Danas ne možemo ni zamisliti da u svom kuhinjskom ormariću, osobito u vrijeme božićnih blagdana, nemamo cimet. Riječ je o začinu koji se dobiva od cimetovca, vrste drveta iz porodice lovora. Ono što nazivamo cimetom zapravo je osušena unutarnja kora mladih stabala ili grančica.
Ta se unutarnja kora suši i uvija u male štapiće promjera 2,5 cm, koji vam mogu poslužiti i kao blagdanska dekoracija. Zahvaljujući njegovim zagrijavajućim svojstvima i profinjeno slatkastom mirisu i okusu, rado ga zimi dodajemo u vruće napitke ili pak u kolače i muffine.
Mnogi ga uglavnom koriste kao dodatak pitama i kolačima s jabukama, jer se s tim voćem zaista savršeno sljubljuje. No cimet nudi puno više od toga i zaista bi bila šteta koristiti ga samo kao dodatak jelima.
Cimet – i začin i lijek
Osim što je multipraktik u ulozi začina, on je i izvrstan prirodni lijek. Naime, poznato je da može ublažiti cijeli spektar zdravstvenih tegoba – od gastritisa, preko srčanih oboljenja, pa sve do bakterijskih i gljivičnih infekcija.
Oni koji su dobro upoznati s cimetom (pritom mislimo na cejlonski) kažu da, kombiniran s medom, liječi doslovce sve zdravstvene tegobe.
Stručnjaci kažu da ljekovite dobrobiti možemo uživati neovisno o tome koristimo li cimet u prahu, njegova eterična ulja ili štapiće, no važno je da koristimo pravi, cejlonski cimet.
Nutritivna svojstva i vrijednosti
Osim po bogatstvu antioksidansa, cimet je poznat i po obilju vlakana i mangana.
Jedna (jušna) žlica cimeta sadrži:
- 19 kcal
- 0,3 g bjelančevina
- 6,2 g ugljikohidrata
- 4,1 g dijetalnih vlakana
- 0,1 g masnoća
- 1,4 mg mangana (68% dnevno preporučene doze)
- 77,7 mg kalcija (8% dnevno preporučene doze)
- 0,6 mg željeza (4% dnevno preporučene doze)
Osim toga, cimet sadrži i vitamine K, E i B6, te minerale magnezij, kalij, cink i bakar.
Od davnina cijenjeni prirodni lijek
Cimet se tisućama godina koristi u ljekovite svrhe, a poznat je još od biblijskih vremena. U srednjem vijeku bio je cjenjeniji od zlata, smatran je pravim luksuzom i statusnim simbolom.
U drevnoj kineskoj medicini cimet se primjenjivao kao zagrijavajući i pročišćavajući sastojak koji izvrsno pomaže kod srčanih i plućnih oboljenja, kao i kod tegoba mokraćnog mjehura. U liječenju se koristio pravi, a ne kineski cimet.
Cimet djeluje:
- antibakterijski
- protugljivično
- antioksidativno
- protuupalno
- antivirusno
- antimikrobno
Cejlonski – jedini pravi cimet!
Jako je važno razlikovati pravi, cejlonski cimet od onog kineskog jer samo prvi ima iznimna ljekovita svojstva. Taj se ljekoviti cimet dobiva iz stabla vrste Cinnamomum verum (ili Cinnamomum zeylanicum), a stiže nam iz Šri Lanke (nekadašnji Cejlon).
U većini trgovina naći ćete samo kineski cimet, koji se dobiva od stabla vrste Cinnamomum cassia. Prepoznatljiv je po peckavoj, oštroj aromi. Ovu jeftiniju varijantu cimeta nije preporučljivo koristiti u liječenju. Osim toga, kineski cimet sadrži puno kumarina, tvari koja u većim količinama može prouzročiti i oštećenja jetre.
Za razliku od kineskog, cejlonski cimet sadrži vrlo malo kumarina, stoga se, kao i zbog brojnih drugih dobrobiti, samo on preporučuje u ljekovite svrhe.
Doziranje cimeta
Ni sa čim pa tako ni s cimetom ne bismo trebali pretjerivati, no stručnjaci se slažu da je zdrava dnevna doza cejlonskog cimeta otprilike 1-2 žličice.
Dobrobiti (cejlonskog) cimeta
1. Ima snažna antioksidativna svojstva
U jednom istraživanju cimet je proglašen jednim od najzdravijih začina. Po svojim antioksidativnim moćima iza sebe je ostavio čak i češnjak, ružmarin, origano i timijan.
Zahvaljujući sastojcima kao što su polifenoli, flavonoidi i fenolna kiselina, cimet prevenira oksidativni stres i oštećenja nastala djelovanjem slobodnih radikala. Zbog toga je odličan saveznik u borbi protiv kroničnih oboljenja.
