Gluten Free – život bez glutena

Poznato je kako je gluten široko zastupljen u žitaricama poput pšenice, ječma, raži i upravo je to najčešća asocijacija vezana uz njega. Sama riječ gluten na latinskom znači ljepilo i odnosi se na elastičnu bjelančevinastu tvar, netopivu u vodi. I upravo se zbog svoje elastičnosti i ljepljivosti gluten masovno koristi u prehrambenoj, farmaceutskoj, pa čak i kozmetičkoj industriji.

Sadrži ga većina prehrambenih prerađevina, nalazi ga se u konzerviranoj hrani, u mnogim lijekovima i vitaminskim pripravcima te nekim kozmetičkim proizvodima.

Ipak, u novije vrijeme, uslijed porasta oboljelih od celijakije, kao i zbog povećanog broja onih s razvijenom blažom ili težom intolerancijom na gluten, sve veći broj proizvođača okreće se proizvodnji bezglutenskih proizvoda.

Takve proizvode na policama trgovina nalazimo pod oznakom gluten free.

Dobrobiti bezglutenske prehrane

Prelazak na ishranu bez glutena nije jednostavan i zahtijeva disciplinu, strpljenje, odricanje i strogu kontrolu svih proizvoda, osobito onih prehrambenih. U početku se ova promjena čini kao velika, nemoguća i nesavladiva misija. No, iskustva onih koji su dobili bitku s glutenom govore – vrijeme, strpljenje, trud, pozitivan stav te kreativan pristup pripremi hrane ključ su za uspješnu eliminaciju ove štetne tvari iz života. Nakon što se savladaju sva nepoznata i nejasna glutenska pravila i upoznaju bezglutenski proizvodi dostupni na tržištu moguće je sasvim jednostavno uživati u ukusnim i hranjivim obrocima.

Bezglutenska ishrana ima mnogobrojne zdravstvene prednosti koje se uočavaju vrlo brzo nakon eliminiranja glutena iz prehrane.

  • smanjuje i eliminira simptome intolerancije na gluten
  • pospješuje apsorpciju hranjivih tvari
  • sprječava dijabetes
  • štiti od malignih bolesti
  • smanjuje krvni tlak
  • potiče metabolizam
  • ublažava probavne smetnje
  • podiže energiju
  • jača koncentraciju
  • ublažava kronični umor i iscrpljenost
  • pomaže u smanjenju prekomjerne tjelesne težine
  • olakšava tegobe menopauze
  • usporava starenje

Provjerite imate li možda koji od sljedećih simptoma, uzrok kojih može biti upravo gluten:

  • depresija i tjeskoba
  • zbunjenost i nemogućnost koncentracije
  • artritis
  • glavobolja
  • promjene raspoloženja
  • nadutost i bol u trbuhu
  • proljev
  • sindrom iritabilnog crijeva
  • Chronova bolest
  • ekcem
  • hiperaktivnost
  • ulcerozni kolitis
  • sindrom kroničnog umora
  • epileptični napadaji
  • psorijaza

Vodič kroz bezglutensku prehranu – dozvoljene i zabranjene namirnice

Žitarice i proizvodi od žitarica

Dozvoljeno: riža (bijela, smeđa, divlja, basmati riža), proso, zob, heljda, kukuruz, quinoa (kvinoja), tapioka, amarant, teff, kineska šećerna trska
Proizvodi od navedenih žitarica: kruh, tjestenina, biskviti, rižine i kukuruzne pahuljice, rižine mekinje, corn flakes bez ječmenog zaslađivača

Zabranjeno: pšenica, ječam, raž, pšenoraž, krupnik, kamut, bulgur, kuskus, mekinje.
Proizvodi od navedenih žitarica: brašno, graham brašno, kruh, peciva, tjestenina, pahuljice, korneti, krušne mrvice, škrob, griz, klice, mekinje, kaše, slad, sladni prah, sirupi, želatin, pekarski i pivski kvasac

Brašno

Dozvoljeno:  sve vrste brašna od bezglutenskih žitarica – rižino (smeđe i bijelo), sojino, krumpirovo, tapioka, kukuruzno, heljdino, kukuruzni griz, gustin (kukuruzni škrob)

Zabranjeno: sve vrste brašna od gore spomenutih žitarica koje sadrže gluten

Voće

Dozvoljeno: svježe, smrznuto, sušeno i konzervirano voće (kod konzerviranog je uvjet da ne sadrži nedopuštene dodatke): jabuke, kruške, šljive, grožđe, breskve, nektarine, kajsije, dunje, višnje, trešnje, jagode, maline, kupine, banane, limun, naranče, mandarine, ananas, kivi, grejpfrut, mango, avokado, mušmule, smokve

Zabranjeno: industrijske suhe smokve i šljive (pobrašnjene su) te industrijski pripremljeno voće s dodatkom konzervansa, stabilizatora i emulgatora (kompoti, npr.)

