Iako je mnogi svrstavaju među povrće, artičoka je zapravo pupoljak cvijeta koji pripada rodu biljaka iz porodice glavočika. Ova ljekovita mediteranska biljka prava je zaštitnica zdravlja vaše jetre, a samim time i cijelog vašeg organizma.
U ljekovite svrhe najviše se koristi ekstrakt artičoke, koji se dobiva iz stabljike, listova i korijena. Ekstrakt ima snažno ljekovito djelovanje zahvaljujući velikoj koncentraciji zdravih biljnih tvari.
Važni nutrijenti u artičoki
Osim biljnih tvari cinarina i silimarina, artičoka sadrži i snažne antioksidanse poput beta-karotena, luteina, kvercetina i rutina. Te tvari djeluju protuupalno te štite vaš organizam od raznih degenerativnih i kroničnih oboljenja.
Artičoka sadrži i vitamine B- skupine te vitamine C i K, a od minerala kalcij, željezo, kalij, magnezij i fosfor.
Čisti jetru, žuč, slezenu i bubrege
Poznato je da artičoka izvrsno čisti jetru od toksina i da pridonosi njenoj regeneraciji. Također, čisti krv te sprečava oštećenja jetre uzrokovana toksinima.
No, osim jetre, ova biljka odlično čisti i žuč, slezenu i bubrege. Potiče proizvodnju žuči, koja je važna za probavljanje masne hrane i apsorpciju masnoća, te snižava razine lipida u krvi.
Proizvodnja žuči neobično je važna za zdravlje jetre. Naime, ako se žuč ne distribuira pravilno do žučnog mjehura, povećan je rizik od oštećenja jetre. Žuč također igra ulogu u čišćenju jetre i cijelog organizma od toksina.
Istraživanje provedeno na univerzitetu u Sevilli pokazalo je da upravo ekstrakt artičoke snažno potiče proizvodnju žuči. Artičoka ima i diuretska svojstva, što znači da potiče mokrenje, te tako pridonosi čišćenju mjehura i bubrega.
Artičoka sprečava oštećenja jetre
Artičoka štiti jetru od hepatotoksičnosti, odnosno od oštećenja uzrokovanog djelovanjem toksina. Ublažava negativne učinke konzumacije alkohola, procesirane hrane i drugih toksina koji dospijevaju u jetru i uvelike opterećuju ovaj izuzetno važan organ.
To, naravno, ne znači da ne trebate izbjegavati alkohol i procesiranu hranu. No ako dosad niste baš živjeli najzdravije, artičoka može biti dobar početak detoksikacije jetre i cijelog organizma.
Cinarin i silimarin – biljni dvojac koji regenerira jetru
Artičoka sadrži dvije jako korisne biljne tvari – to su cinarin i silimarin.
Cinarin potiče jetru na proizvodnju žuči, što je jako važno ne samo za probavu masnoća nego i za ispiranje toksina iz cijelog organizma.
Silimarin je vrsta flavonoida koji štiti stanice jetre i same stanične membrane.
Obje tvari smanjuju razine toksina u jetri i pridonose njenoj potpunoj regeneraciji.
Čuva zdravlje probavnih organa
Artičoka se preporučuje kao pomoć osobama koje imaju poremećaje u radu probavnih organa. U mnogim dijelovima svijeta ova se biljka uzima kao tonik za probavu. Snažno djeluje na cijeli probavni sustav – zahvaljujući obilju vlakana potiče rad crijeva te sprečava zatvor. Pridonosi i rastu dobrih bakterija u crijevima. Osim toga, smanjuje nadutost i mučninu.
Dobrobiti artičoke:
- ima antikancerogeno djelovanje
- sprečava pojavu dijabetesa
- snižava razine kolesterola
- sprečava aterosklerozu
- smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara
- pomaže kod proljeva i žgaravice
- ublažava sindrom iritabilnog crijeva
- pomaže kod kroničnih oboljenja jetre i žučnog mjehura
- sprečava pojavu čira na želucu
- čuva zdravlje očiju, mozga i srca
Odlično sredstvo za mršavljenje i dijabetes
Artičoka je izvrsna dijetalna hrana. Bogata je inulinom koji je djelomično probavljiv pa ne utječe na glukozu u krvi što je pogodno za dijabetičare.
Također pojačava osjetljivost na inzulin, te na taj način vodi ka boljoj kontroli glukoze.
Artičoka je siromašna kalorijama, a bogata vlaknima. Zbog toga se posebno preporučuje osobama sklonim debljanju.
Artičoka može pomoći u liječenju:
- jetre i bubrega
- dijabetesa
- pretilosti
- bolesti srca i krvnih žila
- slabe probave
- žučnih kamenaca
- žutice
- gihta
- urtikarije
- reume
- astme
- ekcema
- alergije
Ako želite jači ljekoviti učinak, svakako nabavite ekstrakt artičoke jer sadrži puno veću koncentraciju korisnih ljekovitih tvari nego sama biljka.
Kako uzimati artičoku?
Želite li pridonijeti zdravlju jetre i cijelog organizma, jedite artičoku. Možete je konzumirati kuhanu, pirjanu ili pečenu, ali ne i u sirovom obliku jer je teško probavljiva. Uvijek birajte organsku artičoku intenzivne zelene boje s naglašenim purpurnim nijansama na listovima.
Ako želite jači ljekoviti učinak, svakako nabavite ekstrakt artičoke jer sadrži puno veću koncentraciju korisnih ljekovitih tvari nego sama biljka. Studije su pokazale da tekući ekstrakt korijena ili listova artičoke može pridonijeti potpunoj regeneraciji stanica jetre.
Doziranje: 320-1800 mg ekstrakta na dan, podijeljeno u nekoliko doza, najbolje uz obrok.
Napomena: nemojte uzimati ekstrakt artičoke ako imate žuticu ili opstrukciju žučnih kanala.
Artičoke s mladim bobom
Sastojci
- pola kilograma kuhanog mladoga boba
- deset artičoka
- pola glavice češnjaka
- maslinovo ulje
- peršin
- krušne mrvice
Priprema
Namačite artičoke sat i pol u vodi da izgube gorčinu. Napravite kompaktnu smjesu od boba, češnjaka, peršina, maslinovog ulja i krušnih mrvica. Posolite i popaprite po želji. Napunite tom smjesom artičoke, položite ih u tavu da gledaju prema gore, prelijte ih maslinovim uljem, nalijte vode do ruba artičoka, dodajte sol, papar i peršin. Poklopite i pustite da zavri te da krčka na laganoj vatri sat i pol.