Uzroke zadržavanja vode možemo tražiti u mnogim stanjima, navikama ili propustima u prehrani. Neuravnoteženost hormona za vrijeme menstrualnog ciklusa, trudnoće, menopauze i PMS-a mogu ženu ostaviti otečenom. A nije tajna da mnoge primijete i kako su im grudi “punije” par dan prije nego što trebaju dobiti mjesečnicu. Pretjerani unos soli, šećera i masti mogu pridonijeti zadržavanju vode u organizmu. Tome dodatno pogoduje nedovoljan unos vitamina B kompleksa i proteina.
Proteini za osobe s Hashimotom
Brza hrana i jako zasoljena jela djeluju tako da tijelo počne zadržavati vodu, a mi se osjećamo nadutima u području trbuha i u ekstremitetima. Također, i kronične bolesti poput bolesti bubrega, pluća ili artritisa mogu uzrokovati zadržavanje vode.
Peršin, biljka koju koristimo kao začin, ima “magične” moći. Njegova količina u jelima je uvijek mala i zato nije dovoljna za pokretanje izlučivanje nagomilane tekućine iz tijela. Peršin je odličan saveznik u borbi protiv urinarnih problema, bubrežnih oboljenja i jak diuretik. Kao lijek mogu se koristiti i korijen i listovi peršina.
Postoji mnogo recepata za pripremu čaja od peršina, ovo je jedan od njih…
RECEPT
U 1 litru proključale vode dodajte 5 velikih žlica nasjeckanog peršina. Tekućinu pustite da odstoji oko dvadesetak minuta. Nakon toga čaj možete procijediti ili piti zajedno s nasjeckanim peršinom. Čaj od peršina može se piti i topao i ohlađen. Možete ga piti u bilo koje dana, osim kasno navečer kako tijekom noći ne biste trebali često ići na WC.
Peršin je biljka koja je od antičkih vremena prisutna kao lijek. Pripisivale su mu se magične moći. U starom Rimu se vjerovalo kako grickanje listića peršina poboljšava percepciju i intelektualne sposobnosti. Danas se ova biljka koristi samo kao začin, a dobro upućeni koriste je i kao lijek.
Još jedan jak diuretik je čaj od kukuruzne svile. Za razliku od peršina, ovaj čaj je blagog, neutralnog okusa i može se piti u većim količinama.