Znate li da i sol ima svoj dan? Dan “Više bilja, manje soli“ obilježava se 29. kolovoza. Cilj mu je skretanja pažnje na rastući problem prevelike količine natrija u prehrani te uključivanja u inicijativu za smanjenje udjela soli u hrani – „Manje soli – više zdravlja“. Prekomjerna upotreba soli uzrokuje povišenje krvnog tlaka kojeg povezujemo s pojavom bolesti srca i moždanim udarom, odnosno bolestima koje su danas vodeći uzroci smrti u svijetu. Pretjerani unos soli povezan je i s rakom želuca, bolestima bubrega i pojavom bubrežnih kamenaca, osteoporozom, pojavom edema.
Od svih javnozdravstvenih strategija, smanjenje unosa soli u prehrani je jedna od najlakše provedivih. Za njezinu primjenu najvažnija je međusektorska suradnja, posebno s prehrambenom industrijom. Ovoj je strategiji primaran cilj smanjenje sadržaja soli, odnosno soli u proizvodnim procesima. Cilj je i uvođenje zakonske regulative uz obavezno označavanje sadržaja natrija na deklaraciji proizvoda te zdravstveno odgojne mjere na području promicanja pravilne prehrane.
Gotovo 80% soli koju dnevno konzumiramo odnosi se na „skrivenu” sol!
Skrivena sol
Veći dio soli koji unosimo u organizam skriven je u gotovoj ili polugotovoj hrani. Prije kupnje stoga pažljivo pročitajte na deklaraciji proizvoda koliki je sadržaj natrija.
Izbjegavajte hranu s razmjerno visokim sadržajem soli:
- pečene proizvode kao što su kruh, peciva te zobene ili kukuruzne pahuljice,
- suhomesnate proizvode: salame, kobasice, hrenovke, paštete i druge slične proizvode,
- konzervirano voće i povrće,
- “brzu” hranu kao što su pizza, hamburgeri ili prženi krumpirići,
- procesuiranu smrznutu hranu,
- gotove umake, senfove, mojonezu, juhe iz vrećice,
- grickalice kao što su čips, štapići, kikiriki, pistaciji, kokice,
- tvrde sireve, sirne namaze, lisnato tijesto,
- pazite na konzumaciju mineralne vode koja sadrži natrij.
Kako bi se snizila razina soli pomaže i hrana s razmjerno dosta kalija. To su prije svega rajčice, grah, grašak, peršin, kupus, špinat, orasi, banane, datulje, papaja ili sok od naranče.
Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)
Svjetska zdravstvena organizacija je u globalne dobrovoljne ciljeve za prevenciju i kontrolu nezaraznih kroničnih bolesti uvrstila smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli za 30% do 2025. godine.
Dnevni unos soli za zdravu odraslu osobu iznosi manje od 5 grama soli ili manje od 2 grama natrija i najmanje 3,51 gram kalija kako bi se smanjio rizik oboljevanja od srčanih bolesti i moždanih udara.
Dob |
Maksimalni dnevni unos soli |
0-6 mjeseci |
<1 g |
6-12 mjeseci |
1 g |
1-3 godina |
2 g |
4-6 godina |
3 g |
7-10 godina |
5 g |
11 i više godina |
6 g |
Jedna čajna žličica soli = oko 6 grama soli = maksimalni dopušteni dnevni unos!
Postupno godišnje smanjenje
U Hrvatskoj je procijenjeni dnevni unos soli 12-18 grama. Žene prosječno dnevno konzumiraju oko 11 grama soli, a muškarci nešto više od 13 grama! Ostvarenje cilja smanjenja unosa kuhinjske soli, kao jedna od ključnih mjera suzbijanja kroničnih nezaraznih bolesti, postići će se postupno godišnjim smanjenjem od 4%. Na taj bi se način postupno mijenjale prehrambene navike i gotovo bi se neprimjetno prihvatile namirnice s manjom količinom kuhinjske soli.
Od srpnja 2017. godine hrvatski pekari u kilogram kruha počeli su stavljati 6 grama soli manje nego prije, sve u skladu sa strategijom Ministarstva zdravlja prema kojoj je Hrvatska do 2019. morala smanjiti dnevni unos soli sa 11,5 na 9 grama po stanovniku.
Dodajte malo više okusa svojoj hrani
Začinsko bilje poput bosiljka, origana, vlasca, mažurana, majčine dušice, metvice, lovora te čitavog niza egzotičnih začina poboljšavaju i obogaćuju okus hrane. U vlastitom domu, uz malo truda, možete uzgojiti začinsko bilje te ha koristiti svježe u svakodnevnom spremanju obroka za obitelj. Ukusnija su jela u koja su dodani svježi začini, a za uzgoj začinskih biljaka nije potrebno imati puno prostora u vrtu, niti odvojiti puno vremena.
Napravite svoju vlastitu biljnu mješavinu kombiniranjem određenog bilja i koristite kao zamjenu za sol (crvena paprika, češnjak u prahu, crni papar, kadulja…). Dobro ih osušite i sameljite u mlincu za kavu ili blenderu kako biste dobili prah. Dovoljno je uzeti malo začinske soli i posuti je preko pečenoga krumpira ili povrća.
Za začinske soli možete upotrijebiti sušeno bilje (ružmarin, kadulju, origano, bosiljak, vlasac), začine (kim, korijandar, curry, crvenu papriku, češnjak u prahu, sjemenke gorušice), suhe gljive (vrganje, shiitake), pržene orašaste plodove (orahe, lješnjake, bademe) i sjemenke (lanene, suncokretove, bučine, sezam). Najbolji izbor je višestruko kvalitetnija morska sol jer sadrži kalij, magnezij, kalcij, jod kao i druge prirodne i vrijedne mirkonutrijente.
Ekperimentirajte s različitim kombinacijama dok ne pronađete najbolju mješavinu koja vam odgovara. Začinsko bilje najbolja je zamjena za sol!
Himalajska sol za pomlađivanje stanica organizma
Himalajska sol pomaže kod migrene
Himalajska sol – najčišća, najzdravija i jedina koja nam treba
Morska sol i njena ljekovita svojstva
5 načina kako smanjiti unos soli u organizam
Autorica: Marija Škes, mag.educ.reh., voditeljica Odsjeka za zdrave stilove života, Odjel za promicanje zdravlja, Služba za javno zdravstvo