Još se u dalekoj prošlosti smatralo kako je sol najvažnija namirnica za dobro zdravlje i jačanje imuniteta. Mišljenje je bilo toliko opće prihvaćeno da je riječ zdravlje (lat. – salus) nastala upravo iz riječi sal, odnosno sol. Stari Rimljani izuzetno su cijenili sol. Koristili su je kao platežno sredstvo, čija je vrijednost bila jednaka vrijednosti zlata. Stara izreka “sol je izvor života” je istinita jer je ljudskom organizmu ona neophodno potrebna. Sadržava iste prirodne minerale koji se nalaze u svim ljudskim tjelesnim tekućinama.
Keltska sol sadrži vrijedne elektrolite i više od 80 minerala u njihovom prirodnom obliku te elemente u tragovima poput željeza, mangana i cinka.
Rafinirana sol bogata je kemikalijama, a prirodna – mineralima
Prirodna sol je u mnogo čemu drugačija od velikog broja različitih prerađenih soli koje pronalazimo u supermarketima i trgovinama, uključujući i tvornički prerađenu morsku sol. Industrijski prerađena ili rafinirana sol siromašna je mineralima, dok je prirodno dobivena sol prepuna minerala važnih za naše zdravlje. Umjesto korisnih minerala, rafinirana sol sadrži brojne štetne kemikalije i aditive.
Postoji i još jedan ključni razlog zašto je upravo prirodna sol tako važna. Razlog leži u činjenici da su našem organizmu prijeko potrebni tragovi elemenata kako bi on mogao pravilno funkcionirati. Elemente u tragovima, u obliku u kojem ih naše tijelo može iskoristiti, ne možete pronaći niti u rafiniranoj hrani niti u dodacima prehrani, već u prirodnoj soli i cjelovitim namirnicama.
Kada birate sol za svakodnevnu prehranu, imajte na umu kako je važno da ona bude nerafinirana, prirodna i da u normalnim količinama vašem organizmu donese samo dobrobit. Jedna od takvih soli je jestiva sol iz Keltskog mora poznata kao Keltska sol.
Geografski položaj obale Francuske odakle dolazi Keltska sol, kao i tamošnji povoljni klimatski uvjeti, imaju važnu ulogu u stvaranju jedinstvene mješavine morskih minerala. Svi oni ovoj soli daju visoku čistoću i kvalitetu.
Iako je po sastavu i blagodatima vrlo slična himalajskoj soli, Keltska sol je ipak bliža ljudskom organizmu i njegovim potrebama zato što je njen sastav gotovo identičan sastavu naših tjelesnih tekućina.
Keltska sol sadrži više od 80 minerala u njihovom prirodnom obliku
Keltska sol potječe iz čistog, nezagađenog mora koje se nalazi na zaštićenim dijelovima obale Francuske. Iz tog nezagađenog mora sol se odvaja tradicionalnim keltskim metodama starima čak 2.000 godina – ručno ili uz pomoć alata izrađenog isključivo od drvenih materijala. Sol dobivena ili obrađena na takav prirodni način u potpunosti je sačuvala svoju iznimnu mineralnu vrijednost.
Sadrži vrijedne elektrolite i više od 80 minerala u njihovom prirodnom obliku te elemente u tragovima poput željeza, mangana i cinka.
Prednosti Keltske soli
Neke od prednosti Keltske soli su:
Regulira krvni tlak
Uz adekvatan unos vode, Keltska sol može pomoći u regulaciji krvna tlaka.
Eliminira višak sluzi iz organizma
Ne samo što eliminira nakupljenu sluz, ova sol može spriječiti i stvaranje viška sluzi u organizmu.
Poboljšava moždane funkcije
Keltska sol ima važnu ulogu u održavanju živčanih stanica zdravima.
Uravnotežuje šećer u krvi
Posebno je korisna u prehrani dijabetičara jer omogućuje ravnotežu šećera u krvi.
Alkalizira tijelo
Kiselost u tijelu uzrokuje mnoge bolesti, a Keltska sol ima alkalizirajuća svojstva.
Povećava energiju
Sol i voda su ključni za cirkulaciju korisnih sastojaka kroz stanice, što tijelu daje energiju.
Jača imunitet
Pravilno konzumiranje Keltske soli i minerala iz nje, koji su u prirodnom obliku, može povećati vašu otpornost na razne bolesti i infekcije.
Omogućuje miran san
Keltska sol djeluje umirujuće na cijeli živčani sustav i poboljšava kvalitetu sna.
Sprječava grčeve u mišićima
Grčevi u mišićima uzrokovani su neravnotežom elektrolita, a Keltska sol pruža vašem organizmu potrebne minerale u pravilnim omjerima.
Svaka pojačana tjelesna aktivnost treba i povećan unos minerala. Keltska sol sačuvat će ravnotežu elektrolita u vašem organizmu i dati mu više snage.