Kako izbjeći zarazu koronavirusom?

Nakon brojnih znanstvenih istraživanja iz dobro provjerenih izvora, ovo su neki od važnih naputke za izbjegavanje zaraze koronavirusom. Probajte ih se pridražavati i smanjite mogućnost zaraze na najmanju moguću mjeru.

Virus nije živi organizam već molekula bjelančevina (DNA) pokrivena zaštitnim slojem lipida (masti), koja kada se upije od strane mukoznih stanica oka, nosa ili ustiju mijenja svoj genetski kod (mutira) i pretvara se u agresivne i multiplicirajuće stanice.

Budući da virus nije živi organizam, već molekula bjelančevina, ne može ga se ubiti, već se mora dezintegrirati on sam. Vrijeme dezintegracije ovisi o temperaturi, vlazi i tipu materijala gdje se zadržao, odnosno gdje je dospio.


Što uništava koronavirus?

Virus je vrlo osjetljiv (nestabilan) i jedino što ga štiti je tanki vanjski sloj masti. To je razlog zašto su bilo koji sapun ili deterdžent najbolja prevencija. Pjena, naime, rastvara masti i zato ruke treba trljati tijekom pranja 20 ili više sekundi, kako bi se napravilo što više pjene. Rastapanjem sloja masti, molekula bjelančevina se rasprši i dezintegrira sama od sebe.

Toplina rastapa masti, stoga je jako dobro koristit vodu topliju od 25°C* za pranje ruku, odjeće i svega ostalog. Osim tog, vruća voda stvara više pjene, što kao što je spomenuto, djeluje na dezintegraciju virusa.

Alkohol ili bilo koja mješavina u kombinaciji s alkoholom u omjeru većem od 65% rastapa sve masti, osobito fini sloj masti kojim je obavijen koronavirus. Bilo koja mješavina s jednim dijelom klora i pet dijelova vode otapa direktno bjelančevinu i dezintegrira virus iznutra.

Vodikov peroksid, uz sapun, alkohol i klor, također znatno pomaže jer peroksid rastapa bjelančevinu koronavirusa. Problem kod peroksida je što ga se u tom slučaju treba koristiti čistog, a on pritom oštećuje kožu.

Što ne uništava koronavirus?

Ne pomaže niti jedan baktericid.

Virus nije živi organizam poput bakterija. Stoga se niti antibioticima ne može ubiti nešto što nije živo. Jedino što se može je razbiti njegovu strukturu – na prethodno navedene načine.

Nikada ne tresite odjeću koju ste nosili ili onu koju niste nosili, a bila je izložena, niti tresite bilo koju drugu tkaninu. Sve dok je virus zalijepljen za poroznu površinu, vrlo je inertan i dezintegrira se sam.

Vrijeme potrebno kako bi se koronavirus dezintegrirao je:

– 3 sata za tkanine i porozne površine

– 4 sata za bakar (jer je prirodno antiseptičan) i drvo (jer mu oduzme svu vlagu i ne dozvoljava mu da se odlijepi, pa se virus sam dezintegrira)

– 24 sata za karton

– 42 sata za metal

– 72 sata za plastiku.

Međutim, ako površine tresete ili prelazite krpama po njima i mičete ih molekule virusa lebdit će aktivne u zraku do čak 3 sata i mogle bi se nastaniti u nosu.

Molekule virusa održavaju se i vrlo su stabilne na hladnom, na niskim temperaturama u vanjskim prostorima ili unutar klimatizacijskih uređaja u zatvorenim prostorima (kuća, uredi, automobili). Također, molekule virusa za opstanak trebaju vlagu kako bi se održavale stabilnim te, osobito, tamu. Stoga ih ambijenti bez vlage, suhi, topli i s puno svjetla brže dezintegriraju.

Ultraljubičaste zrake na bilo kojem predmetu koji bi mogao imati na sebi virus, dezintegriraju bjelančevinu virusa. Isto tako, idealne su za dezinfekciju i ponovljenu upotrebu zaštitinih maski. Ali, oprez! Ultraljubičaste zrake dezintegriraju i kolagen (također bjelančevinu) u koži, uzrokujući bore i rak kože na duge pruge.

Virus se ne može probiti kroz zdravu kožu. Ulazi samo kroz usta, oči i nos.

Ocat NE služi uništavanju koronavirusa, jer ne dezintegrira njegov zaštitni masni sloj.

Niti jedna rakija ili vodka ne pomažu. Najjača vodka ima 40% alkohola, a potrebno je barem 65% alkohola. LISTERINE pomaže. On sadrži 65% alkohola.

Što je prostor ograničeniji, sadrži veću koncentraciju virusa. A što je prostor otvoreniji ili prirodno ventiliran, sadrži manju koncentraciju virusa.

Čiste ruke, vlažne ruke, kratki nokti…

Već je mnogo puta rečeno, ali treba prati ruke prije i poslije diranja sluznica, hrane, kvaka, ključeva, prekidača, daljinskih upravljača, mobitela, satova, računala, radnih stolova, TV-a itd. I, naravno, nakon korištenja toaleta.

Suhe ruke treba vlažiti nakon pranja kako se virusi ne bi skrivali u mikro pukotinama kože. Što gušći ovlaživač, to bolje.

Također, treba održavati nokte kratkima kako se virus ne bi skrivao ispod njih te izbjegavati korištenje šminke. To je medij gdje koronavirus najbolje preživljava. Iz istog razloga treba izbjegavati piercing, prstenje, naušnice itd.

Napomena: Jedini podatak koji nije u skladu sa znanstvenim podacima je da koronavirus može letjeti 3 sata. Njegova je molekula vrlo velika (400-500nm) zbog čega vrlo brzo pada ukoliko nema vjetra i filtrira se običnim maskama (uvijek kad su dobro zatvorene).

Kako se ne biste zarazili sjetite se nositi zatvorene naočale, jer virus može ući i kroz oči. A kupite li nešto i ne znate tko je to sve dirao, ostavite namirnicu u karanteni 72 sata na suhom mjestu.

Prijevod: Vlatka Husnjak

Najčešća pitanja o koronavirusu

Mitovi i istine o koronavirusu

Kirurška maska za lice – čemu služi i štiti li nas od koronavirusa?

Kako preporuke za koronavirus utječu na oboljele od bolesti štitnjače?

Borba s koronavirusom: evo kako ojačati imunitet

Kardiovaskularni bolesnici i COVID-19

Evo kako možete sami napraviti djelotvoran dezinficijens

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.