Sreća nije vani na ulici, sreća je u nama

Naš način života često nas navodi da u prvi plan stavimo probleme, teškoće, nerazjašnjene odnose, nedovršene lekcije. Ispada da najviše od svega “volimo” pričati o problemima i njih stavljati u fokus.

Trčimo za novcem, kupujemo najmodernije stvari kako bismo bili IN, odlazimo na najpopularnija mjesta kako bismo bili viđeni. Svaki dan utrkujemo se sa samima sobom kako bismo bili još bolji, kako bismo zaradili i potrošili još više novca, i svjesno ili nesvjesno govorimo samima sebi: ima vremena, sutra ću se odmoriti. I tako iz dana u dan. Samo trčimo. Previše trčimo umjesto da sve što u nama postoji uložimo u život, u ljubav – u same sebe.

Što nam je “bitno”?

Možda ćemo sada shvatiti: nije važno “voljeti” probleme ili novac, već život. Volite život – beskrajno lijepi ples života, koji vodi kroz najrazličitije trenutke: usamljenosti, radosti susreta, potpune bliskosti, gorkog razočarenja i radosti pobjede…

Pridajemo previše značaja tome što nije važno.

Pogledate li ponekad u nebo, u zvijezde rasute po svom nebeskom svodu i pomislite li: za kakve sam se ja gluposti zakačila, koliko je moj problem sićušan naspram nebeskom prostranstvu? ​Čak nije ni kap, već atom, a mi pokušavamo od njega napraviti slona, i više. I taj atom zaklanja život od nas, počinjemo gledati na život kroz problem koji izgleda velik, značajan, ogroman ili kroz to što još uvijek nemamo, ili kroz bilo koji nedostatak koji vidimo kao značajan. Život se postepeno boja bojom problema (poteškoća, nedostataka, nestašica, neočekivanih problema, itd.), a potom i potpuno postaje problem, ako ga ne uspijete riješiti.

Pridajemo previše značaja tome što nije važno. A često se stari poslože same od sebe ako im ne dajete na važnosti. Zar ne?

Volite srcem!

Važno je spoznati život. Spoznajte ga kroz ljubav, kroz ljepotu, kroz prihvaćanje njegove raznolikosti, cikličnosti, tijeka. A najvažnije kroz ljubav, kroz ljubav prema životu, prema ljudima koji su uz nas, trenucima koji oduzimaju dah.

Osluhnite tišinu kojom smo ovih dana okruženi, pogledajte u nebo i zahvalite se na svemu što u ovom trenutku imate i čime ste okruženi. To je cijelo bogatstvo, jer što si stariji sve više shvaćaš da nisu bitne materijalne stvari, ponos ili ego. Važna su naša srca i za koga ona kucaju.

 

Andrea Pavlović
Andrea Pavlović

glavna urednica