Peršin je više od začina

Peršin je najpopularniji začin na svijetu. Može se pronaći skoro u svakom supermarketu tijekom cijele godine. No, naravno, najbolji je iz vlastitog vrta! Ima delikatesni i osvježavajuć okus i prekrasno lišće žarko-zelene boje, zbog čega je nezamjenjiv kao začin ili ukras za jelo. Toliko smo navikli na perišin, da često i ne razmišljamo o tome da on nije samo začin, nego i biljka koja ima visoke nutritivne vrijednosti i ljekovita svojstva. Grančica peršina više je od ukrasa na tanjuru.

Peršin sadrži dvije skupine posebnih sastojaka, vrlo bitnih za naše zdravlje. Prva skupina sastojaka sadrži prirodna eterična ulja, koja uključuju myristicin, limonene, eugenol i alpha-thujene. Druga skupina uključuje flavonide: apiin, apigenin, crisoeriol i luteolin. Osim toga, peršin je odličan izvor vitamina C, A i K.

Peršin je dobar izvor folne kiseline, važne za mnoge procese koji se odvijaju u našem organizmu, ali najviše je poznata po ulozi koju igra u zdravlju kardiovaskularnog sistema.

Zaštita od raka

Eterična ulja koja sadrži peršin, posebice myristicin, štite od raka, posebice raka pluća, što je potvrđeno u istraživanjima. Myristicin također aktivira enzim glutathione-S-transferase, koji pomaže molekuli glutationa da se veže uz oksidirane molekule, koje bi inače uzrokovale štetu u tijelu. Zbog eteričnih ulja, koje sadrži, peršin ima kemo-zaštitni efekt, tj. neutralizira djelovanje kemijskih tvari koje mogu biti opasne za naše zdravlje, poput kancerogena benzopirena (nalazi se u dimu cigareta) i drugih.

Bogat izvor antioksidanata

Flavonidi, koje sadrži peršin, posebice luteolin, djeluju poput antioksidanata, vežući se za slobodne radikale i na takav način sprječavajući njihovo štetno djelovanje na organizam. Istraživanja su pokazala da ekstrakt peršina povećava antioksidacijski kapacitet krvi.

Osim flavonida, peršin je odličan izvor vitamina C i A (posebice karetonoida i beta-karotena). Oni imaju važnu ulogu u zaštiti našeg organizma od mnogih bolesti. Vitamin C ima puno različitih funkcija. Glavni antioksidant u tijelu koji neutralizira djelovanje opasnih slobodnih radikala. Kako već znamo, visoka koncentracija slobodnih radikala povezana je s cijelim nizom bolesti, uključujući rak, dijabetes, astmu, aterosklerozu itd.

Vitamin C također ima izvanredna anti-upalna svojstva. Zbog toga je odličan u liječenju svih vrsta artritisa. Osim toga, vitamin C je važan za rad našeg imuniteta. Redovit unos ovog vitamina može spriječiti česte gripe, prehlade, upale grla i uha.

Beta-karoten je također važan antioksidant. Dijete, bogate beta-karotenom smanjuju rizik od pojave ateroskleroze, dijabetesa i raka crijeva. Kao i vitamin C, beta-karoten povoljno uteče na astmu, osteoartritis i reumatoidni artritis. U našem tijelu beta-karoten se pretvara u vitamin A – nutrijent, koji igra važnu ulogu u radu imuniteta.

Peršin za zdravlje srca

Peršin je dobar izvor folne kiseline. Folna kiselina je bitna za mnoge procese koji se odvijaju u našem organizmu, ali najviše je poznata po ulozi koju igra u zdravlju kardiovaskularnog sistema. Ona pomaže pretvoriti homocystein u dobroćudnu molekulu. Homocystein je potencijalno opasna molekula koja može direktno oštetiti krvne sudove. Visok nivo homocysteina povećava opasnost od moždanog i srčanog udara kod ljudi s aterosklerozom ili bolestima srca. Zbog toga se svima koji pate od ovih bolesti preporučuje hrana bogata folnom kiselinom.

Zaštita od reumatoidnog artritisa

Hrana bogata vitaminom C, poput peršina, pruža zaštitu od reumatodinog artritisa. U istraživanju, čiji su rezultati objavljenima u Annals of the Rheumatic Diseases, sudjelovalo je preko 20000 osoba.

Svi sudionici bili su zdravi i nisu bolovali od artritisa. Jedan dio sudionika slijedio je dijetu bogatu vitaminom C, dok je drugi dio bio podvrgnut običnoj dijeti.

Istraživanje je trajalo nekoliko godina i potvrdilo je da je kod osoba koje su konzumirale hranu bogatu vitaminom C rizik od pojave artritisa je bio smanjen tri puta.

Osim flavonida, peršin je odličan izvor vitamina C i A (posebice karetonoida i beta-karotena).

KORISNI SAVJETI:

Svježi peršin bolji je od suhog. Ako morate kupiti suhi peršin, birajte onaj iz organskog uzgoja.

Birajte peršin s lišćem tamno-zelene boje. Izbjegavajte grane koje imaju žućkastu boju ili su uvenule – to je znak da su stare ili oštećene.

Svježi peršin možete pohraniti u hladnjaku, u plastičnoj vrećici. Ako je uvenuo, pošpricajte ga s malo vode prije nego ga stavite u hladnjak.

Ako imate višak peršina možete ga lako osušiti tako da ga nasjeckate i ostavite na kuhinjskoj krpi. Kad se osuši, držite ga u dobro zatvorenoj staklenoj flašici na tamnom, hladnom i suhom mjestu.

Peršin možete i zamrznuti. Zadržat će svoj okus, ali će izgubiti hrskavost.

Peršin se može koristiti u skoro svim jelima: juhama, salatama, jelima od povrća i žitarica.

Odličan sok od peršina za detoks i skidanje kila

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads