Brojne zaposlene osobe nemaju vremena i ideja za pravilnu prehranu tijekom napornog radnog dana. Posebice se to odnosi na uspješne mlade ljude pred kojima su svakodnevni zahtjevni poslovni izazovi i zbog toga često ne uspijevaju redovito jesti. Također, sveprisutan stres dodatno otežava pravilno hranjenje, probavu i brojne druge tjelesne aspekte vezane uz prehranu.
Izuzev radnih kolektiva koji imaju organiziranu dnevnu prehranu unutar tvrtke, zaposlenici su nerijetko osuđeni na obližnje trgovine, pekarnice, automate sa slatkišima, bezbrojne kave i hranu iz dostave. Nažalost, u Hrvatskoj je još uvijek nedovoljno razvijena restoranska scena malih, pristupačnih restorančića za brz i kvalitetan ručak tijekom radnog vremena. Također, nema tradicije objeda, jer ju je nažalost progutala važnost radnih zadataka, sastanaka i projekata. Po tom pitanju mogli bi mnogo naučiti od Talijana. Oni, bez iznimke redovito ručaju oko 13 h u malim restoranima koji za jesti pripremaju uravnotežena mala topla jela, uglavnom po pristupačnim cijenama.
Iscrpljivanje na poslu i prekovremeni rad snažno su povezani s debljanjem.
Što kaže znanost?
Brojna su se znanstvena istraživanja bavila problematikom prehrane na radnom mjestu. Pokazalo se da pravilna prehrana povećava produktivnost zaposlenika, kao i da oni pretili dvostruko češće izostaju s posla od onih u dobroj tjelesnoj formi. Iscrpljivanje na poslu i prekovremeni rad snažno su povezani s debljanjem. Kod muškaraca na debljanje posebice utječe prekovremeni rad, a ubrzanje tempa rada kod žena.
Loša je vijest da bi se kilogrami koje ste zaradili prekovremenim radom i stresom na poslu mogli negativno odraziti na vašu plaću. Naime, istraživanje talijanskih znanstvenika pokazalo je da nakupljanje suvišne tjelesne mase uz negativan utjecaj na zdravlje smanjuje i visinu plaće. Povećanje indeksa tjelesne mase (BMI) od samo 10% može kod muškaraca dovesti do smanjenja primanja za 3,3%, a kod žena za 1,8%. Ukazuje na to istraživanje provedeno u 9 europskih zemalja.
Pokazalo se i kako je negativan utjecaj prevelike tjelesne mase na primanja jače izražen u zemljama tzv. uljnog pojasa – Španjolskoj, Grčkoj, Italiji i Portugalu. Nasuprot tome, u zemljama tzv. pivskog pojasa (Austriji, Irskoj, Danskoj, Belgiji i Finskoj) je veza između viška kilograma i manjih plaća manje uočljiva.
Mali trikovi za pravilnu prehranu na poslu
Poznato je da bi dnevno trebalo konzumirati tri glavna obroka i dva međuobroka. Doručak, kao najvažniji dnevni obrok ne bi se smio zapostavljati. Ipak, mnogi zaposleni ljudi nerijetko imaju tek dva dnevna obroka i osjećaju negativne posljedice takvog načina života. Uz malo više brige i dobru organizaciju moguće je isplanirati adekvatnu prehranu i u nepovoljnim uvjetima kakvi još uvijek vladaju u našem okruženju. Evo nekoliko savjeta kako zdravije jesti…
Pauza za ručak
-
Ukoliko ste u mogućnosti ponesite pripremljeni ručak, poput rižota s piletinom ili riblje salate od kuće. Na taj način ćete moći biti sigurni da ćete unijeti uravnotežen obrok. A nećete ni gubiti vrijeme na odlazak u kupovinu.
-
Potražite obližnji mali restorančić s dnevnom ponudom jela i sprijateljite se s osobljem. Zasigurno ćete povremeno moći svratiti na varivo, juhu ili odrezak na naglo s povrćem. Ako se dobro upoznate, ispeći će vam i jaja na oko ili ponuditi sir i vrhnje. To su jela čija priprema traje tek par minuta, a vrijedni su izvori nutrijenata.
Sendviči
-
Osvježite sendviče integralnim pecivima sa sjemenkama i raznolikim salatama. Uobičajnom sendviču možete dodati ribanu mrkvu ili klice. Ukoliko ujutro nemate dovoljno vremena za pripremu, kvalitetan sendvič možete pripremiti i večer ranije. Riblja pašteta ili pečena piletina može u hladnjaku stajati dan ili dva. Kupujete li već gotove sendviče, birajte one s integralnim pecivima. Smanjite i dodavanje raznih umaka koji su nerijetko vrlo masni.
Juhe
-
Juhe su vrlo važan dio jelovnika. Ako na poslu nemate mogućnosti grijati juhu, možete je prigrijati ujutro kod kuće i ponijeti u termosici.
Salate
-
Bez obzira pripremate li ih sami ili ih kupujete gotove, potrudite se da salata sadrži što više različitih sastojaka. Obavezno provjerite jesu li svi sastojci svježi. Salate koje sadrže mahunarke ili tjesteninu osigurat će vam dugotrajnu energiju.
-
Ako su vam draže salate od povrća dodajte im izvor bjelančevina (sir, jaja) i integralni kruh kako bi si osigurali dovoljno energije i nutrijenata.
Međuobroci iz radnog stola
Držite u stolu nekoliko vrsta zdravih međuobroka kako bi imali što za prigristi kada vas „uhvati kriza“. Uvijek za jesti držite u stolu:
-
Nekoliko vrsta voća. Bolje je imati manje količine, ali više raznolikog voća kako vam ne bi dosadilo.
-
Krekere od integralnog brašna, rižine krekere, muesli ili voćne pločice.
-
Mješavinu orašastih plodova poput oraha, badema i lješnjaka
-
Očišćeno povrće poput primjerice mrkve
-
Sušeno voće poput suhih smokava, šljiva i marelica
-
Mala pakiranja muesli žitarica i fermentirane mliječne proizvode
-
Mala pakiranja voćnog soka i vode.
Avokado tost – zdrava varijanta sendviča