
Kako biste održali optimalno zdravlje i vitalnost, ayurveda predlaže povremeno čišćenje organizma. Ako nikad niste čistili organizam, ovaj jednostavni ayurvedski detox, koji traje svega tri dana i tijekom kojeg nećete gladovati, pravi je izbor za vas.
Lagano i lako probavljivo
Bazu jelovnika čine jednostavna zobena kaša i kitchari u kombinaciji s većim unosom tekućine, bilo da je riječ o filtriranoj vodi ili zdravim biljnim čajevima.
Hrana uključena u ovaj detox lako je probavljiva, a usto povećava probavnu vatru – agni, koja je izuzetno važna za očuvanje zdravlja.
Idealna je za uravnoteženje vata, pitta i kapha doshe.
Kao dodatak, u večernjim satima možete uzimati biljku triphalu u prahu. Riječ je o mješavini triju ayurvedskih biljaka koja će poboljšati probavu, a samim time i eliminaciju toksina iz organizma.
Za žene je važno da ne provode ovaj detox dok imaju menstruaciju, kao ni tijekom dojenja ili trudnoće.
Dobrobiti ovog 3-dnevnog detoxa:
- poboljšava probavu i metabolizam
- potiče eliminaciju otrova iz organizma
- pridonosi održavanju zdrave tjelesne težine
- poboljšava kvalitetu sna
- podiže razine energije
- povećava vitalnost i energiju
Najbolje vrijeme za detox
Izvrsno vrijeme za čišćenje organizma je prijelaz sa zime na proljeće. Svakako ga planirajte kada imate najmanje obaveza i kada ste najmanje pod stresom. Najbolje je da detox započnete tijekom vikenda kako biste se do prvog radnog dana privikli na sam režim prehrane.
Ako ste naviknuli na unos kofeina te povremenu konzumaciju alkohola ili cigareta, bilo bi dobro da prije ovog detoxa sve to ostavite po strani. Budući da je ovaj detox lagan i nije zahtjevan, neće vam stvarati dodatni stres. No, zbog same prirode čišćenja organizma moguće su blaže promjene raspoloženja.
Upute za detox
Tijekom tri dana detoxa konzumirate samo zobenu kašu i kitchari i to uvijek svježe pripremljene. Možete jesti koliko želite, ali pazite da se ne prejedete. Vodite računa o tome da između svakog obroka prođu barem 3 sata.
Obroci izgledaju ovako:
Doručak: jednostavna zobena kaša ili kitchari
Ručak: kitchari
Večera: kitchari
Između obroka pijte vodu ili biljne detox čajeve poput čaja od korijandra, kumina i koromača.
Uz ručak možete pojesti i pola avokada s malo limunova soka i prstohvat soli. Između jela nije poželjno grickanje. No, ako baš ne možete odoljeti, pojedite malo svježeg voća ili nekoliko orašastih plodova.
Svaki dan popijte 8-12 šalica tople tekućine, bilo da je riječ o filtriranoj vodi ili biljnom čaju, kako biste potaknuli ispiranje toksina. Najbolje je da tekućinu uzimate između, a ne tijekom obroka.
Napomena: nemojte ništa jesti iza 19 h.
Kako pripremiti zobenu kašu?
Sastojci:
- ½ šalice zobenih pahuljica
- 1,5 šalica vode
- ¼ šalice grožđica
- ½-1 šalica nasitno nasjeckanih jabuka, marelica, krušaka ili bresaka
Začini po želji:
- ¼ žličice cimeta u prahu
- ¼ žličice muškatnog oraščića
- 1/8 žličice kardamoma u prahu
- 1/8 žličice đumbira u prahu
Priprema:
U mali lonac stavite grožđice, narezano voće i ulijte šalicu vode, pa zakuhajte na srednje jakoj vatri. Smanjite vatru i ostavite da lagano vrije 10-15 minuta, dok voće ne omekša.
Dodajte zobene pahuljice i ostatak vode, promiješajte, pa opet zakuhajte. Kad zakuha, maknite s vatre, poklopite i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Ohladite i poslužite.
Kako pripremiti kitchari?
Kitchari je najpopularniji ayurvedski obrok, koji regenerira organizam i dubinski ga čisti.
Preporučuje se za sve tri doshe: vata, pitta i kapha. Osim što pogoduje zdravim osobama, pomaže i bolesnim osobama u oporavku.
Sastojci:
- 1 šalica mungo graha
- 1 šalica basmati riže
- 2 žlice gheeja
- 2 ili više šalica povrća (šparoge, mrkva, celer, bundeva, batat, zelene mahune, tikvice…)
- oko 7 šalica vode (ovisno o tome želite li da bude više jušno ili gušće kao varivo)
Začini (po želji):
- ½ žličice sjemenki kumina
- ½ žličice kurkume u prahu
- 1,5 žličica mljevenog korijandra
- ½ žličice koromača u prahu
- 1 žličica svježe naribanog đumbira
- 1 žličica himalajske soli
Priprema:
Mungo grah ostavite preko noći da se namače u vodi.
Operite basmati rižu.
Nasjeckajte povrće (najbolje sezonsko).
U posudu stavite ghee, dodajte začine (kumin, kurkumu, korijandar…). pa ih pirjajte 1-2 sekundi na vatri.
Dodajte povrće, pa pirjajte 2-3 minute. Umiješajte mungo grah i opranu basmati rižu i opet pirjajte nekoliko minuta.
Ulijte vodu i pojačajte vatru. Kad zakuha, smanjite vatru pa kuhajte 20-30 minuta.
Kitchari pospite svježim korijandrom ili peršinom i poslužite.
Čaj od korijandra, kumina i koromača
Sastojci:
- 3 šalice filtrirane vode
- 1 žličica sjemenki kumina
- 1 žličica sjemenki korijandra
- 1 žličica sjemenki koromača
Priprema:
U mali lonac stavite tri šalice vode i po žličicu svakog začina. Zakuhajte, pa smanjite vatru i ostavite da lagano kuha 5 minuta. Za intenzivniji okus, ostavite da se čaj kuha 10 minuta.
Maknite s vatre, procijedite i poslužite. Ovaj čaj možete piti između obroka, tijekom cijelog dana.
Dnevna rutina tijekom detoxa
Ustanite dovoljno rano kako biste mogli uživati u jutru. Nakon buđenja, operite zube i očistite jezik bakrenom strugalicom (to će ukloniti zaostale bakterije i naslage).
Popijte 2,5 do 4 dl tople vode kako biste potaknuli cijeli probavni sustav.
Tijekom tri dana detoxa možete prakticirati samo lagane vježbe, primjerice pješačenje, tai chi, lagane vježbe yoge i sl.
Doručkujte zobenu kašu ili kitchari, najbolje između 7 i 8 sati.
Za ručak pojedite kitchari, najbolje između 12 i 13 sati.
Za večeru pojedite kitchari, najbolje između 17 i 18 sati.
Pola sata prije odlaska u krevet uzmite triphalu. Pola žličice triphale u prahu stavite u šalicu svježe prokuhane vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Ohladite i popijte.
Na počinak biste trebali ići najkasnije u 22 sata. Jako je važno da tijekom detoxa priuštite svom tijelu što više odmora.
Poslije detoxa
Nakon što završi trodnevni detokx, postupno prelazite na težu hranu. Organizam će se još neko vrijeme čistiti od toksina pa ćete možda biti i osjetljiviji na određenu hranu, poput mliječnih proizvoda, soje, pšenice i sl.
Nastojte postupno uvoditi u jelovnik ostale namirnice – najprije voće i povrće, zatim juhe, variva i kaše, a tek nakon toga druga jela.