Svima poznata rotkvica zapravo je vrlo drevna i cijenjena kultura koja se uzgaja već preko 3000 godina. Njeno latinsko ime Raphanus sativus doslovno znači kultivirani kupus. U doba Rimljana, radnici su primali rotkvice kao plaću, a egipatskim robovima bile su svakodnevni obrok. Stari Grci su ih toliko obožavali da su ih prinosili kao žrtvu na zlatnim pladnjevima za svoje bogove. U Srednjem vijeku imale su negativno značenje jer su ih ljudi smatrali simbolom svađe i sukoba.
Rotkvica je danas jedna od najpopularnijih vrsta povrća na svijetu.
Ljekovitost i nutritivni sastav
Sto grama rotkvice sadrži svega 16 kalorija, ali je bogata mineralima i vitaminima. Dobar je izvor bakra, mangana, kalija, vitamina C, K i B6. U manjim količinama posjeduje kalcij, željezo, fosfor, cink i natrij.
Rotkvica ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Pomaže kod bolesti dišnih puteva, osobito kod kašlja i astme. Iznimno je vrijedna kod tegoba sa žuči i jetrom. Izvanredan je lijek protiv žutice, jer normalizira proizvodnju bilirubina. U liječenju žutice, osim ploda, korisni su i listovi. Pomaže stvaranju crvenih krvnih stanica tako što im poboljšava opskrbu kisikom.
Ako planirate smršavjeti, jedite rotkvicu zbog njene niske kalorijske vrijednosti, lake probavljivosti, obilja vlakana i vode, koji stvaraju duži osjećaj sitosti. Njena detoksikacijska svojstva, obilje vitamina C, folna kiselina te antocijanini potpomažu u liječenju nekolikih vrsta raka, posebice debelog crijeva, bubrega, želuca i grla.
Liječi kožne tegobe
Zahvaljujući svojim ljekovitim sastojcima, rotkvica je odličan lijek za vitiligo. 35-50 g sjemenki rotkvice sameljite s 2 jušne žlice octa ili soka đumbira u blenderu. Ovu pastu nanesite na oboljelo mjesto 2 puta dnevno.
Ova pasta, kod redovne primjene, obnavlja melanin, a to znači da će vaša koža poprimiti svoju normalnu boju. Za najbolji rezultat, koristite ovu pastu tijekom najmanje šest mjeseci, uvijek svježe pripremljenu.
Zbog vitamina C i vitamina B kompleksa primjenjiva je i kod drugih kožnih smetnji.
Maska od izgnječenih plodova rotkvice djelotvorno je sredstvo za čišćenje i hidratizaciju lica te za odstranjivanje osipa. Možete napraviti i pastu od lišća rotkvice samljevenog u blenderu s malo vode.
Sok od rotkvice za bolju probavu
Sok rotkvice je staro narodno sredstvo za bolju probavu. Pomaže protiv zatvora i otežane probave ugljikohidrata. U svrhu reguliranja probave, pijte sok od rotkvice prije obroka.
Rotkvica također potiče izlučivanje žuči, normalizira rad žučnog mjehura i ublažava hemeroide. Kao prirodan diuretik uklanja višak tekućine iz organizma. Ublažava bol i pečenje kod mokrenja, čisti bubrege i smanjuje rizik od upala urinarnog sustava.
Valja znati da je crna rotkvica, rođak crvene rotkvice, još djelotvornija u liječenju navedenih bolesti i tegoba, ali je neugodnijeg okusa.
Napomena
Rotkvica se ne preporučuje osobama koje imaju upalu sluznice, želuca i crijeva, čir na želucu, kao ni bubrežnim bolesnicima.
Rotkvica u kulinarstvu
Rotkvica ima specifičan ljutkast okus, koji zahvaljuje gorušičnoj kiselini. Popularna je u pripremi različitih salata, no može se i pirjati, te dodavati mliječnim umacima i dipovima. Od lišća se također mogu spravljati ukusne juhe i prilozi.
SIRUP ZA ISKAŠLJAVANJE
Sastojci:
– 900 g rotkvica
– 250 g meda
– sok od dva limuna
Priprema:
Nasjeckanu rotkvicu pomiješajte s medom i sokom limuna. Stavite u staklenu posudu, poklopite i ostavite 24 sata na hladnom mjestu.
Procijedite u sterilne boce i dobro zatvorite. Pijte tri puta dnevno po jednu žlicu prije jela.
ROTKVICE NA ŽARU
Sastojci:
– 200 g narezanih rotkvica
– 2 češnja češnjaka
– 1 kockica leda
– sol i papar
– 2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
Zagrijte roštilj. Pomiješajte i umotajte sve sastojke u foliju i pecite to u foliji oko 20 minuta.
KREM JUHA OD LIŠĆA ROTKVICE
Sastojci:
– 3 veća svežnja lišća rotkvice
– 1 veliki sjeckani luk
– žlica maslaca
– 4 veća krumpira
– 1 ½ šalica nemasnog jogurta
– sol i papar
Priprema:
Pirjajte luk na maslacu oko pet minuta, dodajte narezano oprano lišće rotkvice i pirjajte još dvije minute dok ne omekša.
Dodajte krumpire i prelijte vodom tik da ih prekrije. Kada se krumpir skuha, izmiksajte sve u blenderu, dodajte jogurt, pustite da zavrije, ugasite vatru i začinite.