Pokazalo se da cimet smanjuje nakupljanje dušikova oksida u krvi te sprečava lipidnu peroksidaciju. Riječ je o procesima koji povećavaju rizik od raka, oštećenja mozga i srčanih oboljenja.
2. Djeluje protuupalno i antialergijski
U cimetu su otkriveni brojni flavonoidi, koji uvelike smanjuju upalne procese u organizmu. Redovitom konzumacijom cimeta smanjit ćete oticanje zglobova i upalne procese u tijelu, a samim time uvelike ćete ublažiti bolove izazvane upalama poput artritisa. Uz pomoć cimeta doskočit ćete i alergijama, PMS-u te menstruacijskim grčevima, a usto ćete pomladiti organizam, odnosno izbjeći rane znakove starenja.
3. Uravnotežuje šećer u krvi i štiti od dijabetesa
Sigurno ste već negdje čuli da je cimet odlična hrana ili začin za dijabetičare. On, naime, povećava osjetljivost na hormon inzulin te regulira glukozu u krvi. Konzumirate li svega 1/2 žličice cimeta na dan, možete uravnotežiti razine šećera u krvi.
Lagano povećanje te doze pruža vam zaštitu od dijabetesa, kao i od raka te neurodegenerativnih oboljenja. Mnoge su studije pokazale da uvođenje cimeta kao dodatka prehrani može uvelike pozitivno djelovati na razine glukoze u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.
4. Snižava krvni tlak i čuva vaše srce
Cimet je pravi zaštitnik vašeg srca! S obzirom na to da sadrži tvari koje reguliraju i uravnotežuju razine šećera u krvi, samim time i snižava krvni tlak. Dakle, cimet može biti i vaš prirodni pomoćnik kod hipertenzije.
Osim toga, ovaj začin snižava razine štetnog LDL kolesterola te kontrolira razine triglicerida, što je jako važno za srčane funkcije. Ima i svojstva koagulansa, odnosno može spriječiti pretjerano krvarenje.
Cimet potiče cirkulaciju i obnovu srčanog tkiva, što smanjuje rizik od srčanog udara. Uzimanjem doze veće od pola žličice cimeta možete uvelike zaštititi zdravlje svog srca.
5. Smanjuje rizik od demencije i Alzheimerove bolesti
Svakodnevnom konzumacijom cimeta možete pomladiti mozak i njegove funkcije. Nova su istraživanja pokazala da cimet blokira djelovanje tau proteina u mozgu. Tau protein uništava moždane stanice i njegovo gomilanje u mozgu dovodi do demencije i Alzheimerove bolesti. Pokazalo se da cimet smanjuje i rizik od Parkinsonove bolesti.
6. Ima antikancerogeno djelovanje
Zahvaljujući antioksidansima, cimet može spriječiti mutacije u stanicama te oštećenja koja dovode do pojave tumora i raka u organizmu. Cimet se danas uvelike uzima u obzir kao začin koji može pomoći u prirodnom liječenju tumora i raka te se vezano uz to provodi sve veći broj istraživanja.
Pokazalo se da cejlonski cimet poboljšava zdravlje crijeva, a samim time i smanjuje rizik od raka debelog crijeva.
7. Snažno djeluje protiv infekcija, prehlade i gripe
Zahvaljujući antivirusnim, antibakterijskim i protugljivičnim svojstvima, cimet je pravi zaštitnik kada je riječ o virusnim, bakterijskim i gljivičnim infekcijama. Eterično ulje cimeta pokazalo se osobito djelotvornim kod bakterijskih infekcija, poput upale grla ili pneumonije. Cimet smiruje kašalj te pomaže i kod promuklosti.
Zahvaljujući regulaciji šećera u krvi, cimet također sprečava pretjerani rast gljivica u probavnom sustavu (znamo da se gljivice uvelike hrane upravo šećerom!). Usto, smanjuje razine opasne vrste gljivice pod nazivom Candida albicans, koja, ako se pretjerano razmnoži, može dovesti do težih problema.
8. Čuva zdravlje usne šupljine i uklanja zadah
Pokazalo se da cimet uklanja neugodan zadah i dezinficira usnu šupljinu. Njime čak, ako ga stavite na bolestan zub, možete ublažiti neugodnu zubobolju.
Savjeti za primjenu cimeta u liječenju
1. Prehlada, gripa i sinusitis:
U čaj s limunom i medom dodajte pola žličice cimeta. Također, kod prehlade, kašlja i sinusitisa tri dana zaredom uzimajte žlicu meda s dodatkom četvrtine žličice cimeta.
2. Ubodi insekata:
Pomiješajte malo mljevenog cimeta s medom pa smjesu nanesite na mjesto uboda. Nakon minutu do dvije neugodni simptomi boli, pečenja ili svrbeža bi trebali nestati.
3. Za ženske tegobe:
Lokalna primjena čaja od cimeta ili cimeta u prahu pomaže kod vaginalnih infekcija.
