Cijeli sam tjedan bila na detoksu, točnije 5 dana i danas mi je posljednji dan. Nije bilo toliko teško, ali opet nimalo lagano.
Ne zato što ste gladni, već zato što konstatno za nečim žudite.
Uglavnom, salata je nastala iz detoks priče. Prva tri dana jede se tekuća hrana, bazirana na povrću, a 4. i 5. dan se uvodi jedan dodatni obrok, salata, kako bi lagano počeli žvakati.
Svakako sam htjela da salata sadrži i nešto kuhano i tako je nastala ova ljepotica koja će se od sada sigurno češće naći na mom meniju.
Inače ne volim dosadne salate. Ljudi uglavnom vrte očima kad im kažem da sam ručala salatu jer misle da sam začinila 1 rajčicu i nekoliko listova zelene salate, ne znajući da su moje salate prepune povrća, nerijetko i voća, da neke namirnice mariniram, a neke grilam, da radim posebne umake i da gotovo uvijek treba 30-ak minuta da je spremim.
Cijeli detoks meni će se naći na mom blogu idući tjedan, ovo je samo jedan mali dio. Ali svakako, ovo jelo možete jesti u svakoj prilici!
SAVRŠENA DETOX SALATA
Sastojci (1 porcija):
1 manji pastrnjak
4 male mrkve
1 luk
miješana zelena salata
klice (bilo koje)
peršin
orasi
maslinovo ulje za grilanje
himalajska sol
sechuan papar (ili crni krupni papar)
Umak:
1/2 cijeđene naranče
1/2 cijeđenog limuna
1/2 cijeđene limete
malo naribane narančine korice (cca 1/2 žličice)
malo naribane limunove korice (cca 1/2 žličice)
1 žličica meda
maslinovo ulje
Pomiješajte u blenderu sve sastojke osim maslinovog ulja. Zatim polako dodajte potrebnu količinu ulja dok smjesa ne postane kremasta. Osim blendera možete koristiti i malu, ručnu pjenjaču za cappuccino. Umak možete držati u hladnjaku i nekoliko dana.
Pastrnjak nemojte guliti već ga samo dobro operite i obrišite. Krajeve odstranice te ga zatim nožem za guljenje krumpira ogulite na trakice. Trakice prelijte s malo umaka za salatu i ostavite sa strane.
Mrkvu ogulite pa je uzduž presijecite na pola, zatim svaku polovicu još na pola. Luk ogulite i nasjecite na deblje fete. Mrkvu i luk tostirajte u maslinovom ulju i grilajte na grill tavi konstantno ih okrećući. Luk je gotov kada postane proziran i poprimi smećkasti boju, ali pazite da vam ne zagori. Njega ćete prije izvaditi, mrkvu nastavite grilati dok ne postane mekana, 10 do 15 minuta.
Orahe grubo narežite i tostirajte.
Peršin sitno nasjeckajte.
U zdjeli pomiješajte zelenu salatu, pastrnjak, mrkvu i luk, dodajte sol i papar i začinite žlicom umaka. Zatim dodajte orahe, peršin i klice, po potrebi još malo soli i papra te prelijte s još jednom do dvije žlice umaka.
Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte! 🙂
Najbolje bezglutenske palačinke
Ukusan i zdrav doručak u samo jednoj minuti i jednoj staklenci
Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog.
Edita Šimić