Svi ljubitelji češnjaka oduševit će se medvjeđim lukom, koji ima puno jači miris od svog pitomog rođaka. Riječ je o samonikloj biljci, stručnog naziva Allium ursinum, koja raste u vlažnim listopadnim šumama, dolinama i uz potoke do 1900 metara nadmorske visine. Poznat je i pod imenima crijemuš, sremuš, divlji luk i šumski luk. Naziv medvjeđi luk dobio je kao istinska proljetna poslastica medvjedima koji se bude iz zimskog sna. Naraste u visinu 20 do 40 cm, a u zemlji ima uspravnu i tanku lukovicu bijele ili žućkaste boje. Ako slučajno tijekom šetnje po šumi osjetite jak miris češnjaka, to može biti jedino medvjeđi luk.
Ljekovitost medvjeđeg luka
Budući da raste početkom proljeća, medvjeđi je luk kao stvoren za proljetno čišćenje organizma. Danas mu mnogi daju prednost nad češnjakom, jer raste samoniklo, nije onečišćen, a i ljekovitiji je od češnjaka.
Sadrži allicin, eterična ulja, alisulfide i polisaharide, a mladi listovi sadrže 20 do 50 mg vitamina C i karoten.
Konzumiranje svježe biljke veže na sebe otrove i masnoće iz krvi, krvnih žila, crijeva i želuca te ih izbacuje iz tijela.
U obliku tinkture upija masti i pomaže čišćenju organizma od visoke količine LDL kolesterola.
Medvjeđi luk je podcijenjeno, ali djelotvorno sredstvo za snižavanje visokog krvnog tlaka. Kura ovog luka odmara jetru od lijekova i na dva do tri mjeseca stabilizira krvni tlak.
Ljekoviti dijelovi biljke su mladi proljetni listovi koji se beru u travnju i svibnju te podzemne lukovice koje se skupljaju u ljetnim i jesenskim mjesecima. Možete iskopati cijele biljčice i posaditi ih u svom vrtu, nakon čega ne zahtijevaju nikakvu brigu
Medvjedi luk liječi staračke tegobe
Medvjeđi luk idealan je za starije osobe. Pospješuje rad crijeva, liječi akutne i kronične proljeve, lijenost crijeva i tvrdu stolicu.
Vino od divljega luka izuzetno je ljekovito sredstvo za osobe s trajnim katarom pluća i s povezanim tegobama disanja. Čak i teški oblici katara pluća nestaju, a s njim i teškoće pri disanju. Preporučuje se i u slučajevima plućne tuberkuloze i vodene bolesti, od kojih često pate stariji ljudi. Blagotvorno djeluje i na mokraćni sustav.
Medvjeđi luk može se koristiti i kao kupka kod ekcema, dermatitisa, hematoma i rana. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.
Ljekovita svojstva medvjeđeg luka:
- poboljšava pamćenje
- pomaže kod katara pluća i drugih respiratornih tegoba
- sprečava bolesti krvnih žila
- blagotvorno djeluje na želudac i crijeva
- tjera parazite
- pomaže kod nesanice i vrtoglavice
- čisti organizam
- poboljšava izgled kože
- pomaže kod osteoporoze i artritisa
Budite oprezni kod berbe medvjeđeg luka, jer on ima svoje otrovne dvojnike: mrazovac, čemeriku i đurđicu. Oni izgledaju slično, ali im je miris bitno različit. Mrazovac raste tek u jesen po livadama, a đurđica ima slično stanište, ali i kožnatije listove. Niste li sigurni, posavjetujte se s iskusnom osobom.
Medvjeđi luk u kulinarstvu
Od medvjeđeg luka možete pripremati salate, juhe, umake, pesto, ili ga koristiti kao začin za sir i namaze. Na nekim je tržnicama dostupan u svježem obliku, a u trgovinama zdrave hrane možete kupiti prehrambene proizvode s medvjeđim lukom.
Najbolje ga je jesti svježeg i nije ga preporučljivo sušiti, jer tako gubi svoja ljekovita svojstva. Možete ga zamrzavati, ali je najbolje da ga na duži rok čuvate u ulju. Medvjeđi luk u hladnjaku može stajati i do deset dana.
Tinktura od medvjeđeg luka
Sa sitno nasjeckanim listovima ili lukovicama napunite bocu do vrha, prelijte s 40-postotnom domaćom rakijom i ostavite na suncu najmanje tri tjedna.
Četiri puta dnevno popijte deset do petnaest kapi ove tinkture s malo vode.
Tinktura od listova divljeg luka pravi se u proljeće, kada je njegova sezona. Tinktura od lukovica pravi se najesen, jer tada lukovice sadrže najviše ljekovitih sastojaka.
Pesto od medvjeđeg luka
Sastojci:
- 100 g medvjeđeg luka
- 30 ml maslinovog ulja
- 20 g parmezana
- 20 g orašastih plodova
- sol i papar
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke i izblendajte štapnim mikserom.
Pesto možete koristiti za pripremu tjestenina i juha, kao dodatak umacima, ali i samostalno na krišku svježeg kruha.