Sezamove sjemenke trebali bismo koristiti svaki dan. Zašto? Idemo redom…
Sezam je jedan od najstarijih začina na svijetu. Zapisi potvrđuju da su još 3500 godina pr. n. e. postojale kulture sezama uz rijeke Eufrat i Tigris. A već se odavno ova biljka koristi u drevnim medicinskim tradicijama diljem svijeta. Ayurvedski su npr. ljekoviti pripravci i kuhinja nezamislivi bez sezamovih sjemenki. Sezamovo ulje neizostavan je sastojak i ayurvedskih masaža.
Njega kože sezamovim uljem pomlađuje kožu, zaglađuje bore, štiti od utjecaja UV zraka, smanjuje akne i psorijazu.
Naziv sezam odnosi se i na biljku i na sjemenke. Prešanjem sjemenki dobiva se izuzetno ljekovito sezamovo ulje. Danas se sezam i njegovo ulje koriste u kulinarstvu, liječenju i kozmetici. Iako po svojim hranjivim vrijednostima zaslužuje biti u samom vrhu najcjenjenijih namirnica, njegova je ljekovitost kod nas još uvijek slabo prepoznata.
Jedan od najboljih izvora kalcija
Konzumacijom sezama štitite i jačate organizam i obogaćujete ga važnim hranjivim tvarima. Iako su sezamove sjemenke izuzetno male, imaju veliku hranjivu vrijednost. Sadrže vitamine A, B1, B2, B6 i E, nezasićene masne kiseline, minerale, bjelančevine, željezo, magnezij, mangan, cink, kalcij, fosfor i kalij. Sezamove sjemenke sadrže i dva jedinstvena spoja iz skupine lignana: sezamin i sezamolin koji smanjuju razinu lošeg kolesterola i štite od visokog tlaka.
Štoviše, ove sjemenke jedan su od najboljih izvora kalcija na svijetu. Primjerice, jedna jušna žlica neoljuštenog sezama sadrži čak 88 mg kalcija.
Sezamovo ulje – riznica dobrobiti za velike i male
Sezamovo je ulje, isto kao i sjemenke, bogato hranjivim tvarima i raznovrsno u svojoj primjeni. Koristi se u kulinarstvu, za masažu i njegu kože. Vrijedno je spomenuti da je ulje blago i njime se može njegovati i dječja koža.
Sezamovo ulje neizostavan je dio ayurvedskih terapija. U ayurvedi ga nazivaju „kraljem svih ulja“ i smatraju da ono jača i čisti organizam te stimulira pravilan rad svih unutarnjih organa. U mnogim dijelovima Indije sezamovo ulje smatra se svetom namirnicom te se koristi u duhovnim ceremonijama.
Sezamovo ulje bogato je vitaminom E, željezom, omega-6 masnim kiselinama, vitaminom B6, magnezijem i kalcijem. Posjeduje antibakterijska, protuupalna i protugljivična svojstva. Ima zagrijavajuća i umirujuća svojstva te uravnotežuje vata došu.
Raznovrsnost vitamina i minerala, sastavnih dijelova sezama, pružaju snažnu zaštitu od raka i štite organizam od vanjskih štetnih djelovanja.
Novorođenčad i mala djeca također mogu imati brojne dobrobiti od korištenja sezamova ulja. Prema ayurvedi, ovo ulje jača kosti, mišiće i ligamente. Zbog toga svaka indijska obitelj redovito masira svoje dijete sezamovim uljem, a zatim ga izlaže suncu kako bi koža zajedno sa sezamovim uljem upila i vitamin D.
Njega kože sezamovim uljem pomlađuje kožu, zaglađuje bore, štiti od utjecaja UV zraka i smanjuje akne i psorijazu.
Ljekovitost sezamovih sjemenki
S obzirom na veliku nutritivnu vrijednost, sezamove sjemenke i sezamovo ulje pomažu kod brojnih bolesti i tegoba. Velike količine magnezija u sjemenkama sezama pozitivno djeluju na visoki krvni tlak i jačaju kardiovaskularni sustav. Također, magnezij regulira šećer u krvi i sprječava razvoj dijabetesa.
Redovitom konzumacijom sezam višestruko štiti vaš organizam:
snižava krvni tlak
štiti od raka
poboljšava zdravlje kostiju
regulira probavu
njeguje kožu i kosu
regulira šećer u krvi i sprječava razvoj dijabetesa
smanjuje upale i grčeve uzrokovane reumatoidnim artritisom
štiti organizam od štetnog djelovanja zračenja
Raznovrsnost vitamina i minerala, sastavnih dijelova sezama, pružaju snažnu zaštitu od raka i štite organizam od vanjskih štetnih djelovanja. Cink, kalij i fosfor poboljšavaju zdravlje kostiju. Osobama koje su imale česte prijelome i ozljede preporučuje se svakodnevna konzumacija sezamovih sjemenki. Također, visok udio bakra smanjuje upale u kostima, zglobovima i mišićima. Velika je ljekovitost sezama i u području oralnog zdravlja – sezam štiti od bakterije Streptococcus, koja se nalazi u zubnom plaku i u samoj slini.
Sezam sadrži organski spoj sezamol, koji čuva DNK od štetnih učinaka zračenja.
Primjena u kulinarstvu
Sezamove sjemenke možete konzumirati na različite načine. Jedan od jednostavnijih načina jest da njima pospete salate, juhe, kuhano povrće ili da ih dodate u smoothie. Sjemenke možete dodati i u smjesu za kruh ili u druga peciva koja pripremate kod kuće.
Ako želite blagu orašastu aromu, sjemenke lagano popržite na tavi.
Crne sjemenke sezama prije upotrebe ostavite u vodi preko noći, a potom ih dodajte u jogurt, smoothie ili u neko drugo jelo po želji. Koje god jelo odabrali, s dodatkom sezama svakako ćete ostvariti punoću okusa i obogatiti jelo, a svakodnevnom konzumacijom dugoročno ćete zaštititi svoj organizam.
Namazi od sezama
Sezamove sjemenke možete dodati i u namaze. Tahini i humus izuzetno su hranjivi i lagani te jednostavni za pripremu.
Tahini
Za tahini su potrebna samo dva glavna sastojka, a ostale možete dodavati po želji.
Sastojci:
- neoljuštene sezamove sjemenke
- maslinovo ulje
Desetak minuta pržite sjemenke, stalno ih miješajući, a potom ih stavite u blender zajedno s 2 – 3 žlice maslinova ulja.
Ako želite, možete dodati sol, papar ili neke druge začine. Poslužite na tostu ili na domaćem kruhu.
Humus
Sastojci:
- 200 g slanutka
- 50 g sezama
- sok od jednog limuna
- 1 − 2 češnja češnjaka
- himalajska sol
- 2 − 3 žlice maslinova ulja
- peršin
- papar
- tahini (po želji)
Za pripremu humusa prethodno pripremite slanutak (namočite ga u vodi tijekom noći, a potom ga skuhajte). Prema želji, sezamove sjemenke možete popržiti u tavi. Štapnim mikserom usitnite slanutak, dodajte sezamove sjemenke, usitnjen češnjak, peršin, sol, papar, maslinovo ulje i sok od limuna. Ako želite, možete dodati i tahini.
Sve dobro promiješajte. Poslužite na hrskavom tostu ili domaćem kruhu.