Alge – važan dodatak prehrani

Je li vam poznato da 80 posto biomase na našem planetu pripada algama? Da nije bilo algi koje razgrađuju ugljični dioksid, ne bi se mogao razvijati život na Zemlji, a bez njihova postojanja povećao bi se i efekt staklenika. Uz to, u usporedbi s višim biljkama, fotosinteza kod algi deset je puta veća i one proizvode gotovo sav kisik sadržan u atmosferi.

Makroagle i mikroalge

Danas su poznati deseci tisuća algi, koje se dijele u dvije osnovne grupe: makro i mikroalge.

Makroalge dosežu dužinu od 50 do 100 metara, sastoje se od odvojenih stanica koje, ako se odvoje od matičnog organizma, vrlo brzo stvaraju nove kolonije. Mikroalge, u kojima je skrivena informacija o razvitku života, samostalna su vrsta između bakterija i biljaka, te se smatraju najstarijim bićima na Zemlji (3,5 milijarde godina).

Alge u industriji hrane

Ako mislite da dosad nikad u životu niste jeli alge, vjerojatno griješite, jer se alge koriste u industriji hrane kao dodatak mnogim proizvodima, kao što su sladoled, čokoladno mlijeko, preljevi za salate i slastice.

Morske alge bogatije su mineralima od bilo koje druge vrste namirnica, kao i vitaminom C, tiaminom, riboflavinom, niacinom i beta-karotenom, ali i bjelančevinama i vlaknima, a sadrže vrlo malo masnoća.

Alge su snažni čistači organizma.

Alge su i snažni čistači organizma. Mnoga istraživanja pokazala su da čiste naše tijelo čak i od radioaktivnih zračenja. Znanstvenici su otkrili da natrij alginat u algama do 84 posto reducira apsorpciju radioaktivnog stroncija. U tradicionalnoj kineskoj medicini alge su bile korištene za smanjenje oteklina, tumora i tjelesne težine, a postoje i mnoge studije koje dokazuju njihovo antikancerogeno djelovanje.

Ljekovita svojstva algi

Alge sadrže zavidne količine gotovo svih minerala; kalcija, joda, željeza, natrija, magnezija fosfora, kalija. Bogate su ugljikohidratima, proteinima i bjelančevinama.  Obiluju vitaminima C, A, B1, B12, E Sadrže omega 3 i omega 6 masne kiseline za koje je poznato da imaju izuzetno pozitivan učinak na ljudsko zdravlje.

S medicinskog stajališta alge su vrlo korisne i iskoristive za prevenciju i suzbijanje mnogih tegoba:

1. Uspješno reguliraju metabolizam

Izuzetno visoka koncentracija joda u pojedinim algama djeluje pozitivno na štitnjaču koja je odgovorna za regulaciju metabolizma.

2. Potiču detoksikaciju organizma

Bogate su klorofilom koji je snažan prirodni detoksikant.

3. Pročišćavaju krv

Kemijski sastav algi je vrlo sličan ljudskoj krvnoj plazmi te one vrlo uspješno pomažu u pročišćavanju krvi.

4. Odlično djeluju na koštani sustav

Pojedine alge sadrže veliku količinu kalcija što ih čini neprocjenjivom namirnicom za kvalitetu i zdravlje kosti.

5. Odlične su za  mršavljenje

Veliki udio vlakana i hranjivih tvari, zajedno s niskom kaloričnom vrijednošću, čine alge idealnom namirnicom za mršavljenje.

6. Uspješne su u prevenciji kardiovaskularnih bolesti

Pojedine alge sadrže visoku koncentraciju magnezija koji dokazano snižava visoki krvni tlak i sprječava srčani udar.

Hranjiva i farmakološka svojstva

SPIRULINA

Jedna od najpoznatijih i vrlo važnih algi za zdravlje je Spirulina, koja je ime dobila zbog svog oblika sličnog spirali. Spirulina, jednostanična modrozelena alga koja se koristi još od vremena Asteka, bogat je izvor proteina, vitamina, aminokiselina, minerala i drugih nutrijenata. Najčešće se koristi kao dodatak prehrani, koji mogu konzumirati i trudnice, dojilje i djeca, a novija istraživanja pokazuju da, osim hranjivih, posjeduje i druga, farmakološka svojstva.

Istraživanja in vitro i in vivo pokazala su da je učinkovita u tretmanu:

– alergija,

– upalnih procesa,

– imunodeficijencije,

– anemije,

– hiperglikemije,

– hiperlipidemije,

– oštećenja jetre,

– te bolesti srca i krvožilnog sustava.

Istraživanja pokazuju da Spirulina ima i preventivno djelovanje na oštećenje mišića, te da pozitivno djeluje na izdržljivost kod fizičkog napora, povećava energiju, ublažava stres, nesanicu, anksioznost i depresiju.

Ta farmakološka svojstva pripisuju se samoj Spirulini ili njezinim komponentama, koje uključuju omega-3 i omega-6 masne kiseline, beta-karoten, alfa-tokoferol, fitocijanin, spojeve fenola i Ca-spirulan. Istraživanja pokazuju da Spirulina ima i preventivno djelovanje na oštećenje mišića, te da pozitivno djeluje na izdržljivost kod fizičkog napora, povećava energiju, ublažava stres, nesanicu, anksioznost i depresiju.

Dvostruko slijepim, placebom kontroliranim ispitivanjem pokazano je da je Spirulina korisna i za regulaciju prekomjerne težine, jer smanjuje osjećaj gladi, ubrzava metabolizam i smanjuje razinu kolesterola. Uz to, štiti gušteraču i stanice koje proizvode inzulin, čime stabilizira šećer u krvi te pomaže u prevenciji dijabetesa.

Svjetska zdravstvena organizacija Spirulinu smatra potencijalnom hranom u rješavanju problema gladi, a NASA je čak razmatra kao hranu koja bi se koristila u svemiru. Prema njihovu mišljenju, bila bi idealna namirnica koja bi se uzgajala u zatvorenom sustavu svemirske stanice jer raste iznimno brzo, zauzima jako malo prostora i mogla bi se hraniti otpadom za reciklažu, a davala bi kisik i hranjive sastojke.

CHLORELLA

Još jedna alga, izrazito korisna za ljudski organizam, je zelena jednostanična slatkovodna alga Chlorella, koja proizvodi proteine, vitamine i druge fitonutrijente. Ispitivanja na Chlorelli pokazala su da je bogata fitokemikalijama, poput karotenoida, klorofila, tokoferola i ubikvinona, što se povezuje s njezinim antioksidativnim djelovanjem.

Dokazano je i da preparati na bazi Chlorelle znatno smanjuju sistolički i dijastolički tlak, da pomaže u prevenciji i liječenju anemije jer sadrži i velike količine folata, vitamina B12 i željeza, te da pomaže u uravnoteženju pH organizma jer je alkalna namirnica.

ALFA ALGA

Afa Alga, također poznata kao Klamatska alga je jedinstvena po svom sastavu i stupnju apsorpcije u organizam, koja iznosi gotovo 100%. Raste u vodi Klamatskog jezera, koja dolazi iz geotermalnih i vulkanskih izvora. Upravo zbog toga sadrži cijeli spektar minerala u kelatnom obliku.

Neobično je bogata enzimima, bjelančevinama, klorofilom, antioksidansima i vitaminima. Najpoznatiji je izvor željeza u organskom obliku, koje se lako apsorbira u organizam. Štiti od radijacije, ima blagotvoran učinak na živčani sustav i mozak. Poboljšava pamćenje, kreativnost i koncentraciju.

KELP

Kelp je smeđa alga, poznata po svom gustom lišću i brzom rastu. U 24 sata može narasti čak do 60 cm. Ova alga se koristi u prehrani, kozmetici i liječenju. Sadrži mnoge važne sastojke, vitamine (A, B1, B2, C, D, E), minerale ( kalcij, fosfor, željezo, natrij, kalij i magnezij). Bogata je biljnim vlaknima koja učinkovito pospješuju probavu.

Kelp ima antikancerogena svojstva, štiti organizam od štetnih tvari, pozitivno djeluje na imunološki sustav. Ova je alga poznata po antivirusnom i antibakterijskom djelovanju, snižava krvni tlak i kolesterol te smanjuje razinu šećera u krvi. Kelp je bogat jodom što ga čini odličnim stimulatorom metabolizma. Pomaže i kod artritisa te liječi stres i nervozu.

Kelp ima antikancerogena svojstva, štiti organizam od štetnih tvari i pozitivno djeluje na imunološki sustav.

WAKAME

Wakame je vrlo cijenjena smeđa alga blagog okusa, raste duboko u moru, a osobito je popularna u kuhinjama istočnih zemalja. Ova alga je odličan izvor vitamina A, C,  E, K, D, te minerala (kalcija, željeza, magnezija, bakra i mangana).

