Muči vas kašalj? Napravite ovaj ayurvedskih sirup i odahnite!

Prema ayurvedi, zima je hladna i suha sezona kojom dominira vata doša. Ova se doša često manifestira u tijelu kao gruba, suha i ispucala koža, karakterizira je suhoća u sinusima te nadraženo i suho grlo. S obzirom na to da tijekom zimskih mjeseci udišemo hladan zimski zrak te često boravimo u vrlo zagrijanim prostorijama, sluznica dišnih puteva sve se više suši.

Za optimalno zdravlje i jak imunološki sustav tijelu je potrebna sluz koja pruža prirodnu zaštitu epitelnim podlogama probavnog i dišnog sustava. Međutim, kada su sluznice tijela nadražene zbog sezonskih promjena, one mogu proizvesti premalo ili previše sluzi.

Zdravlje sluznice

Manjak ili višak sluzi u respiratornom ili probavnom sustavu može promijeniti prirodno okruženje koje podržava zdrave i korisne bakterije. Prekomjerna ili iscrpljena proizvodnja sluzi tako postaje uzgajalište za nepoželjne bakterije te narušava zdravlje i ravnotežu cijelog tijela. Takva neravnoteža u organizmu dovodi do prehlada i upala dišnog sustava tijekom zime.

Suhoća iritira sluznicu zbog čega se potiče stvaranje viška sluzi u dišnom sustavu. Vrlo brzo nos počinje curiti, a jedna od nepoželjnih posljedica je iritirajuć i uporan kašalj koji ne prestaje. Ako kašalj postane produktivan (zelena ili žuta sluz), kroničan ili uporan, tada je najbolje posjetiti liječnika jer nakupljena sluz postaje plodno tlo za razne bakterije i viruse.

Ayurvedska formula za zdravlje dišnog sustava

Ayurvedska klasična formula za zdrav dišni sustav sadrži jaggery šećer ili med te kombinaciju biljaka kao što su đumbir, dugi papar (pippali), kardamom i cimet. Ako se dodaju crni papar i kurkuma, onda ova formula balansira prirodnu proizvodnju sluzi, smanjuje akutne iritacije i suhoću u grlu i prsima te jača respiratorni sustav i imunitet.

Đumbir, poznat u ayurvedi kao “univerzalni začin”, kurkuma i svi sastojci u formuli se međusobno nadopunjuju i pojačavaju svoju ljekovitost. A imaju i snažan antioksidativan učinak. Jačaju imunološki sustav i epitelnu podlogu respiratornog i probavnog sustava. Time se podupire zdrava okolina sluznice koja podržava korisne bakterije.

RECEPT

Ayurvedski sirup protiv prehlade i suhog kašlja

Za ovaj jednostavan sirup koristi se med kao baza. Ukoliko upotrebljavamo samo suhe sastojke u medu, koristimo dvostruku dozu meda. U tom slučaju, sirup možemo napraviti u većim količinama te upotrijebiti kroz tjedan dana.

Sastojci:

1 jušna žlica svježeg soka od đumbira (ili 1 čajna žličica đumbira u prahu)

1 jušna žlica meda

2 prstohvata svježe mljevenog crnog papra

1 čajna žličica kurkume

1 čajna žličica cimeta

½ čajne žličice mljevenih sjemenki zelenog kardamoma

Priprema:

Iscijedite sok od svježeg đumbira te u njega umiješajte jednaku količinu meda. Dodajte preostale začine i sve dobro promiješajte i spremite u staklenu posudu.

Doziranje:

Koristite 1 čajnu žličicu sirupa 3-4 puta dnevno, naročito kod suhog kašlja i bolnog grla, sve dok se simptomi ne povuku.

Ayurvedski prah protiv viška sluzi i produktivnog kašlja

Ovaj tradicionalan ayurvedski prah koristi se kod dugotrajnog, produktivnog kašlja. Priprema je vrlo jednostavna, a potrebna su samo 3 sastojka: crni sezam (neoljušteni sezam), đumbir i jaggery šećer.

Crni sezam je iznimno ljekovit i odličan je za imunitet. Đumbir potiče zdravlje sluznice dišnog sustava i eliminira višak sluzi. Jaggery šećer se koristi u mnogim tradicionalnim ayurvedskim formulama zbog slatkoće i bogatstva minerala i smatra se dobrim za srce i hranjivim za tijelo.

Sastojci:

1 čajna žličica đumbira u prahu

2 čajne žličice samljevenog jaggery šećera

4 čajne žličice samljevenog crnog sezama

Priprema:

Sve samljevene sastojke stavite u zdjelu i dobro promiješajte, pa spremite u hermetički zatvorenu staklenku. Čuvajte u hladnjaku, najviše tjedan dana.

Doziranje:

Uzimajte dozu od 1 čajne žličice, 3-4 puta dnevno.

Najbolje je uzimati ovaj prirodan lijek u suhom obliku, bez ikakvih dodataka. Nakon gutanja, možete popiti malo vode. Sluz u grlu će se postupno rastopiti djelovanjem praha, a učinak ćete osjetiti vrlo brzo.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.