Krug odlaženja i vraćanja partneru

“Nikada više…“ dvije riječi s kojima započinju mnoge odluke, ali koje je ponekad teško održati. Pogotovo kada je riječ o ljubavnim odnosima. U takvom odnosu se puno puta moramo vratiti, prije nego zauvijek odlučimo otići. I ta odluka ne dođe preko noći, već se odvija korak po korak. Sve dok ne uvidite da se više nemate razloga vraćati. Kao da mnogo puta morate biti povrijeđeni prije nego li se uvjerite da je to ipak iluzija. Iluziju je teško razbiti, pogotovo kada je poistovjetite s realnošću i kao da je to univerzalna istina.

Zašto se vraćate?

Priča mora drugačije završiti (pogotovo ako ste odrasli u odnosima koji je sličan ovom odnosu).
Mislite da se on mora promijeniti/shvatiti/osvijestiti se/uvidjeti što vam radi.
Ne možete dalje dok ne izrazite ljutnju, povrijeđenost i tugu.
Želite otići barem s nečim iz tog odnosa.
Ne možete pustiti uvjerenje/iluziju da je to bila ljubav, a ne nešto drugo.
Žao vam je druge osobe (ne želite je povrijediti ili još uvijek nešto osjećate).
.Strah vas je promjene i novog života (staro je možda bolno, ali je poznato).
Bojite se samoće, praznine i svojih potisnutih emocija koje bi mogle izaći nakon konačnog odlaska.

Nakon donošenja odluke da odlazite, može proći koji sat, dan ili mjesec dok se ne zapitate jeste li ispravno odlučili. Dođe dan kad se u vama pojavi misao da možda niste trebali otići. I tada se vraćate (svatko ima svoj krizni dan kada je žudnja toliko jaka da ne znate kako ćete izdržati). Ali, tim vraćanjem gubite komadić svog samopoštovanja, samopouzdanja i svega što ste do tada gradili.

Vjerujete da se partner možda promijenio nakon nekog vremena, morao je shvatiti šta je izgubio. No, istina je da se osoba može promijeniti samo dubokom svjesnošću, radom na sebi i iskrenom željom za tom promjenom, a ne zato što se vi vraćate ili odlazite.

„Vi niste uzrok njegovog ponašanja, niti ćete biti razlog njegove promjene.“

Lažna uvjerenja iz djetinjstva

Koliko god vjerovali da imate moć nad drugom osobom i njezinom promjenom, to je samo lažno uvjerenje iz doba djetinjstva i svemoći koju si dijete pridaje u ranoj dobi. Možete biti poticaj za nečiju promjenu, no stvarni poticaj mora dolaziti iz same te osobe, inače će promjena biti kratkotrajna. Prevelik je to teret koji si stavljate na leđa i time gubite fokus sa svog života.

„Gubite život koji vam se neće ponoviti. Nema reprize kad jednom sve ovo završi.“

Upoznala sam mnoge žene koje su godinama odlazile i vraćale partneru (i ja sam bila jedna od njih) i uvijek iznova doživjele ista iskustva. Jednostavno, da bi došlo do velike promjene u ovakvom odnosu obje strane moraju željeti iskrenu promjenu. Ne samo površinski, već na svim razinama najdubljih vlastitih slojeva. Inače se samo vrtite u krug i patite.

Jednom kad odete…

Potrebno je puno propitivanja samog sebe da bi se zaista uvjerili što se ovdje događa te da ne donosite krivu odluku. Proći kroz svoju životnu priču, proraditi svoje emocije te otpustiti lažna uvjerenja, samo su neki dijelovi ove slagalice. I potrebno je puno nježnosti i susjećanja prema sebi, jer ovo nije lagan put. Usponi i padovi su dio tog puta, ali na kraju puta vas čekaju darovi o kojima niste mogli niste ni sanjati. Samo ako imate hrabrosti odabrati drugačije izbore.

„Vrijedni ste ljubavi i bez te osobe.“
„Ljubav nije bol i patnja.“
„Niste odgovorni za tuđe ponašanje, emocije i izbore, odgovorni ste samo za svoj život.“
„Prvo se vratite sebi da potom vidite želite li za sebe takav odnos.“
„Krizni dan u ovom procesu će proći i ako posustanete jedan dan, to ne znači da je sve izgubljeno.“

I za kraj…

„Bježala sam od sebe, svakog dijela sebe, samo da ne osjetim. Da ne dođem u kontakt sa svim onim što je u meni. Prošlo je puno godina i ne mogu natrag, ali mogu odabrati svaki novi dan živjeti svoj život. Jedan jedini koji imam.“ (klijentica)

Marta Kravarščan
Marta Kravarščan

Neurolingvistička praktičarka, life savjetnica, TA savjetnica / Put promjene, www.psihoterapijaisavjetovanje.com