4. Pomoć u mršavljenju:
Cimet daje poticaj metabolizmu te guši žudnju za hranom. Pola čajne žličice cimeta prelijte šalicom vruće vode, poklopite i ostavite da odstoji 30 minuta. Kada se ohladi, dodajte žlicu meda. Pola šalice popijte pola sata prije spavanja, a drugu polovicu poklopite i ostavite u frižideru te popijte ujutro natašte, pola sata prije obroka (bez podgrijavanja).
5. Kod probavnih tegoba:
Ako ste konzumirali hranu koja vam je teško pala na želudac, u toplu vodu ili čaj dodajte pola žličice cimeta – to će ublažiti vaše tegobe.
6. Protiv artritisa:
1 žličicu cimeta i 2 žlice meda prelijte vrućom vodom pa pijte ovaj napitak ujutro i navečer.
7. Povišen kolesterol
Tri čajne žličice cimeta i dvije jušne žlice meda prelijte s 4 dcl čaja (preporučuje se zeleni čaj). Pijte tri puta na dan. Potvrđeno je da ova mješavina već dva sata nakon konzumacije snižava kolesterol za čak deset posto.
8. Rak želuca i kostiju
Mješavinu jedne čajne žličice cejlonskog cimeta i jedne jušne žlice meda konzumirajte tri puta na dan, u razdoblju od trideset dana.
9. Opadanje kose
Pomiješajte jednu čajnu žličicu cimeta, jednu jušnu žlicu meda i malo toplog maslinovog ulja. Tu smjesu nanesite na kosu, ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim kosu isperite.
Cimet kao začin
Na Zapadu se cimet najčešće dodaje slatkim jelima i kolačima, a na Istoku začinjenim, pikantnim jelima.
Štapići cejlonskog cimeta (obično se dodaju za aromu u napitke) mogu trajati više od godinu dana, dok cimet u prahu brže gubi svoju aromu (traje do 6 mjeseci) – čuvajte ga na tamnom i suhom mjestu.
Cimet se izvrsno slaže sa zobi, jabukama, medom, bananom, bademima, klinčićem, bundevom, mrkvom, slatkim krumpirom…
Možete ga, primjerice, dodavati u:
- kruh, muffine, kolače, pite, palačinke ili puding
- zobenu kašu s jabukama
- u vruće zimske napitke
- kompote i voćne salate
- smoothieje
- maslac od kikirikija
- jela s curryjem
- med
Osim toga, cimetom možete posipati zapečeno voće ili povrće. A ne možete li svoj dan zamisliti bez tople jutarnje kave, dodajte u nju prstohvat cimeta.
Napomena: trudnice ne bi trebale pretjerivati s cimetom (najviše smiju uzimati ½ žličice cimeta na dan), kao ni s eteričnim uljem cimeta, koje može izazvati kontrakcije. Cejlonski cimet sadrži puno manje doze kumarina te je puno sigurniji za korištenje u većim dozama. Samim time puno je sigurniji i za trudnice i dojilje.
I na kraju…
Poslastica s cimetom za sve sladokusce koji, osim što vode računa o zdravlju, također brinu i o zadovoljstvu nepca.
Cimet u kulinarstvu
Zahvaljujući božanstvenoj aromi, ali i snažnim ljekovitim svojstvima cejlonski cimet se od davnina koristio na različite načine, kao danas, kada je njegova primjena sve raširenija. Svojom aromom u kuhinjama diljem svijeta obogaćuje okus mnogih deserata kao što su pite i štrudle od jabuka, krofne, peciva, voćne salate i kompoti.
Izvrstan je dodatak napitcima poput kave, čaja, likera i vrućeg kakaa. U Meksiku se koristi u pripremi čokolade. Na Bliskom istoku dodaje se čak i slanim jelima. U Sjedinjenim Američkim Državama njime se obogaćuje okus proizvoda od žitarica; kruha, peciva i dvopeka.
Puding od kakaa i cejlonskog cimeta
Sastojci:
- 1/2 šalice nezaslađenog kakaa u prahu
- 1/2 čajne žličica cejlonskog cimeta
- 1/4 šalice gustina
- 2/3 šalice smeđeg šećera
- 3 vanilin šećera
- 2 1/2 šalice domaćeg mlijeka
- za dekoraciju; šlag i voće po želji
Priprema:
Kakao, cimet, šećer, vanilin šećer i gustin pomiješajte i razmutite s malo mlijeka. Preostalo mlijeko zakuhajte, a kada zavrije, polako umiješajte gore navedene sastojke i kuhajte uz stalno miješanje. Kada smjesa postane gusta i glatka, maknite s vatre i kratko prohladite.
Izlijte u šalice ili zdjelice i ostavite da se puding sasvim ohladi.
Ukrasite voćem i šlagom.