Osjetljivi ste na kofein i primjećujete da vam ispijanje brojnih kava šteti? Iz čiste znatiželje isprobavate razne zdravije alternative za mnogima omiljeni jutarnji crni napitak Donosimo vam ideju za pripremu napitka od cordyceps gljiva i cimeta koji će vas oduševiti brojnim zdravstvenim dobrobitima.
Cordyceps gljive zaista su prava riznica zdravlja. Samo neke od njihovih dobrobiti su: obilje energije, snažniji imunitet, protuupalno i analgetsko djelovanje te manji rizik od srčanih oboljenja. A osim manje poznatih cordyceps gljiva, u ovoj zamjeni za kavu svoje je mjesto našla i moćna ashwagandha. Radi se o adaptogenoj biljci koja pomaže organizmu adaptirati se na stres, pa je odlična pomoć kod umora nadbubrežnih žlijezda. Njezinim dodatkom posebno će profitirati oni koji pate od usporenog rada štitnjače i prekomjernog stresa.
Napitak je na bazi bademova mlijeka, a od začina dodan mu je cimet, koji osvaja mirisom, ali i zdravstvenim dobrobitima (odličan je za probavu i za srce!). Što se tiče začina, osim cimetom, napitak možete obogatiti i đumbirom u prahu, mljevenim muškatnim oraščićem ili kardamomom.
Ovaj napitak sadrži i kokosovo ulje bogato zdravim masnoćama te kolagen u prahu. Oba ova sastojka izvrsna su za kožu, kosu i nokte.
Ova će vas zamjena za kavu osvojiti i odličnim okusom. Vjerovali ili ne, premda u njoj nema dodane vanilije, okusom neodoljivo podsjeća upravo na taj egzotični začin!
Cordyceps gljive – za obilje energije i manje stresa
Ove adaptogene gljive u tradicionalnoj kineskoj medicini koriste se kao pomoć kod raznih oboljenja – od kroničnog umora, preko bubrežnih bolesti, pa sve do oslabljenog libida. Koriste ih i mnogi sportaši jer povećavaju izdržljivost na treninzima. Upravo cordyceps gljive odlična su alternativa za kavu ne samo zato što su iznimno zdrave nego i zato što podižu razine energije bolje od kofeina. Za razliku od kave koja nas jednako brzo digne i spusti, njihov je učinak dugotrajniji. Deluju kao zdravi stimulans koji poništava štetne učinke stresa na endokrini, neurološki i imunosni sustav.
Zamislite da svoje jutro započnete napitkom koji će vas istovremeno energizirati i unaprijediti zdravlje, a u kojem će nepce moći jednako uživati kao i u kavi!
Dobrobiti cordyceps gljiva:
- podižu razine energije
- pomažu kod adrenalnog umora
- povećavaju izdržljivost
- štite zdravlje srca i krvnih žila
- djeluju protuupalno
- snižavaju razine šećera u krvi
- podižu libido
- usporavaju rast tumorskih stanica
- imaju pomlađujući učinak
- poboljšavaju mentalne funkcije
- ublažavaju tjeskobu i depresiju
Ideja: cordyceps gljive u prahu možete dodavati i u običnu kavu (ako je još uvijek konzumirate) te u vruću čokoladu ili kakao. Njihov okus odlično se slaže ne samo s kavom nego i s kakaom i čokoladom.
Zdrava alternativa za kavu s cordyceps gljivama (recept)
Sastojci:
- 90 ml vruće vode
- 150 ml zagrijanog bademova ili kokosova mlijeka
- 1 žlica kokosova ulja
- 3 g cordyceps gljive u prahu
- ¼ žličice cimeta u prahu
- 1 žlica biljnog kolagena u prahu (po želji)
- ½ žličice ashwagandhe u prahu (po želji)
Priprema:
1. U mali lončić dodajte vodu, bademovo mlijeko, kokosovo ulje i cimet pa zagrijte na srednjoj vatri sve dok ne zakuha.
2. Zagrijanu mješavinu prelijte iz lončića u malo snažniji blender. Dodajte cordyceps gljive, kolagen u prahu i ashwagandhu pa miksajte 20-30 sekundi.
3. Zdravu zamjenu za kavu ulijte u šalicu i pospite s još malo cimeta u prahu.