Julie Montagu oduševila je svijet svojim flexie foodie pristupom i izvrsnim receptima sa supernamirnicama. Njih je predstavila u kuharici Superhrana u kojoj nas upoznaje s biljnim supernamirnicama koje bismo uvijek trebali imati kod kuće kako bismo održavali stalnu razinu optimalnog zdravlja.
Mnoge od tih namirnica dobro su nam poznate – smeđa riža, kvinoja, slanutak, leća, orasi, bademi, alge, grožđice, đumbir, kurkuma… Ovo su samo neke od pravih superjunaka biljnog svijeta. Druge su još uvijek nešto egzotičnije, ali sve pristupačnije poput acai bobica, goji bobica, spiruline, praha baobaba i kakaovog praha.
Donosimo nekoliko najpopularnijih, jednostavnih i zdravih recepata iz knjige SUPERHRANA, Julie Montagu, zvijezde zdrave prehrane.
RECEPTI
PALAČINKE OD CHIA-SJEMENKI I KOKOSOVOG BRAŠNA S PRELJEVOM OD BOROVNICA I BAOBABA
Sastojci (za otprilike 12 malih palačinki):
6 žlica chia-sjemenki
1 1/8 šalice (270 ml) vode
jedva 1/3 šalice (60 g)
kokosovog ulja, rastopljenog, i još malo za zamašćivanje
1 1/4 šalice (50 g) šećera kokosove palme
jedva 1 šalica (100 g) kokosovog brašna
dobrih 3/4 šalice (100 g) heljdinog brašna
1 1/2 žličice praška za pecivo
javorov sirup za prelijevanje (po želji)
Preljev od borovnica i baobaba:
1 vrhom puna šalica (150 g) borovnica
1/2 šalice (100 g) šećera kokosove palme
1/2 šalice (120 ml) vode
2 žlice limunovog soka
1 žlica ksantan-gume
1 žlica praha baobaba
Priprema:
Kako biste napravili preljev od borovnica i baobaba, u maloj posudi zagrijte borovnice, šećer kokosove palme, pola šalice (120 ml) vode i limunov sok. Često miješajte, a tada pustite da lagano zakipi. Vilicom zgnječite borovnice da biste im pomogli da puste sok. Polako umiješajte ksantan-gumu (koja pomaže zgusnuti umak) i prah baobaba. Potom kuhajte na laganoj vatri dok se preljev od borovnica dovoljno ne zgusne. Ostavite da se ohladi.
Chia-sjemenke u zdjelici pomiješajte s 270 ml vode i ostavite namakati dvadeset minuta. U veliku zdjelu stavite kokosovo ulje, bademovo mlijeko, ekstrakt vanilije i šećer kokosove palme i dodajte chia sjemenke. Umiješajte brašna i prašak za pecivo.
Tavu s neprianjajućim slojem zamastite kokosovim uljem i zagrijte na srednje jakoj vatri. Za svaku palačinku ulijte četvrtinu šalice mješavine i pecite dvije minute na jednoj strani te jednu minutu na drugoj, sve dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Nemojte se zabrinuti zbog debljine tijesta; to je zbog kokosovog brašna.
Da biste palačinke poslužili, naslažite ih jednu na drugu i prelijte preljevom od borovnica. Po želji dodajte i javorov sirup.
SOK U DUGINIM BOJAMA PROTIV POTIŠTENOST I
Sastojci (za 2 osobe):
1 cikla
1 krastavac
4 mrkve
1 šalica (150 g) borovnica
komadić svježeg đumbira dug 2,5 cm
sokovnik
Priprema:
Za ovaj sok nema potrebe guliti plodove. Jednostavno dobro operite, pa narežite ciklu, krastavac i mrkvu na četvrtine i sve sastojke stavite u sokovnik.
Ovaj je sok najbolje popiti odmah, ali ako ga želite piti u hodu, na dno posude iscijedite pola limuna prije no što dodate sok. To pomaže usporiti proces oksidacije uslijed kojega se gube hranjive tvari, a sok poprima smeđu boju.
TRI VRSTE HUMUSA
HUMUS OD AVOKADA
Sastojci:
400 g slanutka iz limenke, ocijeđenog
2 zrela avokada, oguljena, bez koštice, narezana
sok 1 limete
sok 1 limuna
velika šaka korijandra
4 češnja češnjaka, zdrobljena
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice tahinija
1 žličica morske soli
HUMUS OD GRAŠKA
Sastojci:
500 g graška, svježeg ili zamrznutog
sok 2 limuna
3 češnja češnjaka, zdrobljena
1 žlica maslinovog ulja
mala šaka korijandra
2 žlice tahinija
1žličica mljevenog kumina
1/2 žličice kajenskog papra
1 žličica morske soli
~
HUMUS S DIMLJENOM PAPRIKOM
Sastojci:
400 g slanutka iz limenke, ocijeđenog
3 češnja češnjaka, zdrobljena
sok 1/2 limuna
2 žličice dimljene paprike
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice tahinija
mala šaka svježeg peršina
1 žlica jabučnog octa
1 žličica morske soli
Priprema (vrijedi za sve tri vrste humusa):
Ako u bilo kojem od ovih recepata koristite slanutak, najprije ga dobro isperite vodom.
Da biste pripremili bilo koju od ove tri inačice, ubacite sve sastojke u multpraktik i miksajte dok ne dobijete jednoličnu masu. Poslužite sa svježim, šarenim, sirovim povrćem.