Povrće

Dozvoljeno: svježe, smrznuto i konzervirano povrće (kod konzerviranog je uvjet da ne sadrži nedopuštene dodatke): zelena salata, mrkva, paradajz, paprika, krumpir, grah, crveni luk, bijeli luk, krastavci, cikla, grašak, patlidžan, blitva, brokula, špinat, karfiol, mahunarke, kelj, kupus, poriluk, patlidžan, celer, tikvice

Zabranjeno: industrijski pripremljeno povrće s dodatkom konzervansa, stabilizatora i emulgatora

Orašasti plodovi i sjemenke

Dozvoljeno: orasi, brazilski i makadamija orasi, lješnjaci, bademi, pistacio, kesteni, kikiriki, sjemenke suncokreta, sjemenke bundeve, sezam, mak

Zabranjeno: prerađeni orašasti plodovi

Mlijeko i mliječni proizvodi

Dozvoljeno: mlijeko (svježe i u prahu), kiselo mlijeko, jogurt, vrhnje, sir (kravlji, kozji, ovčji), sirni namazi, maslac, margarin

Zabranjeno: industrijski proizvedeni mliječni proizvodi s nedopuštenim dodacima (stabilizatori, konzervansi), topljeni sirevi

Napici

Dozvoljeno: prirodni sokovi, čajevi, prirodna kava, prirodan kakao, aromatizirana voda, destilirana alkoholna pića (osim ako su glutenski sastojci dodani nakon destilacije), bijelo i crno vino, votka (od krumpira ili voćne rakije), tekila, rum, chery, šampanjac, pivo od bezglutenskih žitarica (heljda, riža, kukuruz)

Zabranjeno: sve vrste industrijskih napitaka; industrijski sokovi, instant kava, instant čaj, instant kakao, pivo od glutenskih žitarica, viski, burbon, liker, džin, votka od zrna žitarica

Deserti, slatkiši i grickalice

Dozvoljeno: tamna čokolada s visokim udjelom kakaa, med, marmelade, džemovi i kompoti (bez dodataka konzervansa, stabilizatora i emulgatora), sve vrste kolača, biskvita i pita pripremljenih od bezglutenskih sastojaka, pudinzi od kukuruznog ili rižinog škroba, kokice, krekeri od soje

Zabranjeno: sve vrste industrijski deserata: kolači, pite, torte, pudinzi, sladoledi, marmelade, džemovi, voćne salate s industrijskim preljevima, sirupi, bomboni, čokolade, keksi, žvakaće gume

Umaci

Dozvoljeno: sve vrste umaka pripremljenih od dopuštenih namirnica, začina i dodataka, senf u prahu, pire od rajčice

Zabranjeno: industrijski pripremljeni umaci s dodatkom konzervansa, stabilizatora i emulgatora te ostalih nedopuštenih sastojaka, majoneza, kečap, senf, soja umak, sosevi, marinade

Ocat i začini

Dozvoljeno:  vinski, jabučni, kukuruzni ocat, limunov sok, morska i kuhinjska sol, crni papar u zrnu te većina prirodnih biljnih začina

Zabranjeno: bijeli destilirani ocat, octena kiselina, bijeli papar, crni mljeveni papar

Zaslađivači

Dozvoljeno: kristalni šećer, med, stevija, agavin sirup, glukozni sirup, melasa

Zabranjeno: šećer s aditivima, sva umjetna sladila

Masti i masnoće

Dozvoljeno: biljno, suncokretovo, maslinovo, kukuruzno ulje

Zabranjeno: industrijske masnoće s dodacima konzervansa, umjetnih boja, stabilizatora i ostalih nedopuštenih sastojaka

Opasnosti: skriveni gluten

Ukoliko ste se odlučili za bezglutensku prehranu, imajte na umu kako samo upoznavanje s proizvodima koji ne sadrže gluten nije dovoljno za apsolutnu zaštitu od ove tvari.

Obratite pažnju i na sljedeće opasnosti:

Osim u prehrambenim, gluten može biti prisutan i u raznim drugim proizvodima:  vitaminskim dodacima, lijekovima, ruževima i balzamima za usne, preparatima za njegu usne šupljine. Može se nalaziti i u plastelinu, ljepilu za kuverte i markice i mnogim drugim naoko bezopasnim proizvodima, pa imajte na umu da ga i putem tih proizvoda možete unijeti u organizam

Određeni bezglutenski proizvodi se vrlo lako mogu kontaminirati glutenom uslijed procesa proizvodnje, pakiranja ili skladištenja.

Kontaminirati namirnice možete i sami u vlastitoj kuhinji ako koristite isti pribor za pripremu namirnica s glutenom i onih bezglutenskih (pekači kruha, tosteri, daske, kuhače i ostali pribor za pripremu i konzumiranje hrane ili pića).

Većina bezglutenskih proizvoda je sigurna za konzumaciju, ali svakako je preporučljivo čitati deklaraciju, jer se u procesu proizvodnje mogu koristiti pojedini dodaci koji sadrže gluten (primjer su mlijeko i mliječni proizvodi).

Na ambalaži pojedinih proizvoda možete pronaći oznaku “Može sadržavati gluten u tragovima”. No, navođenje ove oznake nije zakonska obaveza proizvođača, stoga uvijek pažljivo proučite sastojke proizvoda prije nego ga kupite i konzumirate.

Kontakt sa svakim pa i onim najmanjim djelićem glutena može potaknuti simptome netolerancije ili celijakije.

Nekoliko tjedana nakon prelaska na bezglutensku prehranu, obavezno je dodatno unošenje vitamina, minerala i proteina kako bi se nadoknadili neophodni nutrijenti.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads