Namirnice bogate jednostavnim ugljikohidratima mogu oštetiti kolagen i vlakna kože.
![](https://xn--titnjaa-o6a36e.hr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_4679-scaled.jpeg)
1. Šećer
Velike količine šećera mogu pokrenuti nepoželjan kemijski proces u organizmu. Kada jedemo više šećera nego što naše stanice mogu preraditi, višak se spaja s bjelančevinama u procesu zvanom glikozilacija. Proizvodi glikozilacije mogu dovesti do oštećenja kolagena – bjelančevine koja koži daje mladenački izgled.
Velike količine slatkiša negativno utječu na zube i osmijeh jer se šećer lijepi za zube i privlači bakterije te uzrokuje kvarenje.
2. Prezasoljena hrana
Pazite li na količine soli u pripremi hrane, to ne garantira da je taj unos soli automatski nizak. Obratite pozornost na namirnice koje su slanije nego što mislite, odnosno slanije nego što to možete okusiti. Američki Centar za kontrolu bolesti izdvojio je nekoliko namirnica kao “skladišta soli”.
Primjerice, pecivo u sebi može imati i do 230 mg kuhinjske soli.
Jedan trokut pizze sadrži do 760 mg, a tanjur juhe s rezancima iz kocke čak do 940 mg soli.
Mesni proizvodi, uključujući nareske i pileće medaljone, također su prepuni soli.
Sendviči s narescima, sirom i umacima prave su slane bombe i sadrže čak 1.500 mg soli!
Hrana koja obiluje solju izaziva zadržavanje tekućine u organizmu i podbuhlost.
3. Trans nezasićene masti
Osim što povećavaju rizik od srčanih bolesti, masti mogu donijeti štetu i koži. One potiču upale koje mogu oštetiti kolagen i učiniti vas osjetljivijima na ultraljubičaste zrake, što je prvi uzrok starenja kože.
Nemojte da vas zavara naljepnica na kojoj piše “0 g trans masti” jer to još uvijek može značiti da namirnica sadrži 0,5 g umjetne masti. Obvezno izbjegavajte proizvode čije etikete među sastojcima navode djelomično hidrogenizirano ulje.
![](https://xn--titnjaa-o6a36e.hr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_4928-scaled.jpeg)
4. Nezdravi ugljikohidrati
Namirnice bogate jednostavnim ugljikohidratima mogu oštetiti kolagen i vlakna kože. Bijeli kruh, rafinirane žitarice i tjestenina od bijelog brašna imaju visok glikemijski indeks (GI).
Takva hrana povezana je s pojavom akni, jer u tijelu dolazi do porasta glukoze i inzulina, pokazala je studija na Harvardskoj školi javnog zdravstva. Umjesto jednostavnih ugljikohidrata, posegnite za složenima, koji se nalaze u proizvodima od cjelovitog brašna.
5. Kava
Najrasprostranjeniji stimulativni napitak štetan je za kožu i zube zbog visokog stupnja kiselosti. Kisela pića mogu stvoriti mikroskopske pore na površini cakline i dovesti do njezine erozije. Poželjno je uz kavu ili nakon nje popiti čašu vode jer voda ima neutralni pH, pa ispire kiselinu.
Žvakaće gume također mogu smanjiti eroziju cakline i tamnjenje zuba budući da potiču proizvodnju sline koja revitalizira zube i pomaže u zaštiti cakline. Razumije se, govorimo o žvakaćima bez šećera i umjetnih sladila.
![](https://xn--titnjaa-o6a36e.hr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_4932-scaled.jpeg)
6. Energetska pića
Takozvana energetska pića, u pravilu bogata kofeinom, taurinom i šećerom, mogu pomoći da se privremeno osjetite poletno i živahno, no zapravo su izvor brojnih rizika i opasnosti za zdravlje. Energetska pića su visoko kisela, pa štete zubima i caklini.
I sportski izotonični napici, proizvedeni za komercijalnu upotrebu, sadrže puno nezdravih sastojaka kratkotrajnog učinka. Umjesto njih preporučuju se prirodni energizirajući napici od guarane ili acai praha, koje možete pripremiti sami, a koji na zdrav način okrepljuju i povećavaju snagu.
7. Alkoholna pića
Klonite se alkohola jer škodi sveukupnom zdravlju. Posebno je štetan za jetru, a posredno postaruje kožu. Jedna od važnih funkcija jetre je da izbacuje toksine koji bi mogli nepovoljno utjecati na zdravlje i prerano starenje. Ako je rad jetre oslabljen, toksini se nakupljaju u organizmu i koža može razviti niz problema poput akni i bora.
Uz to što zbog alkohola škodi jetri, bijelo vino ima iznenađujuće loš utjecaj na zube. Kiselina sadržana u njemu oštećuje caklinu i čini zube sklonijima dugotrajnijim mrljama. Pored toga, alkohol dehidrira i ima štetan utjecaj na san, što se povezuje s ubrzanim starenjem. Nekvalitetan san povezuje se s borama, neujednačenom pigmentacijom i smanjenom elastičnošću kože.
![](https://xn--titnjaa-o6a36e.hr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_4926-scaled.jpeg)
8. Pretjerano začinjena hrana
Jako začinjena hrana može tijekom menopauze nauditi žilicama u koži, koje su u toj životnoj fazi vrlo osjetljive. Budući da začinjena hrana proširuje krvne žile, žene u menopauzi mogu primijetiti utjecaj takve hrane na izgled kože. Stoga u većini prilika jedite blage obroke, a ljute si umake priuštite samo povremeno.
9. Meso i mesne prerađevine
Puno je razloga zašto biste trebali izbaciti meso iz prehrane, a ubrzano starenje jedan je od njih. Brojne mesne prerađevine poput salama, kobasica i slanine sadrže sulfite i druge konzervanse, koji mogu potaknuti upalne procese na koži i ubrzati starenje. Također, često sadrže visoke količine soli, što može uzrokovati podbuhlost.
Masna hrana poput crvenog mesa stvara slobodne radikale – štetne komponente koje hvataju elektrone zdravih stanica i time ih oštećuju. Ovo oštećenje u konačnici utječe na sposobnost kože da se sama zaštiti i proizvede kolagen.
Meso pripremljeno na roštilju, osobito ako je zagoreno, može biti izvor proupalnih ugljikovodika koji oštećuju kolagen u koži. Također, prerađeno crveno meso povezano je i s većim rizikom od krvožilnih bolesti.