Budući da se maslac od kikirikija danas često veže uz američku fast food hranu, stekao je reputaciju nezdravog i štetnog proizvoda. Na policama trgovina uglavnom ga pronalazimo s dodacima poput šećera, soli i palmina ulja, a takav je maslac štetan za zdravlje – i liniju. No postoje i njegove zdrave varijante. Maslac koji sadrži 100% kikirikija (bez šećera i drugih nezdravih dodataka) može biti sastavni dio vašeg superzdravog jelovnika, ali samo ako ga konzumirate u umjerenim količinama!
Nutritivna bomba
Maslac od kikirikija u svom sastavu sadrži:
- proteine
- ugljikohidrate
- vitamin E
- vitamine B-skupine
- magnezij
- natrij
- bakar
- kalcij
- fosfor
- selen
- željezo
- kalij
- vlakna
Maslac od kikirikija sadrži zdrave mononezasićene i polinezasićene masnoće, ali je i bogat kalorijama, stoga je važno pripaziti na količinu koju ćete konzumirati. Samo 2 žlice maslaca sadrže 188 kalorija. Stoga bi optimalna, zdrava mjera bila jedna žlica na dan (oko 95 kcal).
Budući da obiluje proteinima, odličan je izbor za vegetarijance i vegane, koji moraju paziti na dostatan unos upravo ovog nutrijenta. Zahvaljujući proteinima i zdravim masnoćama, često ga biraju i sportaši jer im pruža dodatnu energiju za sportske napore.
Maslac od kikirikija bogat je izvor i zdravih vitamina B-skupine, poput niacina, tiamina, piridoksina i pantotenske kiseline, koji donose višestruke koristi za vaše zdravlje.
Dobrobiti maslaca od kikirikija
1. Sadrži masnoće zdrave za srce
Maslac od kikirikija sadrži mononezasićene masnoće, zdrave za srce. Istraživanja su pokazala da osobe koje konzumiraju zdrave varijante maslaca od kikirikija imaju manji rizik od srčanih oboljenja. Nezasićene masnoće iz kikirikija snižavaju razine lošeg kolesterola, a s druge strane pomažu u cirkulaciji dobrog kolesterola. Konzumacijom ovog maslaca smanjit ćete rizik od kardiovaskularnih oboljenja i koronarne srčane bolesti.
2. Pridonosi osjećaju sitosti
Vjerovali ili ne, iako je kaloričan, maslac od kikirikija vam čak može pomoći da izgubite neželjene kilograme. Konzumacijom 2 žlice ovog maslaca u organizam ćete unijeti oko 2 g vlakana i čak 8 g proteina, što će vam pružiti dugotrajan osjećaj sitosti. Pojedete li ujutro, primjerice, krišku integralnog kruha na koju ste namazali žlicu maslaca od kikirikija, lako ćete izdržati bez jela do sljedećeg obroka i nećete pasti u napast da neprestano nešto grickate.
3. Smanjuje rizik od kroničnih oboljenja
Istraživanja su pokazala da maslac od kikirikija može pomoći u prevenciji različitih kroničnih oboljenja poput dijabetesa. Ovaj maslac sadrži magnezij, čuvara zdravlja srca i kostiju, zatim kalij, koji pomaže funkciji mišića, snižava krvni tlak i smanjuje rizik od moždanog udara, te vitamin B6, pravog podizača imuniteta. Zahvaljujući obilju magnezija, kikiriki pomaže i u regulaciji razine šećera u krvi.
Jedna studija objavljena u Journal of the American Medical Association otkrila je da se kod osoba koje dnevno konzumiraju po 2 žlice maslaca od kikirikija najmanje pet dana u tjednu rizik od dijabetesa smanjuje za 30 posto. Neka su istraživanja čak pokazala da maslac od kikirikija smanjuje i rizik od raka debelog crijeva kod žena.
4. Čuva moždane funkcije te smanjuje rizik od demencije
Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu namirnice bogate niacinom imaju manji rizik od Alzheimerove bolesti za čak 70 posto! Jedna od takvih namirnica bogatih niacinom je upravo – maslac od kikirikija.
5. Pridonosi zdravlju i ljepoti vaše kože i kose
Maslac od kikirikija sadrži vitamin B12 ili kobalamin, poznat po tome što pridonosi zdravlju kože. Kikiriki je dobar izvor vitamina B2 ili riboflavina, koji štiti kožu od suhoće i pucanja. Ovaj vitamin zaslužan je i za zdravlje, rast i ljepotu kose. Stoga, konzumirajte ovaj maslac za zdravlje, ljepotu i sjaj kose i kože.
Najbolji je – domaći maslac od kikirikija!
Maslac od kikirikija u svom prirodnom sastavu, dakle čisti, fino mljeveni kikiriki, bez dodataka poput šećera, donosi brojne zdravstvene dobrobiti. A najbolji je onaj koji pripremite sami kod kuće zato što iz prve ruke znate što sadrži. Njegova je izrada jednostavna: trebat će vam samo svježi, oljušteni kikiriki, po želji malo meda ili ulja od kikirikija te blender ili multipraktik uz pomoć kojeg ćete kikiriki pretvoriti u finu pastu.
Ako sami pripremate maslac od kikirikija, i htjeli biste na zdrav način obogatiti njegov okus, bijeli šećer obavezno zamijenite medom ili nekom drugom zdravom varijantom zaslađivača poput stevije. Ovaj maslac možete mazati, primjerice, na integralni kruh, dvopek ili krekere, a izvrsno će upotpuniti i okus smoothieja, biskvita, zobene kaše te nekih drugih slatkih i slanih jela.
Recept za maslac od kikirikija
Sastojci (za 1 manju staklenku):
- 300 g kikirikija (nesoljenog)
- malo sirovog meda (po želji)
- 1-2 žličice ulja od kikirikija (po želji)
- prstohvat himalajske soli (po želji)
Priprema:
Očistite kikiriki od vanjske ljuske i unutarnje opne. Za bogatiji okus, možete ga malo prepržiti u tavi. Zatim ga stavite u blender ili multipraktik. Po želji, možete dodati malo meda, ulja od kikirikija i soli tek toliko da dodatno obogatite okus. Ulje će također pridonijeti finijoj teksturi maslaca.
Dobro izmiksajte. Povremeno možete isključiti blender da se ne pregrije te špatulom ili žlicom odvojiti namaz od stijenki. Miksajte sve dok ne dobijete glatku, gustu pastu. Maslac čuvajte u dobro zatvorenoj staklenci te ga potrošite u roku od dva tjedna.
Napomena: ako ste alergični na kikiriki, ovaj maslac možete zamijeniti maslacem od badema ili indijskih oraščića, koji su također vrlo ukusni.