Wakame je poznata po svojim antibakterijskim svojstvima, pomaže u snižavanju visokog krvnog tlaka, ublažava srčane tegobe, osvježava i okrepljuje organizam. Kao i većina smeđih algi Wakame pomaže u mršavljenju zahvaljujući pigmentu fukoksantinu, koji stimulira potrošnju masti i tako djeluje na smanjenje težine.

KOMBU

Kombu (Laminaria japonica) je smeđa alga koja raste u hladnim morskim dubinama. U savršenim uvjetima ova alga može narasti i do 10 metara. Trakaste je strukture i blagog okusa. Ova vrsta algi je izuzetno popularna i česta u japanskim kuhinjama a posebno se koristi kao temeljac za razne vrste juha.

Bogata je vitaminima, osobito vitaminom C, K, E i B12, kao i mnogim mineralima od kojih je najznačajniji jod zahvaljujući kome ova alga blagotvorno djeluje na štitnjaču. Kombu alga pospješuje probavu, pozitivno djeluje na živčani sustav i  funkcije mozga. Jača krvne žile, snižava visoki krvni tlak, pospješuje rad jetre i štitnjače, a zaslužna je i za lijepu i blistavu kožu.

Kombu je alga bogata vitaminima, osobito vitaminom C, K, E i B12, kao i mnogim mineralima od kojih je najznačajniji jod zahvaljujući kome ova alga blagotvorno djeluje na štitnjaču.

Astaksantin – aktivni sastojak algi

Kad govorimo o algama, nužno je spomenuti njihov aktivni sastojak – astaksantin – koji ih štiti od sunčeve svjetlosti. Taj sastojak vrlo je jak antioksidans i ima snažno protuupalno djelovanje. Ispitivanja pokazuju da smanjuje oksidaciju lipida i proteina, djeluje protektivno na krvne žile i usporava nastanak ateroskleroze, te povoljno djeluje na smanjivanje visokoga krvnog tlaka. Također je izvrsna zaštita za osjetljivu i alergijama sklonu kožu (npr. na sunce).

Dvostruko slijepo, placebom kontrolirano kliničko ispitivanje, provedeno na muškarcima kod kojih je dokazana neplodnost zbog loše kvalitete sperme, pokazalo je da prirodni astaksantin iz alge Haematococcus pluvialis poboljšava kvalitetu sjemena neplodnih muškaraca i povećava njihovu plodnost.

Antikancerogena svojstva algi

Antikancerogeno djelovanje algi je dobro poznato u mnogim kulturama, no još uvijek znanstveno nije objašnjeno. Tradicionalna Kineska medicina koristi smeđu algu Laminariju u liječenju raka. Ayurvedski drevni tekstovi također preporučuju korištenje algi za liječenje tumora.  U Eberskom papirusu se spominje da su drevni Egipćani koristili alge za liječenje tumora dojke.

Prva istraživanja na algama bila su provedena 1960 godine. Prema izvještaju, koji je 1966 godine predstavio Claudio&Standardo, 68% pacijenata s rakom pokazalo je značajno poboljšanje nakon injekcija s algama. Pacijenti su također pokazali dobru podnošljivost kemoterapije, popravio im se apetit, a kosa im je počela normalno rasti.

Pretpostavlja se da upravo fucoidan – kompleksni polisaharid, sastojak kombu i wakame algi, uzrokuje apoptozu – samouništenje stanica raka. To potvrđuje i istraživanje u Japanu, tijekom kojeg je fukoidan, primijenjen direktno na stanice raka u laboratoriju, uzrokovao njihovo uništenje unutar 72 sata.

Alge u kulinarstvu

Alge su najzastupljenije su u kulinarstvu azijskih zemalja, najviše u Kini i Japanu. Konzumiraju se kao samostalna jela, kao dodaci juhama, varivima, salatama, koriste se kao začini.

U prehrani se najviše koriste Wakame, Kelp, Arame, Nori, Kombu, a istraživanja govore da se u japanskom i kineskom kulinarstvu koristi više od  dvadeset različitih vrsta algi.

Wakame alge se koriste u pripremi juha

Kelp alge su izvrstan dodatak juhama i varivima

Arame  se koriste kao dodatak salatama, kuhanom povrću ili juhama

Nori su poznate po pripremi sushija

Kombu alge potiču probavu i koriste se kao dodatak težim jelima, radi lakše probavljivosti a koriste se i u obliku čaja.

U obliku dodatka prehrani alge su sve traženije na tržištu jer su prepoznate kao zdravstveno korisna nadopuna svakodnevnoj prehrani.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads