Hrvatska mljekarska udruga u suradnji s Gradom Zagrebom (Gradskim uredom za obrazovanje, te Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo) i ove je godine organizirala obilježavanje „Svjetskog dana školskog mlijeka“.
Svjetski dan školskog mlijeka u svijetu se tradicionalno obilježava posljednje srijede u rujnu, a svrha je skrenuti pozornost javnosti na potrebu uvođenja mliječnog obroka u školske jelovnike. Prvi Svjetski dan školskog mlijeka obilježen je u rujnu 2000. godine i postao godišnja manifestacija koja se obilježava u brojnim zemljama diljem svijeta. Njegovo obilježavanje započela je svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda FAO. Obilježavanje Školskog dana mlijeka služi da se postave snažni temelji za zdrav i kvalitetan razvoj naše djece, da ih ohrabrimo i potaknemo na konzumaciju mlijeka i drugih zdravih mliječnih proizvoda i na taj im način omogućimo bolje praćenje nastave, veću koncentraciju i svježinu koja im je potrebna za obavljanje svakodnevnih obveza, ali i za sport i igru. Danas, kada živimo u svijetu brze i nezdrave prehrane, mlijeko i mliječni proizvodi mogu biti i odlično oruđe u borbi protiv pretilosti koja se sve češće javlja i kod djece školske dobi.
Ove godine, povodom Svjetskog dana školskog mlijeka, zbog epidemiološke situacije nije održana tradicionalna manifestacija na Bundeku, već smo svim učenicima I. razreda osnovnih škola s područja Grada Zagreba podijelili prvu slikovnicu o siru “SIROLANDIJA”, autorice doc.dr.sc. Marijane Blažić iz Veleučilišta u Karlovcu.
Na farmi mliječnih krava Pa-vita d.o.o., najvećeg zagrebačkog proizvođača mlijeka održana je konferencija za medije gdje je promovirana slikovnica koju će dobiti svaki prvašić te je dan naglasak na konzumaciju mlijeka i mliječnih proizvoda i njihovu vrijednost u prehrani naše djece.
Svjetski dan školskog mlijeka u Zagrebu
Izdvojeno
Aglio, olio e peperoncino klasik je talijanske kuhinje, jelo koje…
Patlidžan je svestrano povrće široko rasprostranjeno u svim svjetskim kuhinjama.…
Bundeva je bogata hranjivim tvarima, a budući da sadrži samo…
Voditeljica i spisateljica Marijana Perinić priprema drugu emisiju nove, 12.…
Prehrana bogata ribom krije mnoge vrijedne sastojke poput proteina, omega-3…
Nagrađujemo
DOBITNIK: NIKOLA GRUBIŠIĆ
DOBITNICE: ZUZANA PERUŠKO, Pula; LIDIJA BLAŽIČKO, Radoboj; MARTINA MOGOROVIĆ ŠESTAN,…
DOBITNICA: VIŠNJA FIRŠT, Zagreb
DOBITNICA: SMILJA RIBIĆ, Zagreb
DOBITNIK: JAN BERGER, Zagreb
Kategorije
Osim za pripremu osvježavajućeg čaja, matičnjak (lat. Melissa officinalis L.) ili…
Pojava i širenje patogena otpornih na antimikrobne lijekove, koji obuhvaćaju…
Vjeruje se da Zen budizam ne traži smisao života – umjesto…
Zacjeljivanje je proces koji nastaje nakon oštećenja tkiva. Uključuje kompleksne…
Konzumacija glutena danas se često povezuje s različitim gastrointestinalnim tegobama…
Newsletter
Želim saznati ekskluzivne vijesti.